Boğaziçi Zirvesi'nde ağırlanacaklar! Neom şehrinin yöneticileri Türkiye’ye geliyor

Uluslararası İş Birliği Platformu (UİP) tarafından düzenlenen Boğaziçi Zirvesi’nin 15’incisi, bu yıl ‘Geleceğe Köprüler Kurmak: Barış, Teknoloji, Sürdürülebilirlik’ temasıyla 7-8 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek.
ÖMER TEMÜR İSTANBUL- Zirveye her yıl olduğu gibi yine, dünyanın her yerinden önemli iş ve fikir insanları katılırken, yeni iş birliklerine imza atılması bekleniyor. Uluslararası İş Birliği Platformu (UİP) Kurucusu Cengiz Özgencil, İsrail-Filistin ve Rusya-Ukrayna başta olmak üzere Türkiye’nin etrafındaki savaş ortamına rağmen zirveye dünyadan büyük ilgi olduğunu söyledi.
Şu ana kadar katılım için 52 ülkeden konfirmasyon geldiğini ve bu sayının zirvenin yapılacağı tarihe kadar 60’ın üzerine çıkabileceğini kaydeden Özgencil, “Bu yıl özellikle Avrupa’dan çok ciddi bir katılım var. Ayrıca Afrika, Orta Doğu ve Hindistan başta olmak üzere çok sayıda ülkeden heyet yatırım ve partnerlik arayışı için zirveye geliyor. Suudi Arabistan’da 500 milyar dolara kurulması planlanan Neom şehrinin yöneticileri İstanbul’da olacak. Zirvede ayrıca 25’e yakın panel gerçekleşecek. Bu panellerde Türkiye’deki yatırım imkânları ele alınacak. Bunun yanı sıra yuvarlak masa toplantısında çok değerli ülkeleri temsilen büyükelçilerimiz yer alacak. Onların ana konumuz olan geleceğe köprüler kurmakla ilgili söyleyecekleri çok önemli. Farklı ülkelerden gelen, mesela Kamboçya’dan gelen büyükelçi ile İsviçre’de gelen büyükelçinin dünyaya nasıl ve hangi perspektifte baktığını önemsiyorum” dedi. Türkiye’nin Asya ile Avrupa arasında bir köprü vazifesi gördüğüne dikkat çeken Özgencil “Asya ülkelerine inanılmaz bir yatırım var. Türkiye ise Asya ve Avrupa arasında doğal bir köprü. Bölgedeki savaşlar durur, enflasyon düşer ve hukuk sistemindeki aksaklıklar giderilirse yatırımcının gözü burada” ifadelerini kullandı.
ZİRVEDEN DÜŞÜNCE KURULUŞUNA
Boğaziçi Zirvesi’ni aynı zamanda bir düşünce kuruluşuna dönüştürmeyi hedeflediklerini de dile getiren Özgencil, şöyle devam etti: En büyük hayalim Boğaziçi Zirvesi’ni daha da geliştirip özellikle Uzak Doğu’dan, Orta Doğu’dan ve yakın Avrupa coğrafyasından iş insanlarını ve fikir önderlerini senenin iki üç günü İstanbul’da buluşturmak. İstanbul’dan yayılacak fikirlerin dalga dalga bütün dünyaya yayılmasını sağlamak.