10 yıl içinde yaşlı ülkeler arasına gireceğiz

AgeSA'nın yaptığı ‘Türkiye Nasıl Yaşlanıyor?’ araştırmasının sonuçlarına göre; katılımcıların yüzde 45,4’ü emekli maaşlarının düşük olacağını düşünüyor. Katılımcıların yüzde 58’i ise 65 yaşından önce çalışmayı bırakmayı planlıyor. AgeSA Hayat ve Emeklilik Genel Müdürü Fırat Kuruca, "Önümüzdeki 10 yıl içinde yaşlı ülkeler arasına gireceğiz. Nüfus yaşlandıkça finansmanı zorlaşacak" dedi.
ÖNDER ÇELİK'İN HABERİ / İSTANBUL - AgeSA, 35-55 yaş arasındaki orta yaş grubunun yaşlanmaya bakış açısını ele aldığı ‘Türkiye Nasıl Yaşlanıyor?’ araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Buna göre Türkiye yaşlanmaya hazır değil.
Bugün 50 yaşından olan biri için ortalama tahminî yaşam süresi 80,1; kadınlar 82,3, erkekler ise 77,8 yaşına kadar yaşıyor. Uzun yaşam beklentisinde erkekler daha iyimser. Kadınlara kaç yaşına kadar yaşayacaklarını tahmin ettikleri sorulduğunda cevap 72,4 iken erkeklerde bu cevap 75,4 oldu.
Katılımcıların yüzde 45,4’ü emekli maaşlarının düşük olacağını düşünüyor. Katılımcıların yüzde 58’i 65 yaşından önce çalışmayı bırakmayı planlıyor.
'YAŞLANMAKTA OLAN ÜLKE' STATÜSÜNDEYİZ
AgeSA Hayat ve Emeklilik Genel Müdürü Fırat Kuruca “Türkiye, çok uzun yıllar genç nüfusuyla tanınıyordu. Ancak giderek daha hızlı bir şekilde yaşlanan toplumlar arasına katıldık. Türkiye’de yaşlı nüfusun toplam nüfusa oranı 2023’te yüzde 10,2’ye çıkarak BM kriterlerine göre ‘yaşlanmakta olan ülke’ statüsünde yer almaya başladı” dedi.
Dünyada BES tasarruflarında 40 trilyon dolardan fazla para olduğunu ancak Türkiye’deki BES’te 30 milyar dolar olduğunu anlatan Kuruca “Bu işe geç başladık. Olması gerekenin 10’da 1’inden de az. Önümüzdeki 10 yıl içinde yaşlı ülkeler arasına gireceğiz. Nüfus yaşlandıkça finansmanı zorlaşacak” diye konuştu.
AgeSA Hayat ve Emeklilik Pazarlama ve Strateji Genel Müdür Yardımcısı Roşan Dilek de yaşlılığa birey, toplum ve devlet olarak hazır olmadığımızı söyledi.