Getirilerde dikkat çeken fark! Yıl sonuna kadar… TL mi dolar mı?

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Getirilerde dikkat çeken fark! Yıl sonuna kadar… TL mi dolar mı?
Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Dolarda son dakika! 12 Kasım 2024 dolar fiyatı 34,36 TL’den güne başlıyor. Kısa vadede 34,32 TL destek ve 34,39 TL direnç olarak izleniyor. Bu arada JP Morgan, yıl sonu dolar tahminini 35,00 TL olarak açıkladı. Bu tahmin, dolarda yılın son 6 haftasında %2’lik artış öngörüyor. Aynı dönemde TL’nin getirisi %5,5-%6,0 bandında seyrediyor. İki para biriminin getirileri arasında fark açılırken, bu senaryoda TL’de kalmanın daha avantajlı olacağı belirtiliyor. 

TÜRKİYE GAZETESİ/Ekonomi Servisi- Merkez Bankası’nın politikalarına güvenin artmasıyla birlikte hem döviz hesaplarında hem de kur korumalı mevduat hesaplarında hızlı düşüş yaşanmış, toplam mevduat içerisinde TL’nin payı %55,80 seviyesine kadar yükselmişti. TCMB’nin son enflasyon raporu sunumunda da sıkı para politikası vurgusu, yıl sonu dolar tahminlerini daha aşağı seviyelere çekti. 

2024 SONUNDA DOLAR KAÇ TL?

Yerli ve yabancı birçok kurum tarafından 36,00 TL olarak açıklanan yıl sonu döviz kuru beklentisi, yılın bitmesine 6 hafta kala “daha iyimser” seviyelerde oluşmaya başladı. JP Morgan Türkiye Ekonomisti Fatih Akçelik, CNBC-e’ye yaptığı açıklamada; dolarda yıl sonu tahminlerinin 35,00 TL olduğunu, faiz indirimleri olsa bile iç piyasada dolarizasyon beklemediklerini vurguladı. 

12 KASIM 2024 DOLAR FİYATI

Bu arada piyasalara bakıldığında 12 Kasım 2024 dolar fiyatı 34,36 TL’den güne başlıyor. Kısa vadede 34,32 TL destek ve 34,39 TL direnç olarak takip ediliyor. Kapalıçarşı’daki döviz bürolarında ise işlemler 34,28-34,38 TL alım ve satım aralığında seyrediyor. Euroda ise ilk işlemler 36,60 TL’den geçiyor.

TÜRK LİRASI MI, DOLAR MI?

JP Morgan tarafından beklenen 35,00 TL seviyesi dikkate alındığında, dolarda yıl sonuna kadar sadece %2’lik bir yükseliş potansiyeli öngörülüyor. TL mevduat ve para piyasası fonlarının 2024 sonuna kadar geçecek 6 haftalık dönem getirisi ise yüzde 5,5-6,0 bandında seyretmeye devam ediyor. Bu beklentinin halinde TL’de kalmak daha avantajlı görülüyor. 

GÜÇLÜ REZERV, KORUMA KALKANI

TCMB’nin hem brüt hem de swap hariç net rezervinin kuvvetlendiğine dikkat çeken Ekonomist Altuğ Özaslan; son durumda TL’nin pozitif reel faiz dönemine girdiğine dikkat çekerek, kurlar tarafında herhangi bir risk görmediğini vurguladı. Özaslan; herhangi bir şok veya volatilite halinde de mevcut para politikasının ve güçlü rezervlerin koruma kalkanı görevi görebileceğini ifade etti.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...