Titanik’in sırları 113 yıl sonra ortaya çıktı! Buzdağı parçaları yolcu kabinlerine kadar girmiş

Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Titanik’in sırları 113 yıl sonra ortaya çıktı! Buzdağı parçaları yolcu kabinlerine kadar girmiş
Dünya Haberleri  / Anadolu Ajansı

1912'de buzdağına çarparak okyanusun derinliklerine gömülen Titanik’in enkazı, son teknolojiyle yeniden tarandı. Gemi batarken ışıkları açık tutmak için son ana kadar kömür atan mühendislerin fedakârlığı ilk kez net biçimde ortaya kondu. Ayrıca buzdağının parçalarının bazı yolcu kabinlerine kadar girdiği anlaşıldı. Titanik’in sessiz tanıklığı, 3D modellemeyle konuşmaya başladı.

1912’de buzdağına çarparak batan efsanevi yolcu gemisi Titanik’in enkazı, son teknolojiyle yeniden tarandı. 3 bin 800 metre derinlikte gerçekleştirilen 3 boyutlu dijital taramada, daha önce bilinmeyen çok sayıda detay ortaya çıktı. Geminin kazan dairesi hala çalışır durumdaydı; mühendisler, yolcuların tahliyesi tamamlanana kadar ışıkları açık tutmak için kömür atmaya devam etti.

Titanik’in sırları 113 yıl sonra ortaya çıktı! Buzdağı parçaları yolcu kabinlerine kadar girmiş - 1. Resim

GEMİ BATARKEN MÜHENDİSLER SON ANA KADAR ÇALIŞTI

BBC’ye konuşan Titanik uzmanı Parks Stephenson, “Onlar kaosu olabildiğince geciktirdi. Bu da kıç bölümde açık kalan buhar vanasıyla sembolize edilmişti” dedi. Tarama görüntülerinde mühendislerin ışıkları açık tutarak tahliye sürecini kolaylaştırdığı, birçok yolcunun bu sayede kurtulduğu ortaya kondu.

Stephenson, “Fırınlara kömür taşıyan bu ekip, cankurtaran botlarının zifiri karanlıkta değil, az da olsa aydınlıkta indirilmesini sağladı. Bu da birçok kişinin hayatını kurtardı” ifadelerini kullandı.

BUZDAĞI KABİNLERİN İÇİNE KADAR GİRMİŞ

Yeni dijital modellemeyle elde edilen veriler, Titanik’in neden bu kadar hızlı battığına da ışık tuttu. Uzmanlar, geminin gövdesinde A4 kâğıdı büyüklüğünde çok sayıda yırtık delik oluştuğunu ve bunların buzdağıyla çarpışma sırasında ortaya çıktığını tespit etti. Daha çarpıcısı ise, buzdağından kopan bazı parçaların bazı yolcu kabinlerinin içine kadar girdiğinin belirlenmesi oldu.

TAM ÖLÇEKLİ DİJİTAL İKİZ MODEL HAZIRLANDI

National Geographic’in özel belgeseli “Titanik: Dijital Diriliş” için hazırlanan projede, 715 bin dijital görüntü birleştirilerek Titanik’in 1:1 ölçekte dijital ikizi oluşturuldu. Geminin perçinlerinden buhar vanasına kadar tüm detaylar, sanal ortamda yeniden modellendi.

Yaklaşık iki yıl süren araştırmanın ardından elde edilen bu dijital veriler, Titanik’in batmadan önceki son dakikalarına dair yeni teoriler geliştirilmesine imkan tanıyor.

TİTANİK'İN BATIĞI HALA ANLATIYOR

Titanik uzmanı Stephenson, “Bu gemi, bu felaketin yaşayan son görgü tanığı ve hâlâ anlatacak hikâyeleri var” diyerek, yapılan çalışmanın tarihî önemine dikkat çekti.

TİTANİK FACİASI: 1500'DEN FAZLA CAN KAYBI

White Star Line’a ait lüks yolcu gemisi Titanik, 10 Nisan 1912’de Southampton’dan New York’a gitmek üzere yola çıkmıştı. 15 Nisan 1912’de buzdağına çarparak Kuzey Atlantik’e gömülen gemide, 2224 yolcudan 1500’den fazlası hayatını kaybetmişti. Kurtulan 710 kişi, birkaç saat sonra olay yerine ulaşan Carpathia tarafından alınmıştı.

Kaynak: Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...