Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enerjide hedef tam bağımsız Türkiye

Editör:
- Güncelleme:
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enerjide hedef tam bağımsız Türkiye
Ekonomi Haberleri

Enerjinin kalkınmanın lokomotifi olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan “Enerjide de tam bağımsız Türkiye hedefiyle hiçbir alanı ihmal etmeden, marjinal yapılardan gelen baskılara aldırmadan yolumuza emin adımlarla devam ediyoruz” dedi.

Farklı ülkelerden enerji bakanları, yerli ve yabancı sivil toplum örgütleri, uluslararası kuruluş temsilcileri, akademisyenler, medya mensupları ve iş dünyasının önde gelen isimleri İstanbul Enerji Forumu’nda bir araya geldi.

Forumda enerji sektöründe bölgesel hedefler, doğalgaz arz güvenliğinin sağlanmasında Türkiye’nin rolü, enerji dönüşümünün finansmanı gibi konuların yanı sıra, sektördeki bölgesel ve uluslararası gündemlerle birçok başlık ele alındı. Forumun ana oturumunda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, enerjinin ulaştırma ve haberleşme ile birlikte kalkınmanın lokomotifi olduğunu belirterek “Sanayileşme ve gelişmenin de temel şartı yine enerjidir” dedi.

Rusya-Ukrayna arasında bininci gününü geride bırakan savaşın özellikle enerji alanında dışa bağımlılığın risklerini gösterdiğini anlatan Erdoğan “Enerjide dışa bağımlılığın azaltılmasına, enerji maliyetlerinin ekonomimiz üzerinde oluşturduğu baskının hafifletilmesine büyük önem veriyoruz. Enerjide de tam bağımsız Türkiye hedefiyle hiçbir alanı ihmal etmeden, marjinal yapılardan gelen baskılara aldırmadan yolumuza emin adımlarla devam ediyoruz” diye konuştu.

ÜRETİM 7 MİLYON METREKÜP

Sakarya Gaz Sahası’nda günlük üretimin 7 milyon metreküpe çıktığını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan “Diğer sahalarımızla toplam yurt içi üretimimizi günlük 8 milyon metreküpe yükselttik. 3,5 milyon hanenin ihtiyacını kendi doğalgaz üretimimizden karşılıyoruz. 2026’da günlük üretimimizi 20 milyon metreküpe çıkaracağız, yani hanelerimizin yarısının ihtiyacını kendi gazımızla sağlayacağız. Gabar’da, tarihimizin en büyük petrol keşfine imza attık. Günlük 57 bin varilin üzerinde petrol çıkarıyoruz. Oruç Reis gemimiz, Somali denizlerindeki 3 sahada faaliyetlerine başladı. 2024 yılında Şırnak, Hakkâri, Van başta olmak üzere toplam 84 sondaj tamamladık. Bu sayede 66 milyon varillik yeni rezerv keşfettik. Toplam kurulu güç içerisinde yenilenebilir enerjinin payını yüzde 60’a çıkardık, bu oranla Avrupa’da 5’inci, dünyada 11’inci sıradayız, hedefimiz 2025’te Avrupa’da ilk 3’e, dünyada ise ilk 9’a girmektir” ifadelerini kullandı.

Akkuyu’nun Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacağını ve 35 milyon ton karbon salınımını önleyeceğini kaydeden Erdoğan, şöyle konuştu: Nükleer enerjide 2050 senesinde inşallah 20 bin megavatlık bir kapasiteye ulaşmayı hedefliyoruz.

BAYRAKTAR: ÜLKEMİZİ ENERJİ OTOYOLLARI İLE BAĞLAYACAĞIZ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin yenilenebilir enerjinin toplam kurulu güç içindeki payını her geçen gün artırdığını belirterek “2024, bu anlamda toplam kurulu güç artışında rekor bir yıl olacak. Bugün itibarıyla Türkiye’deki tüm hanelerin elektrik ihtiyacını rüzgâr ve güneş enerjisi ile karşılar hâle geldik” dedi.

Türkiye’nin 2035’e kadar bugünkü rüzgâr ve güneş enerjisi kurulu gücünü 4 katına çıkarmayı hedeflediğini ifade eden Bayraktar, şöyle konuştu: Her yıl en az 2.000 megavat güneş ve rüzgâr ihalesi yapacak, yatırım ve izin süreçlerini hızlandıracak, yaklaşık 15 bin kilometre HVDC iletim hattı inşa ederek âdeta ülkemizi enerji otoyolları ile doğudan batıya güneyden kuzeye bağlayacağız. Tüm bu projeler için önümüzdeki 11 yılda toplam 108 milyar dolarlık bir yatırım fırsatı sunduğumuzun da altını çizmek istiyorum.

"TÜRKİYE'NİN MERKEZ OLMASINA İHTİYAÇ VARDI"

Türkiye’nin enerjide merkez ülke olmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Rusya Enerji Bakan Yardımcısı Pavel Sorokin “Buna ihtiyacımız vardı. Bu çok faydalı ve karşılıklı faydası var” dedi.

Enerji maliyetlerinin belli bir seviyenin altına inemediğini, bunun da üretim tesislerini etkilediğini dile getiren Sorokin “Ne pahasına olursa olsun yeşile geçelim demiyoruz. Sadece sözler, sloganlar ve teorik hedefler olmamalı. Karbon salınımını azaltmamız gerekiyor” görüşünü dile getirdi.

BOTAŞ 1 TRİLYON METREKÜP GAZ TAŞIDI

BOTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Abdulvahit Fidan, şirketin 50’nci kuruluş yıl dönümü olduğunu belirterek, 3.500 kilometrelik petrol boru hattı uzunluğuyla bugüne kadar 14,5 milyar varil petrolün taşınmasında rol aldıklarını söyledi.

Doğalgazda da 20 bin kilometreyi bulan boru hatlarıyla bugüne kadar 1 trilyon metreküpün üzerinde gaz taşındığını ifade eden Fidan, gaz depolama kapasitesinin artırılması için çalışmaların sürdüğüne dikkati çekti.

SOCAR TÜRKİYE'DEKİ TESİSLERİ MODERNİZE EDECEK

SOCAR Başkanı Rövşen Necef, 2050’ye kadar iklim değişikliği ile mücadelede net sıfır hedefleri bulunduğunu belirterek “Potansiyel üçüncü ülke iş birliklerini konuşuyoruz. Mümkün olduğunca temiz enerjiye geçiş istiyoruz” dedi.

Türkiye’deki petrokimya tesislerini modernize edeceklerini anlatan Necef “Türk piyasasına inanıyoruz, güveniyoruz. Ayrıca, potansiyel projeleri konuşuyoruz ortaklarımızla” dedi.

Öte yandan SOCAR’ın Bursagaz ve Kayserigaz’daki paylarının satışı için görüşme yaptığı öğrenildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...