'Covid benzeri' kıtlık uyarısı! Mağazalarda raflar boşalabilir

ABD-Çin ticaret geriliminin çözülmesi için henüz somut bir adım atılmazken, konuyla ilgili kritik uyarılar geliyor. Navlun trafiği %40 azalırken, ABD’li varlık yönetim şirketi Apollo “Bu şekilde devam ederse, ABD’li tüketiciler önümüzdeki ay sıkıntıları daha net fark etmeye başlayabilir. Mağazalarda raflar boşalabilir ve tüketiciler ile Çin ürünlerini ara mal olarak kullanan firmalar için, COVİD benzeri kıtlıklar yaşanabilir” dedi.
TÜRYİYE GAZETESİ/EKONOMİ SERVİSİ - ABD-Çin ticaret geriliminin çözümü için henüz taraflardan somut bir adım gelmezken, belirsizliğin bu şekilde devam etmesi hakinde gelecek dönem için oldukça kritik uyarılar gelmeye başladı.
ABD’li varlık yönetim şirketi Apollo Global Management, Trump yönetimi tarafından uygulanan gümrük vergilerinin bu yaz resesyona yol açabileceğini öngördü.
"MAĞAZALARDA RAFLAR BOŞALABİLİR"
CNBC’de yer alan habere göre Apollo Başekonomisti Torsten Slok, Çin’den gelen mallar için gereken taşıma süresini de hesaba katarak kritik uyarılarda bulundu. Slok, “ABD’li tüketiciler önümüzdeki ay ticaretle ilgili sıkıntıları fark etmeye başlayabilir. Mağazalardaki raflar boşalabilir ve tüketiciler ile Çin ürünlerini ara mal olarak kullanan firmalar için, COVİD benzeri kıtlıklar yaşanabilir” ifadelerini kullandı.
YAZ AYLARINDA DURGUNLUK ENDİŞESİ
2 Nisan’da açıklanan tarifelerin ardından, Çin’den ABD’ye konteyner gemilerinin gidişinin yavaşladığına dikkat çekilen analizde; gemilerin seyahat sürelerine göre mayıs ortasından itibaren nakliyenin önemli ölçüde durabileceği, bunun da rafların boşalmasına ve satışların düşmesine sebep olabileceği, işten çıkarmaların yaşanabileceği ve tüketici harcamalarının düşebileceği, bütün bunların da yaz aylarında durgunluğa sebep olabileceği ifade ediliyor.
NAVLUN TRAFİĞİ %40 AZALDI
Yapı Kredi Analisti Çağlar Kimençe tarafından paylaşılan değerlendirmede, “Etki sadece fiyatla sınırlı değil, arz sıkıntısı da kapıda. Zira Çin-ABD navlun trafiğinde %40 azalma söz konusu. Gümrük tarifesinden endişe eden firmalar nisan ayında fazla ithalat yapmıştı. Ancak yine de stokların mayıs ortasında tükenmeye başlaması bekleniyor. Pandemi dönemindeki gibi boş raflarla karşılaşmak, ABD tüketicilerini iyi hissettirmeyebilir” ifadelerine yer verildi.
FİYATLARDA İLK ETKİ NASIL?
Bu arada Çinli e-ticaret devi Temu, tarifelerdeki son değişiklikler nedeniyle fiyatlarını artıracağı uyarısında bulunmuştu. Son gelen haberlere göre Temu, ABD’den gelen siparişlere %145 oranında “ithalat vergisi ücreti” eklemeye başladı.
Öte yandan ABD’de mutfak havlusu fiyatı %370, makyaj ürünleri %150-200, güzellik ve sağlık ürünlerinin ortalama fiyatı %51 arttı; ev ve mutfak ürünleri ile oyuncaklar %30, kadın giyim ürünleri de %8 zamlandı.