Herkes bu fonlara koşuyordu: Şubat ayındaki getiriler şaşırttı!

Tahvil faizlerinde son günlerde yaşanan yükseliş, bu tahvillere yatırım yapan Borçlanma Araçları Fonlarındaki getiriyi de tersine çevirdi. Şubat ayında 2 yıllık tahvil faizinin %38 sınırından %39’a doğru yönelmesiyle birlikte, 31 Ocak-10 Şubat döneminde Borçlanma Araçları Fonlarındaki getiriler negatife dönmeye başladı. Geçen ay bu fonlar, yatırımcısına yüzde 7’nin de üzerinde bir getiri sunmuştu.
TÜRKİYE GAZETESİ/Ö. Faruk Bingöl- Yatırımcıların “faizlerde düşüş” beklentisiyle son dönemde daha fazla ilgi göstermeye başladığı “Borçlanma Araçları Fonlarının” (BAF) getirisinde dikkat çeken gelişmeler yaşanıyor. Tahvil faizlerinde yaşanan gerilemeler bu fonlardaki getiriyi artırırken, yükselişler ise ana paradan kayıp riskini de gündeme getirebiliyor.
GEÇEN AY GETİRİLER %7’Yİ AŞMIŞTI
Aralık ayının son haftasında %43,50 seviyesinde bulunan Türkiye’nin 2 yıllık tahvil faizi, ocak ayında düşüşe geçerek %38,16 seviyesine kadar gerilemişti. Yılın ilk ayında da devlet tahviline yatırım yapan BAF’larda getiriler yüzde 7’nin de üzerinde gerçekleşmişti. Geçen ay en fazla kazandıran ilk 5 BAF şöyle sıralanmıştı:
- TBT- TEB Portföy: %7,4488
- OBI- OYAK Portföy: %6,8133
- AK2- AK Portföy Uzun Vadeli: %6,7936
- GUV- GARANTİ Portföy Uzun Vadeli: %6,7760
- DBB- DENİZ Portföy: %6,5364
ŞUBATTA TABLO TERSİNE DÖNDÜ
Şubat ayının ilk 10 işlem günü geride kalırken; devlet tahvili ağırlıklı yatırım yapan BAF getirilerinde tablo tersine döndü. Bunda, 2 yıllık tahvil faizlerinin yükselişe geçerek, yeniden %39 seviyesini aşması etkili oldu. 31 Ocak-10 Şubat aralığında en fazla değer kaybeden BAF’lar ise şöyle sıralandı:
- TBT- TEB Portföy: %-1,0350
- YVB- YAPI KREDİ Portföy Uzun Vadeli: %-0,7116
- YOT- YAPI KREDİ Portföy: %-0,5935
- GUV- GARANTİ Portföy Uzun Vadeli: %-0,4979
- AK2- AK Portföy Uzun Vadeli: %-0,4645
Bu arada TEFAS verilerine göre son 1 hafta borçlanma araçları fonlarının ortalama getirisi ise %0,35 olarak gerçekleşti.
FONLARDA YATIRIMCI SAYISI ARTIYOR
Türkiye’de yatırımcılar son dönemde gittikçe artan bir trend ile yatırım fonlarına ilgi gösteriyor.
Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre 31 Aralık 2024’te 5 milyon 490 bin olan fon yatırımcısı, 7 Şubat ile sona eren haftada 5 milyon 590 bin kişiye kadar yükseldi. Toplam fon büyüklüğü 4,62 trilyon liradan 5,1 trilyon liraya çıktı.
Devlet tahviline yatırım yapan ‘Borçlanma Araçları Fonlarının’ büyüklüğü ise bu yıl ocak ayında 101,82 milyar liradan 208,33 milyar liraya yükseldi. Söz konusu dönemde 100 milyar liranın üzerinde bir fonun BAF’lara geçtiği dikkat çekiyor.