Macron’un rakibine siyaset yasağı! Yolsuzluk başını yaktı, siyasi kariyeri sona erebilir

Fransa’da iki yıl sonraki başkanlık seçiminin favori ismi Le Pen yolsuzluktan suçlu bulundu. Mahkeme “Hapis ve siyasi yasak hemen uygulansın” dedi.
Türkiye’de, İBB’deki yolsuzluk soruşturmasının ardından oluşan siyasi tablonun benzeri Fransa’da ortaya çıktı. Paris Ceza Mahkemesi, geçen yıl görülmeye başlanan ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un 2027’deki seçimde en büyük rakibi olan aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi lideri Marine Le Pen’in yargılandığı davada kararını açıkladı. Mahkeme, Le Pen ve 8 Avrupa Parlamentosu (AP) üyesini, Avrupa Birliği (AB) fonlarını kötüye kullanmaktan suçlu buldu.
SALONU TERK ETTİ
Aşırı sağcı siyasetçi Le Pen, hakkında verilen kararının okunmasını beklemeden mahkeme salonunu terk etti. Mahkeme, Le Pen’e beş yıl boyunca siyasetten men yasağı, iki yılı ertelenmiş dört yıl hapis cezası ve 100 bin avro para cezası verilmesine hükmetti. Paris Savcılığı, yargı makamının itirazları ve temyiz sürecinin sonuçlanmasını beklemek yerine, aşırı sağcı lider hakkında talep ettikleri seçimlerden men yasağının derhâl uygulanmasını istiyor.
ADAY OLAMAYABİLİR
Milyarlarca liralık yolsuzlukla suçlanan Ekrem İmamoğlu tutuklanınca CHP lideri Özgür Özel’in, Türkiye’ye baskı yapmasını istediği Fransa’nın, Le Pen’i siyaset sahnesinin dışına itmesi manidar bulundu. Bazı Fransız hukukçular, Anayasa Mahkemesinin yakın zamanda verdiği yerel bir siyasetçinin temyiz yollarını tüketmeden cezaya çarptırılmasını onayan kararının, temyiz yoluna gittiği takdirde davasının sonuçlanması yıllar alabilecek Le Pen için de uygulanabileceğini düşünüyor. Yargıçların Anayasa Mahkemesinin kararından hareketle temyiz sürecinin sonuçlanmasını beklemeden cezanın infazına hükmetmesi hâlinde aşırı sağcı Le Pen, 2027 cumhurbaşkanı seçimlerinde yarışamayacak.
Bazı hukukçular ise Anayasa Mahkemesinin verdiği kararın yerel yetkililerle sınırlı olabileceğini ve Le Pen’in davasına uygulanamayacağını savunuyor. Anayasa Mahkemesi, Ceza Mahkemesinin 2024’te kamu fonlarını zimmetine geçirmekten yargılanan Fransız kolonisi Mayotte’un eski yerel seçilmişi Rachadi Saindou’nun temyiz sürecinin sonuçlanmasını beklemeden görevden alınmasına ilişkin verdiği kararın kanunlara uygun olduğuna hükmetmişti.
ÖMER ÇELİK: ÇİFTE STANDART
Öte yandan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik sosyal medyadan “Macron açısından çelişki şudur; Fransa’da bir yolsuzluk soruşturması olduğu zaman bunu ilkesel demokrasiyi korumakla ilgili bir tutum olarak görüyorlar. Türkiye’de olunca demokrasi eksikliği olarak görüyorlar. Yargıyla ilgili eleştirileri var. Bizim çok açık bir tezimiz var. AB üyelik sürecimizle ilgili fasılları açın. Üzerimize düşenleri hemen yapmaya hazırız. Bu kuşkusuz bir çifte standarttır” diye açıklama yaptı.
DAVA SÜRECİ
Fransa’da Marine Le Pen’in de aralarında bulunduğu, eski adıyla Ulusal Cephe Partisinden seçilmiş bazı AP milletvekilleri hakkında 2004-2016 yıllarında AP’de “hayalî istihdam” oluşturdukları iddiasıyla 2015’te soruşturma açılmıştı. Paris savcılığı, Le Pen ve babası Jean-Marie Le Pen dâhil partinin bazı AP üyeleri hakkında AB’ye ait fonları kötüye kullandıkları (iki kişiye hayalî danışmanlık hizmetleri) ve “suçu gizledikleri” gerekçesiyle dava açılmasını istemişti. 2018’de isim değişikliğine giderek Ulusal Birlik (RN) ismini alan oluşumun önde gelen ismi ve eski cumhurbaşkanı adayı Le Pen ile babası Jean-Marie Le Pen ve Louis Aliot ile Bruno Gollnisch gibi isimlerin aralarında bulunduğu 27 partilinin AB fonlarını kötüye kullanmaktan yargılandıkları dava, Eylül 2024’te Paris Ceza Mahkemesinde görülmeye başlanmıştı.