6 bin avro için Türklüğü reddettiler! Askerlik yüzünden vatandaşlık istemiyorlar

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
6 bin avro için Türklüğü reddettiler! Askerlik yüzünden vatandaşlık istemiyorlar
Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Almanya’da yaşayan 550 bin Mavi Kartlı gurbetçiden yalnızca 18 bini Türk vatandaşlığı için yeniden başvurdu. Başvuruların düşük olmasının başlıca sebepleri bedeli 6 bin avro olan dövizle askerlik hakkı tanınması ve ekonomik zorluklar...

EMRAH ÖZCAN ANKARA - Avrupa’da yükselen aşırı sağ, çifte vatandaş olmak isteyen gurbetçileri de etkiledi. Dünya genelinde 660 bin Mavi Kartlı (Türk vatandaşlığını çıkış izni almak suretiyle kaybedenlere verilen, bazı vatandaşlık haklarından yararlanılmasını sağlayan belge) gurbetçinin yaklaşık 550 bini Almanya’da yaşıyor. Geçtiğimiz yıl haziran ayında yürürlüğe giren Alman Vatandaşlık Yasası ile Almanya, çifte vatandaşlığa imkân tanıdı. Buna rağmen 547 bin 790 Mavi Kartlı gurbetçiden sadece 18 bini Türk vatandaşlığı için yeniden başvurdu. Yüzde 3’e tekabül eden bu sayının düşük olması, AK Parti raporlarına girdi. Raporda, Almanya’daki aşırı sağın seçim sonuçlarıyla birlikte Çifte Vatandaşlık Yasası’nı tehdit ettiği belirtildi. 

RANDEVU ZORLUĞU VE ZAMAN YETERSİZLİĞİ

Başvuruların düşük kalmasının başlıca sebeplerinden biri de askerlik konusu. Askerlik çağındaki kişilerin başvuru oranı daha düşük. 2020’de, yurtdışında doğup süresiz ikamet etme izni olanlara üç yıl çalışma şartı olmadan dövizle askerlik hakkı tanındı. 2025’te bu bedel 6 bin avroya (260 bin TL) tekabül ediyor. Almanya’daki Türklerin ekonomik durumu dikkate alındığında bu miktarın istenmese bile, vatandaşlıktan çıkmayı göze alacak kadar sıkıntılı bir duruma sebep olduğu vurgulandı. Ayrıca zaman yetersizliği, randevu zorluğu ve çalışma saatleri de başvuru sayısını olumsuz etkiliyor. Anne ya da babası Türk olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları askerlik yapmak mecburiyetinde. Soy bağı olmadan vatandaş olanlar ise askerlikten muaf tutulabiliyor; bu durum da tartışmalara neden oluyor. 22 yaş ve üzeri olup başka ülkede askerlik yaptığını belgeleyenler de muaf sayılıyor. Ancak yurtdışındaki askerlik yalnızca ikili anlaşma olan ülkelerde geçerli.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Bora bey18 Nisan 2025 16:03

Hakarete gerek yok. Kendi ülkelerine hizmet etsinler. Her kes vatandaşı olduğu ülkeye hizmet etse, hainlik yapmasa ne güzel olur.

Ayyıldız 18 Nisan 2025 15:17

Atasını bilmeyen Vataninida bilmez gerek yok

Ali Şenel 18 Nisan 2025 13:59

Türkiyeye vize bile verilmesin bunlara.

Ali Nehir 18 Nisan 2025 12:54

Kan testi yaptırsınlar .

Alaattin18 Nisan 2025 12:18

Biz yeteriz. Hiçbirinin. güzel ülkeme girmesine izin verilmesin

Sabri küçük 18 Nisan 2025 10:29

Maneviyatı bitmiş insanlardan ülkemize ve milletimize hayır gelmez ancak o insanlara yürrüüü defol git denir

Ahmet Tekin Demir 17 Nisan 2025 20:58

Yazıklar olsun, yuh size!

Türk 17 Nisan 2025 19:06

Biz bize yeteriz

Feyzullah Akyüz 17 Nisan 2025 17:51

Kanı ve sütü bozuklar anlamaz vatan millet bayrak değerini

Y.A.17 Nisan 2025 13:43

Askerliği de biz yaparız tekrardan ülkemizi kimseye mecbur bırakmayız. Defolunslar onlardan saten bir hayır gelmez. Hayırsızlar

Sonraki Haber Yükleniyor...