Çin kazan kazan için çağırıyor

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ve Çin İstanbul Başkonsolosluğu iş birliğiyle düzenlenen “Dışa Açılmış Bir Çin, Kazan-Kazan Dünyası” isimli panelde, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi konusu ele alındı. Panelde Astana görüşmesine dikkat çekilerek somut ilişkilerin derinleştirilmesine vurgu yapıldı.
HABER MERKEZİ İSTANBUL - Türkiye bir yandan AB ile ekonomik ilişkilerini sürdürürken diğer yandan Çin ile bağlarını güçlendiriyor. Türkiye Çin’in liderlik ettiğini BRICS’e başvuru yaparken, iki ülke arasındaki ilişkiler ekonomik alanında da kendini gösteriyor.
Çin teknoloji firmalarının ardından otomobil devleri de Türkiye’ye fabrika yatırımı için sıraya girdi. Aynı şekilde iş dünyası temsilcileri iki ülke iş birliğine yönelik yeni iş birliği arayışlarını sürdürüyor. Bu kapsamda Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Çin İstanbul Başkonsolosluğu iş birliğinde “Dışa Açılmış Bir Çin, Kazan-Kazan Dünyası” isimli panel düzenlendi.
Çin İstanbul Başkonsolosu Wei Xiaodong’un da konuşma yaptığı panelde Türkiye ve Çin ekonomik münasebetlerinin güçlendirilmesi konusu ele alındı. Panelde ayrıca DEİK’ten Korhan Kurdoğlu, İTO Başkan Yardımcısı Ahmet Özer, Türk Hava Yolları Genel
Müdür Yardımcısı Ümit Develi ve ICBC Türkiye yöneticisi Gamze Bergin katılımcılara hitap etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in geçtiğimiz temmuz ayında Astana’da bir araya gelerek ikili iş birliklerini derinleştirmek adına mutabakata vardıklarını hatırlatan başkonsolos Wei Xiaodong “Bölgemizdeki tüm dostlarımız ve dost kurumlarımız ile birlikte, Astana Zirvesi’nde alınan ortak mutabakatı hayata geçirmeye kararlıyız. Çin Türkiye stratejik iş birliği ilişkisinin yeni bölümü için, iki ülke arasındaki iş birliklerinde yeni alanlar keşfetmek için cesaretimizi toplayacak, iletişimi güçlendirecek, somut iş birliğini derinleştirecek ve kültürel etkileşimleri daha da sıklaştırarak yeni bir yola çıkacağız” dedi.
“ÇİN’E YATIRIMLAR ARTTI”
Çin’in dünya ekonomisine katkı oranının yıllık ortalama yüzde 30’u aştığını söyleyen Xiaodong “Uluslararası Para Fonu, Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlar, son zamanlarda Çin’in ekonomik büyüme beklentilerini art arda yukarı yönlü revize etti ve giderek daha çok sayıda yabancı şirket Çin’e yatırım yapmak ve Çin’de iş kurmak için birbirleriyle yarışıyor. Şu anda Çin, yeni üretici güçlerle yüksek kaliteli ekonomik kalkınmayı teşvik ediyor. Yüksek kaliteli kalkınmaya ulaşmak için yeniliklere öncülük etmeye ve reformları derinleştirmeye devam edeceğiz. Çin, yüksek seviyeli dışa açılma yolunda duraksamaya takılmadan ilerlemeye devam ediyor. Çin hükûmeti, geçen yılın ikinci yarısında ‘Yabancı Yatırım Kanunu’nu yayımladı ve bu düzenlemelerin yüzde 60’ı uygulamaya geçti. Yabancı yatırım erişimine ilişkin olumsuz liste, 2017’deki 93 maddeden şu anda 31 maddeye düşürüldü ve bu yıl daha da azaltılacak. Üretim sektöründeki yabancı yatırıma erişim kısıtlamaları tamamen kaldırıldı, fikri mülkiyet koruma güçlendirildi ve iş yapma kolaylığı küresel sıralamada 96. sıradan 31. sıraya yükseldi” ifadelerini kullandı.