Osmanlı torununa Fransa'dan onur nişanı! Kenize Murad'ın eserleri ve gazeteciliğe katkısı ödüllendirildi

Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Dünya Haberleri  / HABER MERKEZİ

Osmanlı torunu yazar ve gazeteci Kenize Murad "Legion d’honneur" (Fransa Onur Nişanı) ile ödüllendirildi. Murad'a ödülünü Lübnanlı yazar Amin Maalouf verdi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron törene mektup gönderdi. Kenize Murad çarpıcı hayat hikayesi, gazeteciliği, Filistin davasına verdiği destek ve eserleriyle dikkat çeken bir isim oldu.

V. Murad'ın soyundan gelen Osmanlı torunu Kenize Murad'a gazetecilikteki başarılarından dolayı Fransa’nın en prestijli ödüllerinden "Legion d’honneur" (Fransa Onur Nişanı) verildi. 

8 Nisan Pazartesi akşamı Paris’te düzenlenen bir törende verilen nişanı ünlü Lübnan asıllı Fransız yazar ve Fransız Akademisi Daimi Sekreteri Amin Maalouf takdim etti. 

Törene Türkiye, Fransa ve İslam ülkelerinden çok sayıda yazar, tarihçi ve gazeteci katıldı. 

CNNTURK'ün haberine göre, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Murad’a gönderdiği mektupta, “Edebiyat ve gazetecilik alanındaki önemli katkılarından dolayı bu ödüle layık görüldüğünü” söyledi.

Kenize Murad'a geçtiğimiz aylarda "ajan" denilerek manipülatif haberler yapılmış, bu haberler The Times muhabiri tarafından yalanlanmıştı. 

"DÜRÜSTLÜK VE ADALET İÇİN SAVAŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Farklı kimlikler arasında yaşadığından dolayı çalkantılar yaşadığını dile getiren Murad, Fransa'ya teşekkür ederek şunları söyledi: 

"Dürüstlük, adalet ve hoşgörü gibi değerler zamanla yozlaşmış olsa da, bu değerlerin korunması için savaşmaya devam edeceğiz. Bugün bu değerleri savunmak, insanlığımızı güvence altına almak için her gün savaşmayı gerektiriyor.”

"HEPİMİZ OSMANLI EVRENİNİ KULLANDIK AMA..."

Ödül takdiminden konuşan Amin Maalouf ise şunları söyledi:

“Hepimiz Osmanlı evrenini bir referans olarak kullandık kitaplarımızda. Ama Kenize Murad, bütün arkadaşlarımdan farklı olarak, Osmanlı evrenini sadece tarihi bir referans olarak almayan, aynı zamanda kişisel bir gerçeklik olarak yaşayan tek arkadaşımdı. Kitaplarımda konuştuğum sultanlar, onun atalarıydı.

Ve 600 yıllık iktidardan sonra imparatorluğun dağılışı, onun için aynı zamanda ailevi bir trajedi idi. Kitapları milyonlarca kişiye ulaştı. Kenize’nin kaderi aile köklerinin oluşturduğu sarsıntıyla belirlendi.

Yetimhanelerde büyüdü. Ama "Le Nouvel Observateur" için gazeteci olduğunda, kaderi onu köklerine, Beyrut, Şam, Amman, Kudüs ve İstanbul’a götürdü. Ardından Hindistan, Pakistan ve Bangladeş’te köklerini keşfetmeye çalıştı.

Kitaplarında ve röportajlarında, hem kendi hikâyesini hem de bizim hikâyemizi anlattı. Belki de bu nedenle ona kendimizi bu kadar yakın hissediyoruz. Sonsuz bir mutlulukla bu nişanı bugün kendisine takıyorum”

Osmanlı torununa Fransa'dan onur nişanı! Kenize Murad'ın eserleri ve gazeteciliğe katkısı ödüllendirildi - 1. Resim
Amin Maalouf ve Kenize Murad 

PARİS'TE YETİM KALDI, KATOLİK AİLE BÜYÜTTÜ

Kenize Murad hayat hikayesiyle gündem olan hanedan üyelerinden biri oldu. 

Sultan V. Murad’ın kızı olan Hadice Sultan hanedan sürgün edilince, oğlu Hayri ve kızı Selma ile beraber Beyrut’a yerleşti. Burada 1938 senesinde sefalet içinde öldü. 

Selma Hanımsultan ise ailesini sefaletten kurtarmak için 1937’de Hindistan’daki küçük hükümdarlardan Kutvâre Nevvâbı Seyyid Hüseyin Sâcid Zeydî (ö. 1991) ile evlenmişti.

Kenize Murad bu evlilikten doğacaktı ancak bir talihsizlik Kenize Murad'ın kimsesiz bıraktı.

1938'de Hadice Sultan'ın öldüğünü öğrenen annesi, hamile halde Hindistan'dan Beyrut'a doğru yola çıktı. Paris üzerinden buraya gidecekti ancak 2. Dünya Savaşı çıkmış ve Alman ordusu şehri tam bu sırada işgal etmişti.

Osmanlı torununa Fransa'dan onur nişanı! Kenize Murad'ın eserleri ve gazeteciliğe katkısı ödüllendirildi - 1. Resim
Selma Hanımsultanın sürgündeki fotoğrafı (10 yaş) ve Paris'teki kabri

Şehirde mahsur kalan Selma Hanımsultan, 15 Haziran 1940’da Kenize’yi doğurduğunu kocasına bile haber veremedi. İşgal altındaki şehirde mücevherlerini satarak bir otel odasında yaşamaya başladı. Az bir zaman sonra 13 Ocak 1941 tarihinde otel odasında açlık ve sefalet içinde vefat etti.

Selma Hanımsultan'ın 14 aylık bebeğini Zeynel Ağa adlı hanedanın yardımcılarından biri bakmaya çalıştı. Ancak çaresizlikten İsviçre’nin Paris konsolosluğu bahçesine bırakarak ortadan kayboldu.

Küçük Kenize'yi İsviçre başkonsolosunun hanımı belli bir yaşa kadar büyüttü. Sonra bir Katolik lisesine yazdırarak tayin edildikleri Venezuela’ya gittiler.

Kenize Murad, liseyi bitirdikten sonra Sorbonne’da sosyoloji ve psikoloji okudu. Yokluk içinde okuduğu üniversiteden sonra Paris’te Millî Kütüphane’ye arşiv memuru olarak girdi.

Yazarlık becerileri sayesinde gazeteciliğe adım atan Murad, savaş muhabiri olarak ülke ülke gezdi. 

İSRAİL TARAFINDAN BOYKOT EDİLDİ

Gazetecilikte kendini ilerleten Kenize Murad, Ortadoğu’da 15 yıl boyunca çalıştı. İsrail'in Filistin'deki savaş suçlarını haberleştirerek yayınladı. 

Kudüs, Gazze, Cenin'de bulundu, kamplar, katliamlar ve daha nice konuyu haberleştirdi. Bu yıllarda yaşadıkları için şunları söylemişti:

“Filistin intifadası bende silinmez izler bıraktı, insanların acısını görmek, vurulmalarına şahit olmak… Benim de Filistin’de birkaç kez vurulma tehlikesiyle karşı karşıya kalmam…"

Yaşadıklarını kitaplaştıran Murad'ın bu kitabı Türkçe'ye de "Toprağımızın Kokusu Filistin ve İsrail'in Sesleri" adıyla çevrildi.

Geçen yıl Gazze konusunda da şu sözleri sarf etmişti:

"İsrail, son derece manipülasyon yapan bir devlettir. Korkunç bir şekilde sürekli yalan söylemeye devam ediyor. Gerçek hedefiyse maksimum sayıda Filistinli öldürmek ve Gazze’yi ele geçirmek... Gazze’den başlayacaklar, Batı Şeria’ya ilerleyecekler. Zaten amaçları bu.”

Filistinlileri, İsrailli Arapları, Yahudileri bu şekilde yazması İsrail tarafından boykot edilmesine sebep oldu. 

HAYAT HİKAYESİ MİLYONLAR SATTI

Kenize Murad'ın Fransa tarafından ödüllendirilmesine sebep olan eserleri arasında hayat hikayesi de bulunuyor. 

Resmî adı "Rajkumari Kenize Hussein de Kotwara" olan yazar, padişah dedesinin adını yaşatmak için "Kenize Murad" adını kullandı.

Annesinin hayatını, "De la part de la princesse morte" (Ölmüş Bir Prenses Tarafından) adıyla 1987'de Fransızca bir roman tarzında neşretti. Romanı sadece Fransa’da 1 milyon 200 bin satarken, 20'den fazla dile çevrildi. 1990 senesinde de Türkçeye de tercüme edildi.

Kitap daha sonra "Saraydan Sürgüne" adıyla yayımlandı.

Osmanlı torununa Fransa'dan onur nişanı! Kenize Murad'ın eserleri ve gazeteciliğe katkısı ödüllendirildi - 2. Resim

Kaynak: HABER MERKEZİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...