Trump 'vali' diyordu! 10 yıllık Trudeau dönemi sona erdi, işte Kanada'nın yeni başbakanı

ABD Başkanı Donald Trump'ın 'vali' olarak nitelendirdiği Kanada Başbakanı Trudeau 10 yıllık görevinin sonuna geldi. Son kez partisine hitap eden Trudeau yerine Merkez Bankası'nın eski başkanı Mark Carney'i getirdi. Kanada iktidar partisi Mark Carney'i yeni lider ve yeni başbakan olarak seçti.
Kanada'da 2015 yılından bu yana Başbakanlık görevini sürdüren Justin Trudeau, görevinin sonuna geldi. Kanada Başbakanı olarak son resmi konuşmasını yapan Trudeau, görevini eski merkez bankası başkanı Mark Carney'e devretti. Carney, ilk konuşmasında Trump'a izin vermeyeceğini söyledi.
KANADA'DA LİDERLİK SEÇİMİ
Kanada'da Liberal Parti bugün liderlik seçimi için kongreye gitti. Başkent Ottawa'daki Rogers Stadyumu'nda gerçekleştirilen konferansta, eski Başbakan Jean Chretien seçim gecesi sonuçlar açıklanmadan önce sahneye çıkarak konuşma yaptı.
TRUDEAU'DAN DUYGUSAL VEDA, TRUMP'A KARŞI UYARDI
Konuşma yapanlardan bir diğeri ise ülkede 10 yıldır görevde olan Justin Trudeau oldu. Aylarca süren ve popülaritesinin düşmesine neden olan iç sorunların ardından 6 Ocak'ta görevinden istifa eden Trudeau, duygusal bir veda konuşması gerçekleştirdi.
Görevden ayrılan başbakan partisine ve Kanada halkına minnettarlığını dile getirerek, başarılarla ve büyük başarılarla dolu olduğunu söylediği görev süresinden "gurur duyduğunu" söyledi.
Trudeau ayrıca Liberal Partili kalabalığı, uluslararası kurallara dayalı düzeni yıkmakla tehdit eden büyüyen uluslararası krizlere ve ABD Başkanı Donald Trump'ın ülkeye yönelik ekonomik tehdidi karşısında artan belirsizliğe atıfta bulunarak Kanada'nın kendilerine her zamankinden daha fazla ihtiyacı olduğu konusunda uyardı.
YENİ LİDER ESKİ MERKEZ BANKASI BAŞKANI
Liberal Parti üyeleri, yapılan seçim ile eski merkez bankası başkanı Mark Carney'i yeni parti lideri ve Kanada'nın yeni başbakanı olarak seçti.
TRUMP'A MEYDAN OKUDU
Kanada'nın 2008 mali krizinden diğer pek çok ülkeden daha hızlı toparlanmasının ardından İngiltere'de iki partinin de övgüsünü kazanan 59 yaşındaki Carney, yaptığı ilk konuşmada Trump'a meydan okudu.
ABD'nin 'Kanada'yı' istediğini vurgulayan yeni Başbakanı Carney, Trump'ın başarılı olmasına 'izin veremeyeceğini' söyledi.