En iyi bildiği işi mesleğe dönüştürdü! Çalışanları bile ev, araba sahibi oldu

Ev hanımıydı, 'en iyi bildiği işi' yapmaya karar vererek kolları sıvadı. İşe başlarken sadece ailesine destek olmak ve otomobil almak istemişti, şimdi yanında tam 16 çalışanı var. "Şu an benimle birlikte çalışan arkadaşlarım arasında ev sahibi, araç sahibi olanlar var" diyen kadın girişimci, günlük 800 kişiye menü hazırlıyor.
Almanya'dan Bursa'ya 16 yaşındayken taşınan ve burada evlenip 4 çocuk sahibi olan Fatma Dora, 11 yıl önce iş hayatına girme kararı aldı. Çocuklarını okula götürürken yaşadığı zorluklar nedeniyle bir araca ihtiyaç duyan ve onu almak için çalışmak isteyen Dora, KOSGEB kursuna başvurdu ve 'en iyi bildiği işi' yapma kararı aldı.
Eğitimlerin ardından ev yemekleri yaparak bu işi kazanca dönüştürmek için kolları sıvayan Dora, 2014 yılında evinin mutfağında sipariş üzerine yemek yapmaya başladı. KOSGEB desteğiyle 2015'te kendi iş yerini açan Dora, 16 çalışanıyla sipariş üzerine anlaştığı işletmeler için 800 kişilik yemek hazırlıyor.
ARTAN TALEPLER NEDENİYLE İŞ YERİ AÇTI
İş hayatına başladığında evinin mutfağının yetebileceği kapasitede kalmayı düşündüğünü belirten Dora, ancak artan talepler üzerine iş yeri açma gerekliliği duyduğunu söyledi.
Bu işe girmeden önce farklı sektörlerde iş yapmayı planladığını ancak daha sonra fikrinin değiştiğini dile getiren Dora, "KOSGEB kursunda bir eğitmenin 'yapacağınız iş, sizin hayatta en iyi yapacağınız iş olmalı ve bu işi yaparak para kazanabilirsiniz' demişti. Ben de yemek yapmayı çok iyi bildiğimi düşündüğüm için parayı da buradan kazanmaya karar verdim. İyi ki de öyle yapmışım" ifadesini kullandı.
HEDEFİ SADECE BİR ARAÇ ALMAKTI
Dora, bu kadar büyüyebileceğini tahmin etmediğini belirterek, "Benim için hedef, sadece bir araç almaktı. Çünkü 4 çocukla okula gidip gelmek çok zorluydu. 'Aracımı alırım, bu bana yeterli' demiştim ama öyle olmadı. Şu an benimle birlikte çalışan arkadaşlarım arasında ev sahibi, araç sahibi olanlar var. Hem evimize, mutfağımıza, ailemize çok büyük katkıları oldu, burası hepimizin emektarı" dedi.
ÇOCUKLARINI BÜYÜTTÜ, İŞ HAYATINA ATILDI
İş yerini büyütmesine rağmen ev usulü yemek yapmaya devam edeceklerini dile getiren Dora, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bizim yola çıkış amacımız ev yemekleri üzerineydi ve bu çizgiden hiç çıkmamak istiyoruz. Eli pratik ve profesyonel aşçılarla da birlikte çalıştık ama maalesef benim istemiş olduğum konsept dışına çıktı. Ben evde yıkadıkları şekliyle yani sirkeli suda yıkanmasından tutun, doğrama şeklinden, dinlenmesi, yemeğin deminin alması açısından tamamen evde kendi mutfaklarında pişirdiği gibi burada da o çizgiyi bozmadan yapmalarını istedim.
Biz birbirimizi çok iyi anlıyoruz. Çünkü hepimiz ev hanımıydık. Öncelikle çocuklarımızı büyüttük ve sonra iş hayatına atıldık. Bu anlamda birbirimizi destekliyoruz. Burada ev hanımlarıyla çalışma sebebim aslında tamamen kendi mutfaklarında yaptıkları reçeteleri buraya uygulamak."
KİŞİYE ÖZEL YEMEKLER HAZIRLIYORLAR
Dora, kişiye özel yemekler hazırladıklarını vurgulayarak, "Toplu olsa dahi firmalarımızın istedikleri yemekleri tercih ettikleri gibi hazırlıyoruz. Herkes istediği yemeği yesin istiyoruz. Firma sahibi buna bir ödeme yapıyor ama o elemanı da bunu yemek zorunda bırakmasınlar. Et yemeyen var, sadece zeytinyağıyla beslenmek isteyen var. Bu tercihi tamamen çalışanlara bırakmak istiyoruz." dedi.