Erdoğan kürsüden emeklilere seslendi: Sıkıntıların farkındayım, ilave kaynaklar sunulacak

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Recep Tayyip Erdoğan, Emekliler, Ekonomi, Haber
Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, emeklilere seslendiği kürsüde sıkıntının farkında olduğunu ve çalışmaların durmaksızın devam ettiğini söyledi. Erdoğan depremin faturasının azaldıkça ve ekonomideki politikalar daha fazla sonuç verdikçe başta emekliler olmak üzere ilave kaynağın vatandaşlara sunulacağını açıkladı. 

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ekonomideki iyileşmelere ve emeklilere yönelik bir dizi açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptıkları icraatları anlattı. 

Emekliler için daha fazlasını yapacağız diyen Erdoğan şunları söyledi:

Hayatlarının ikinci baharında emeklilerimizin yanında yer almayı asli görevimiz olarak görüyoruz. Son 21 yılda emeklilerimizin hayat kalitesini yükseltecek birçok adım attık. Bizden önce emekli maaşları gerçekten insani standartların çok altındaydı. Kasım 2002’de nasıl bir ücret tablosuyla karşı karşıya olduğumuzu burada sizlerle paylaşmak istiyorum.

Ülkeyi yönetme sorumluluğunu üstlendiğimizde en düşük emekli aylığı 66 lira, yani 43 dolardı. Yine bu dönemde asgari ücret 184 lira olarak uygulanıyor, bu rakam da 122 dolara tekabül ediyordu. Emeklilerimizin önemli bir kısmı asgari ücretin 3’de biri civarında aylık almaktaydı. Bu dengesizliği giderecek pek çok düzenlemeyi hayata geçirdik. En düşük emekli aylığını, geçtiğimiz hafta yapılan artışla 12 bin 500 liraya, yani 380 dolara yükselttik. Son 2 yılda en düşük emekli aylığını yüzde 257 oranında artırmış olduk. Bu yıl ocak ayında bütçe imkanlarımızı zorlayarak tüm emekli aylıklarını yüzde 49,3 oranında artırmıştık.

Temmuzda da SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin aylıklarına yüzde 24,7; emekli sandığı emeklilerimizin aylıklarına yüzde 19,3 oranında zam yaptık. Dolayısıyla 2024 yılında emekli maaşlarında yüzde 78 ilâ 86 oranında artışa gitmiş durumdayız. Yaptığımız bu artış, enflasyon beklentisinin oldukça üzerindedir. Yine geride bıraktığımız dönemde emeklilerimize tek seferlik 5’er bin lira ödeme yaparak, onlara destek olduk.

Bunun yanı sıra, emeklilerimize bayram ikramiyesi ödemesini biz başlattık. 2018 yılında bin lira olarak başlayan bu ödemeleri, son iki bayramdır 3 bin lira olarak gerçekleştiriyoruz. Emeklilerimize sunduğumuz bir diğer imkân banka promosyonudur. Son olarak kamu bankalarımızın öncülüğünde emeklilerimize ödenen promosyon tutarlarının yükseltilmesini temin ettik.

"EMEKLİLER İÇİN DAHA FAZLASINI YAPACAĞIZ"

Maaş düzeylerine göre emeklilerimiz 8 ile 12 bin lira arasında promosyon alıyor. Hatta özel bankalarda bu tutar 18 bin liraya kadar yükseliyor.

Tüm bunlarla birlikte Çalışma Bakanlığımız, “emekliler yılı” kapsamında bu sene emeklilerimize farklı alanlarda pek çok imkân sağlıyor. İnşallah çok daha fazlasını yapacağız.

Depremin toplam 104 milyar doları bulan faturası azaldıkça, ekonomide uyguladığımız politikalar daha fazla sonuç verdikçe inşallah ortaya çıkan ilave kaynağı, başta emeklilerimiz olmak üzere halkımızın emrine sunacağız.

"SIKINTILARINIZIN FARKINDAYIM"

Emekli kardeşlerimizin şunu bilmesini arzu ediyorum: Gösterdiğimiz tüm bu çabalara rağmen, Cumhurbaşkanınız olarak yaşadığınız sıkıntıların tamamının farkındayım. Serzenişlerinizi duyuyorum. Sorunlarınızı çözmek için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz. Bizim popülizmle işimiz yok. Bizim hayal tüccarlığıyla da işimiz yok.

Biz meydanlarda söz verip sonra unutanlardan değiliz; verdiği sözün her zaman dimdik arkasında duranlardanız. Bizden öncekilerin yaptığı yanlışları tekrarlamamakta da kararlıyız. Bu ülke, yakın geçmişte kendi çıkarı için ülkeyi popülizm bataklığına sürükleyen siyasetçilerden çok çekti. Bu ülke, meydanlarda vaat yarıştıranlardan, sırf seçim kazanmak için vatandaşın umutlarıyla oynayanlardan çok çekti. Böyle bir hataya yeniden düşme lüksümüz yoktur. Amacımız; ekonomimizi, enflasyonu körükleyecek bir kısırdöngüye sokmadan insanlarımızın refahını kalıcı olarak artırmaktır. El ele, gönül gönüle vererek bunu başaracağımıza yürekten inanıyorum. Siz dava arkadaşlarımdan da bu hususları, vatandaşlarımıza anlatmanızı özellikle rica ediyorum.

"SÖZÜNÜZÜN ERİ OLUN"

CHP lideri Özel'e de sert sözlerle yüklenen Erdoğan, CHP'li belediyelerin zam yağmuruna dikkati çekip şunları söyledi:

Sayın CHP Genel Başkanına şunu söylemek isterim: Dürüst siyaset verilen sözlerin arkasında durmayı gerektirir. Tutmadığınız sözlerin mahcubiyetini, daha büyük vaatlerde bulunarak gizleyemezsiniz. Gücünüz yetiyorsa, belediye başkanlarınıza söyleyin, “bedava” yapacağız diyerek milletten oy istedikleri, ancak 3 ayda 3-4 kez zam yaptıkları hizmetlerin fiyatlarını düşürsünler.

“Emeklilere faydanız dokunsun” istiyorsanız, talimat verin, belediyeleriniz Sosyal Güvenlik Kurumuna olan birikmiş borçlarını ödesinler. Meydanlarda “oy verene bedava traktör vereceğiz” demek kolaydır; zor olan sözünün eri olmaktır, ahdine sadık kalmaktır

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Ayhan 24 Temmuz 2024 15:38

Sayın Başkanım memur emeklisini çok mağdur ettiniz. Geçen sene seyyanen zam vermediniz bizi emekli diyerek sistemi bozdunuz bu sene de memur emeklisi diyerek yüzde 5 az verdiniz.

Şenol24 Temmuz 2024 14:20

Bende bir emekli olarak söylüyorum.. deprem için yapılan iyilikler bitmedikçe devletimin verdiği maaşa razıyım.. Allah devletimizi daim etsin. O güçlüyse biz güçlüyüz. Devlet biterse biz de biteriz.

E memur24 Temmuz 2024 14:06

Cumhurbaşkanımız çok güzel konuşuyor ancak biz söylenenlerin,verilen sözlerin yerine getirilmesini bekliyoruz sayın Cumhurbaslani " biz verdiğimiz sözleri yerine getiren bir hukumetiz" o halde memura ne verirsek emeklisine de onu vereceğiz sözünü de yerine getirin ocakta zam esitlemesini yaptınız temmuzda neden işçi emeklisi ile memur emeklisi zammını esitlemediniz biz hâlâ bekliyoruz

Sonraki Haber Yükleniyor...