Trump’tan Harvard Üniversitesi'ne milyar dolarlık ceza: İtaat etmeyene fon yok!

ABD’nin en köklü üniversitelerinden Harvard, Trump yönetiminin taleplerini "hukuka aykırı" diyerek reddetti. Yönetimin cevabı ise gecikmedi: 2,2 milyar dolarlık çok yıllı hibe ve 60 milyon dolarlık federal sözleşme donduruldu. Üniversite, yabancı öğrencilerin federal makamlara bildirilmesi, akademik bölümlerde dış denetim ve çeşitlilik programlarının kaldırılması gibi talepleri yerine getirmeyeceğini açıkladı.
ABD’de Trump yönetimi ile Harvard Üniversitesi arasında büyüyen kriz, federal fonların kesilmesiyle yeni bir aşamaya geçti.
Trump yönetimi, Harvard’ın Beyaz Saray’ın taleplerini reddetmesi üzerine 2,2 milyar dolarlık çok yıllı hibeyi ve 60 milyon dolarlık federal sözleşmeyi dondurma kararı aldı.
TRUMP YÖNETİMİ NE İSTEDİ?
Trump yönetiminin Cuma günü Harvard Üniversitesi’ne gönderdiği resmi yazıda, üniversiteden bir dizi düzenlemeye gitmesi talep edildi. Bu talepler arasında, yabancı öğrenciler arasında davranış ihlallerinde bulunanların federal makamlara bildirilmesi, akademik bölümlerde “bakış açısı çeşitliliği” sağlanması amacıyla dış denetim getirilmesi ve tüm akademik kadronun intihal kontrolü dahil olmak üzere denetlenmesi yer aldı.
Ayrıca üniversitenin öğrenci kabul süreçlerine ilişkin tüm verilerin hükümetle paylaşılması istendi. Çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık programlarının kapatılması ve bazı akademik programların da federal denetime açılması talep edildi. Trump yönetimi, bu adımların yükseköğretim kurumlarının aldığı federal yatırımları meşrulaştırmak açısından gerekli olduğunu savundu.
HARVARD REDDEDİNCE FONLAR DURDURULDU
Harvard, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, söz konusu taleplerin hukuka aykırı olduğunu belirtti ve uygulamaya koymayacağını duyurdu. Aynı gün akşam saatlerinde federal yetkililer, Harvard’a sağlanan 2,2 milyar dolarlık çok yıllı fonun ve 60 milyon dolarlık federal sözleşmenin askıya alındığını açıkladı.
Harvard Başkanı Dr. Alan Garber, üniversiteye gönderdiği mektupta şu ifadeleri kullandı:
"Hiçbir hükümet – hangi parti iktidarda olursa olsun – özel üniversitelerin ne öğretebileceğini, kimleri kabul edip işe alabileceğini ve hangi araştırma alanlarını takip edebileceğini dikte etmemelidir."
“ÜNİVERSİTE BAĞIMSIZLIĞINDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ'
Dr. Garber, Harvard’ın anayasal haklarından ve bağımsızlığından taviz vermeyeceğini vurgulayarak, "Ne Harvard ne de başka bir özel üniversite federal hükümet tarafından ele geçirilmesine izin veremez" dedi.
Trump yönetiminin taleplerini reddeden Harvard, kampüste antisemitizmi önlemeye yönelik son 15 ayda birçok adım attığını, disiplin süreçlerini işletip güvenliği artırdığını ve ideolojik çeşitliliği teşvik eden programlara destek sağladığını da açıkladı.
AKADEMİK DÜNYADAN DESTEK: ZORBALIKLA MÜZAKERE EDİLEMEZ
Harvard’ın kararına destek veren öğretim üyeleri, yönetimin duruşunu “kurumsal özerkliğin savunusu” olarak değerlendirdi. Harvard’da görev yapan 800’den fazla akademisyen geçtiğimiz ay, üniversite yönetimine baskı yapan bir açık mektup imzalamıştı. Amerikan Üniversite Profesörleri Birliği Harvard Şubesi Sekreter-Saymanı Prof. Nikolas Bowie, "Verilen cevap, zorbalıkla müzakere edilemeyeceğini kabul ediyor" ifadelerini kullandı.
TRUMP YÖNETİMİ DAHA ÖNCE DE COLUMBİA'YI HEDEF ALMIŞTI
Trump yönetimi geçtiğimiz ay Columbia Üniversitesi’ne sağlanan 400 milyon dolarlık federal fonu da geri çekmiş, üniversite yönetimi ise bu karar karşısında bazı talepleri kabul etmişti. Columbia, Orta Doğu çalışmalarının yeni bir gözetim altına alınmasını ve kampüste yeni bir özel güvenlik birimi kurulmasını onaylamıştı.
Harvard’a yöneltilen taleplerin ise çok daha kapsamlı olduğu, üniversitenin temel işleyişini etkileyebilecek nitelikte olduğu bildirildi.
DAVA SÜRECİ BAŞLIYOR
Trump yönetiminin kararına karşı harekete geçen bazı üniversiteler, federal fonların kesilmesini durdurmak amacıyla dava açtı. Enerji Bakanlığı’nın araştırma hibelerini kestiği Cornell Üniversitesi, Caltech, MIT, Michigan Üniversitesi ve Princeton gibi üniversiteler davacılar arasında yer aldı.
KONGRE VE KAMUOYU İKİYE BÖLÜNDÜ
New York’tan Cumhuriyetçi Temsilci Elise Stefanik, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "ABD vergi mükelleflerinin bu kuruma sağladığı finansmanı tamamen kesmenin zamanı geldi" ifadelerini kullandı.
Öte yandan Amerikan Eğitim Konseyi Başkanı Ted Mitchell, Harvard’ın duruşunun diğer üniversitelere de örnek olabileceğini belirterek, "Bu, diğerlerinin ayağa kalkması için daha fazla alan sağlıyor" dedi.