Enerji depolamaya 10 milyar dolar! Türkiye rüzgâr ve güneşinden kazanacak

Güneş ve rüzgâr santrallerinin ürettiği enerjiyi depolayacak yatırımlar 2025’in ilk çeyreğinde hızlanacak, 2026’nın ilk çeyreğinde ise depolama sistemleri devreye girecek. EPDK’nın yatırımcıya verdiği toplam 35 gigavatsaatlik kapasitenin yatırım bedeli 10 milyar dolar olacak.
CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Türkiye, ‘2053 net sıfır karbon emisyonu’ hedefinin yakalanmasında kritik önemdeki enerji depolama sistemlerinin kurulumunda atağa geçiyor. Enerji Depolama Endüstrileri Derneği (EDEDER) Başkanı Can Tokcan ile derneğin yönetim kurulu üyeleri Ramazan Kaya ve Rıfat Anıl Aydın, Türkiye’de enerji depolamanın geldiği nokta ve geleceğini değerlendirmek üzere bir grup gazeteci ile bir araya geldi. Güneş ve rüzgâr santrallerinin ürettiği enerji depolama ile ilgili taslak yönetmeliğin yayınlandığını ancak nihai yönetmeliğin henüz yayınlanmadığını kaydeden Tokcan “Yatırımların hız kazanması için nihai yönetmeliğin bir an önce yayınlanması gerekiyor. Sektör olarak 2025’in ilk çeyreğinde yatırım kararlarının hızlandığı, 2026’nın ilk çeyreğinde de artık devreye alındığı bir ufuk öngörüyoruz. EPDK’nın vermiş olduğu toplam 35 gigavatsaatlik kapasitesinin yaklaşık yatırım bedeli 10 milyar dolar. Bu 35 gigavatsaatlik kapasite sadece şebeke ölçeği projelerden oluşmaktadır” ifadelerini kullandı.
DEPOLAMAYA İLGİ VE YATIRIM HIZLANIYOR
Küresel ölçekte depolama yatırımlarının 150 gigavatsaatin üzerine çıktığını anlatan Tokcan, “Depolamaya olan ilgi ve yatırım, Türkiye’de de hızlanıyor. Ancak şebekeyi doğru yönetmek zorundayız. Sistemin üretilmesi, yazılımların geliştirilmesi, altyapı yatırımları, işletilmesi, kurulumların ve bakımların yapılması, hepsinin yerli firmalar tarafından üstlenilmesi, en azından o kabiliyetin geliştirilmesi lazım. Aksi hâlde temelde yurt dışındaki firmaların kontrolü altında bir enerji şebekesi sorunu ortaya çıkıyor” diye konuştu. Rüzgâr ve güneşin olduğu saatlerde enerjinin depolanıp, olmadığı saatlerde ise depodan enerji kullanımının Türkiye’ye büyük avantajlar sağlayacağını ve temiz enerji hedeflerini artıracağını anlatan Tokcan, depolama sistemleri kurulumunda Türkiye’nin büyük bir avantaja sahip olduğunu da belirtti. Tokcan, “Türkiye, Avrupa’ya çok yakın. Batarya teknolojilerini ülkemizde geliştirip Avrupa’da da depolama kurabilir hâle getirmeyi amaçlıyoruz. Avrupa’da kurulumlar gerçekleştirmeye de başladık. Macaristan, Bulgaristan, İspanya’da kurulumlar yaptık” dedi.
KONGRE 24 ARALIK’TA
EDEDER olarak ‘Bölgenin Batarya Üssü Türkiye’ mottosuyla bu yıl 24 Aralık’ta ilk kez Enerjinin Geleceği ve Depolama Kongresi’ni Ankara’da düzenleyeceklerini söyleyen Can Tokcan, şöyle konuştu: “Ülkemizi uzun yıllardır enerjinin farklı alanlarında bölgesel üs olarak konumlama çabalarını biz batarya alanında başarabileceğimizi kuvvetle öngörüyoruz. Hükûmetimiz ve ilgili Bakanlıklarımız da bu alanda ciddi bir irade ortaya koyuyor.”