TÜVTÜRK dönemi sona erdi! 1.7 milyar dolarlık araç muayene ihalesini OGG kazandı
Araç muayene işinin 20 yıllık yeni işletmecisi bugün yapılan ihaleyle belli oldu. TÜVTÜRK’teki 3 ortak Doğuş, Bridepoint ve TÜV SÜD’ün yolları ayrıldı, MOI Ortak Girişim Grubu (OGG), 1. Bölge için 830 milyon dolar, 2. Bölge için 890 milyon dolarla en yüksek teklifi verdi.
Milyonlarca aracın muayenesini 20 yıllığına gerçekleştirecek yeni şirket bugün yapılan ihaleyle belli oldu. İhaleden saatler önce mevcut işletmeci TÜVTÜRK’teki 3 ortak Doğuş, Bridepoint ve TÜV SÜD’ün yolları ayrıldı. Doğuş Grubu başka bir konsorsiyum ile diğerleri başka bir konsorsiyum ile girdi.
Özelleştirmeye ilişkin 20 yıl süreli mevcut imtiyaz sözleşmeleri 2007’de imzalanırken, sözleşmelerin süresinin 14 Ağustos 2027’de sona erecek olması sebebiyle ihale süreci yeniden yapıldı. İhaleye üç ortak girişim grubu katıldı. İlk olarak 1. bölgeye ilişkin ihale yapıldı.
İhaleye, Doğuş Tem OGG (Doğuş Holding AŞ-Tem Kocaeli Araç Muayene İstasyonları İşletim ve Ticaret AŞ), AGTT OGG (Aktur Araç Muayene İstasyonları İşletmeciliği AŞ-GGK Yapı Gayrimenkul Enerji Turizm İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.-TÜV SÜD Aktiengesellschaft-Test Taşıt Muayene İstasyonları Yapım ve İşletim AŞ), MOI OGG (Met-Gün İnşaat Taahhüt ve Ticaret AŞ- Itversia Gestion S.L.-Opus Group AB -VTV Norte SA) teklif sundu.
İhalede 1. bölge için 830 milyon dolarla, 2. bölge için ise 890 milyon dolarla en yüksek teklifi MOI Ortak Girişim Grubu verdi. İhale kapsamına Türkiye iki bölgeye ayrılırken birinci bölgede 45, ikinci bölgede 36 il yer alıyor.
SÖZLEŞME SÜRECİ NASIL OLACAK?
Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı ve İhale Komisyon Başkanı Murat İbrahim Çelebi, ihale sonucunda elde edilen gelir üzerinden kanunda belirlenen yasal oranlarda elde edilen hasılatın Hazineye aktarılacağını vurguladı. İhalenin ilk tekliflerinin 10 Şubat’ta kapalı zarfla alındığını hatırlatan Çelebi, şunları kaydetti:
Son teklifin alınmasını müteakip ihale, teknik olarak sonuçlanacak. İhale komisyonumuzca devir kararı alınması durumunda ihale sonuçları, öncelikle Rekabet Kuruluna iletilecek.
Oradan alınacak olumlu görüşü takiben Özelleştirme Yüksek Kuruluna onaya sunulacak.
Resmî Gazete’de kararın yayımlanmasını takiben Danıştay görüşü alınacak ve sonrasında da verilen süreyi takiben yatırımcılar yükümlülüklerini yerine getirdikten sonra sözleşme imzalanacak.