Yarım net kuralı eksi neti maskeliyor! Gazetemiz haberleştirdi, tartışmaya YÖK de katıldı

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Yarım net kuralı eksi neti maskeliyor! Gazetemiz haberleştirdi, tartışmaya YÖK de katıldı
Eğitim Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Gazetemizin sık sık gündeme getirdiği üniversitelerde eksi net tartışması sürüyor. YÖK yaptığı açıklamada ‘kuralı uyguluyoruz’ dedi. Eğitimciler ise asıl sıkıntının yarım net olduğunu, ifade edilen kuralın esnetilerek problemin çözüleceğini ifade etti.

MAHMUT ÖZAY'IN HABERİ - Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) üniversiteye giriş imtihanı YKS’de baraj puanı uygulamasını kaldırmasının ardından sıfır ya da eksi netle lisans ve önlisans bölümlerine yerleşmelerin önü açıldı.

Son YKS’de de 203 adayın sıfır ya da eksi netle üniversiteye girdiği ortaya çıktı. YÖK Atlas verilerinden yola çıkarak haberleştirdiğimiz eksi net hadisesi için açıklama yapan YÖK “2018 yılından itibaren uygulanmakta olan yeni sınav sistemine göre, adayın TYT puanının hesaplanmasında Türkçe Testi ile Temel Matematik Testi’ndeki cevapları dikkate alınmaktadır. Bu iki testin en az birinden ham puanı 0,5 veya üzeri olan adayların TYT puanı hesaplanmaktadır” dedi.

İşte eğitimcilerin eleştirdiği en büyük sorun da burada ortaya çıkıyor. İfade edilen iki testte adaylar yarım net yaptığı için diğer bütün derslerde puanları eksi bile olsa bir üniversiteye yerleşebiliyor. Bunun ortadan kalkması için eğitimciler, testlerin tamamından en az yarım net çıkarma zorunluluğunun getirilmesini istiyor. Ya da puan hesaplanmasına kaynaklık eden testlerin tamamında net toplamı sıfırın altında ise o adayın puanının hesaplanmaması gerektiğini ifade ediyor. Böylelikle sorunun ortadan kalkacağını vurguluyorlar.

Yarım net kuralı eksi neti maskeliyor! Gazetemiz haberleştirdi, tartışmaya YÖK de katıldı - 1. Resim

Sorularımıza cevap veren eğitim uzmanı Salim Ünsal bir örnek üzerinden eksi netin nasıl oluştuğunu ifade etti: 

Örneğimizdeki bu adayın puanı sadece Türkçe testindeki 1,50 ham puana göre hesaplansaydı aldığı sınav puanı yaklaşık 149,314 ve programa yerleşme puanı da Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) katkısı ile birlikte 184,234 olması gerekirdi. Oysa öğrencinin Türkçe testi dışındaki diğer testlerden elde ettiği -13,75 ham puan TYT puanını eksilterek 108,2105 sınav puanı aldığı ve OBP katkısı ile 143,13045 puanla üniversiteye yerleştiği görülüyor.

En düşük puanın 100 en yüksek puanın 500 olduğu bir sistemde bu performansa 108,2105 puan hesaplanabildiğine göre daha alt performans elde ederek yine puanı hesaplanan ancak tercih yapıp yerleşmediği için göremediğimiz 39 öğrencinin daha potansiyel tercih hakkı olan aday olduğu anlaşılıyor.

Puan hesaplamanın kuralı tek testten + 0,50 ham puanı görmek olsa da tercihler tüm testlerden elde edilen ham puanlara + OBP katkısına göre yapıldığına göre sadece +’ya çıkılmış test üzerinden yerleştirme yapıyoruz eksi netle giren yok demek doğru değildir. Bu arada yerleşmeyi başaran çocukların hiçbir kabahati yok. Sistemin açığı bulunmuş ve üniversiteli olmuşlar. Helal olsun onlara...

Yarım net kuralı eksi neti maskeliyor! Gazetemiz haberleştirdi, tartışmaya YÖK de katıldı - 2. Resim

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...