İstanbul 85 ülkenin ağırlık merkezi oldu! Madeni yağ üreticisi CASTROL Türkiye, hem satış hem de üretim hacminde 64 yılın rekorunu kırdı

CASTROL Türkiye, Ukrayna ve Orta Asya Genel Müdürü Nilay Tatlısöz 64 yıllık üretim başarısının Türkiye’yi Castrol ülkeleri arasında stratejik konuma getirdiğini belirterek, “Türkiye, Çin, Hindistan ve ABD ile birlikte en fazla yatırım yapılan dört ana pazar arasında yer alarak stratejik pazar hâline geldi. İstanbul artık 85 ülkenin ağırlık merkezi” diye konuştu.
ÖMER TEMÜR'ÜN HABERİ - Türkiye’de otomotivdeki rekor satışlar uluslararası madeni yağ sektöründe de dengeleri değiştirdi. Gemlik tesisinde üretim yapan Castrol Türkiye, 64 yılın rekor üretimini gerçekleştirirken Castrol ülkeleri arasında en stratejik dört ülkeden biri hâline geldi. Bu başarıda 1,5 yıl önce Castrol Türkiye, Ukrayna ve Orta Asya Genel Müdürlüğü görevine getirilen Nilay Tatlısöz’ün de etkisi büyük. Tatlısöz, Castrol Türkiye’nin 2019’dan bu yana satış hacmini yüzde 50’nin üzerinde büyüttüğünü belirterek, “PETDER tarafından açıklanan verilere göre madeni yağ pazarının yüzde 40’ının üzerinde bir pay otomotiv yağlarından oluşuyor. Geri kalanını ise endüstriyel yağlar (yüzde 35) oluşturuyor. Otomotiv yağları pazarına yakından baktığımızda ise 2023’te pazar yaklaşık olarak yüzde 20 kadar büyüdü. Bu, inanılmaz bir büyümeydi. 2024’te ise toplam pazar bir miktar gerilese de 2024’teki seviye korundu diyebiliriz. Biz ise 2024’te yüzde 7 büyüyerek pazardaki liderliğimizi sürdürdük” dedi.
OTOMOTİV SATIŞLARI ETKİLİ OLDU
Pazarın büyümesinde otomotiv satışlarının etkili olduğunu dile getiren Tatlısöz, “Madeni yağ pazarının büyümesinde birkaç tane faktör var. Birinci faktör yeni araç satışları. 2023’e gelene kadar özellikle yeni araç satışları ortalama olarak 750-800 bin bandını geçemiyordu. Şimdi 1 milyonun üzerine çıktı. Satışların etkisiyle yetkili servislerdeki yağ değişimleri ivme kazandı. Ayrıca 2023’te 7 milyon ikinci el araç el değiştirdi, bu da yağ bakımlarını artırdı. Otomotiv madeni yağ pazarında yüzde 5 daralma olurken, Castrol yüzde 7’lik büyüme elde etti. Binek otomobil madeni yağları pazarı yüzde 1.8 daralırken, Castrol yüzde 13 büyüme ile çift haneli büyümeyi sürdürdü. Diğer yandan Türkiye’de ciddi bir motosiklet satışı var. Bu pazarda da yüzde 15 büyüdük. Bugün her iki motosikletten birinde Castrol yağları kullanılıyor. Aynı şekilde ağır ticari araç motor yağları pazarı yüzde 7 küçülürken biz yüzde 5 büyüdük” ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE 4 ANA ÜLKEDEN BİRİ
Tatlısöz, 2024 yılının hem satış hacmi hem de üretim anlamında rekor yılı olduğuna vurgu yaparak, “Castrol, 64 yıldır Gemlik’te üretim yapıyor. Gemlik tesisi geçen yıl 123 milyon litre üretimle 64 yılın rekorunu kırdı. Bugün Avrupa’daki üretiminin yüzde 23’ü Gemlik’ten yapılıyor” dedi. Tatlısöz, Türkiye’nin güçlü üretim kapasitesi ve gelişen ihracat ağıyla Castrol’ün en önemli pazarlardan biri hâline geldiğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Castrol 85 ülkede faaliyet gösteriyor. Castrol TUCA olarak 10 ülkeyi İstanbul’dan yönetiyoruz. Castrol Türkiye’nin başarısı Castrol ülkeleri arasında stratejik ülke hâline getirdi. Türkiye, Çin, Hindistan ve ABD ile birlikte en fazla yatırım yapılan dört ana pazar arasında yer alarak stratejik pazar hâline geldi. İstanbul artık 85 ülkenin ağırlık merkezi.”
3 YILDA 20 MİLYON DOLARLIK YATIRIM
Gemlik tesisine son 3 yılda 20 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını açıklayan Tatlısöz, “2024 içerisinde 12 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdik. Her yıl ortalama 5-10 milyon dolarlık yatırım yapıyoruz. 2025’te de yaklaşık 5-6 milyon dolarlık yatırım öngörüyoruz. Yıl sonu itibarıyla üretim 135 milyon litreye çıkarmayı hedefliyoruz” dedi. Türkiye’nin sadece iç pazar için değil, aynı zamanda TUCA’nın en büyük ihracat üssü olduğuna ifade eden Tatlısöz, “2024 yılında yağların ürünlerin yaklaşık yüzde 15’i ihraç edildi. 2025’in ikinci yarısından itibaren ihracat hacmi yüzde 20 seviyelerine çıkacak” diye konuştu.
ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLERDE BATARYALARI SOĞUTUYOR
Birçok markanın ilk dolumunda yer aldıklarını dile getiren Tatlısöz, “Türkiye’de Ford, Renault, Volvo’nun hem ilk dolum yağlarında hem de yetkili servislerinde varız. Doğuş Otomotiv ve Yüce Auto’nun tercihi de Castrol. Bütün Volkswagen Grubu, Porsche, Skoda bizim en ağırlıkta çalıştığımız markalar. Bunlara ek olarak son dönemde Türkiye’de Doğan Trend bünyesinde bulunan MG ve Suzuki markalarıyla da iş birliği imzaladık. TOGG’la da çalışıyoruz. Elektrikli otomotivlerde Çinli üreticilerle yakın çalışıyoruz. Mesela BYD bizim stratejik ortağımız. MG’nin çatı kuruluşu olan SAIC ve Chery de stratejik ortağımız. Yollarda olan her üç elektrikli aracın ikisinde Castrol’ün elektrikli araç sıvıları var. Bildiğiniz gibi elektrikli araçlarda motor yağı yok ama batarya soğutma sıvıları ve transmisyon sıvıları kullanılıyor” dedi.