Merter’deki işletmeler iddialı... Taklidi bıraktık kendi markamızı çıkaracağız

İmitasyon ürün ile anılan Merterli tekstilciler, kendi markalarına odaklandı. MESİAD Başkanı Gürbüz Oruç “Bu gücümüzü Merter’den bir dünya markası çıkarmaya harcayacağız” dedi.
KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Türkiye hazır giyimde Çin’den sonra en çok imitasyon ürünün üretildiği ve satıldığı ülke konumunda bulunuyor. Dünyaca ünlü markalar Çin ve Türkiye’den oldukça dertli. Ancak ülkemiz imitasyon olsa dahi Çin gibi kalitesiz ürün değil, dünya markalarını bile kıskandıran ürünler üretme potansiyeline sahip… Ancak imitasyon, yani sahte ürün üretimi ülke imajına zarar verirken, kayıt dışı ekonomiyi de körüklüyor. Bu pazar ağırlıklı olarak Merter, Osmanbey ve Laleli üçgeninde dönüyor. Ticaret Bakanlığı çoğu işletmeye baskın yaparak ceza kesmeye devam ediyor. Yaşanan tüm bu süreç Merterli işletmeleri harekete geçirdi. Merter’in ‘imitasyon’ ile anılmasını istemiyorlar. Bu kapsamda Merter Sanayici ve İş Adamları Derneği (MESİAD) sahte ürüne âdeta savaş açtı. MESİAD Başkanı Gürbüz Oruç “Sahte ürünleri Merter’den söküp dünya markası çıkarmak için çalışıyoruz. Merter’de 10 bin adet işletme, 1.000 adet ayakları yere basan, kayda değer marka var. çok kaliteli ürün üretme potansiyelimiz var. Artık Merter imitasyon ile anılmayacak. Kendi markalarımı destekleyip dünyaya açacağız” dedi.
SATIŞ WHATSAPP’A DÖNDÜ
Bavul ticareti formatının değişmeye başladığını söyleyen Gürbüz Oruç “Teknoloji gelişiyor. Önceden müşteriler fiziki olarak Merter’e geliyordu. Şimdi sattığımız ürünlerin yüzde 50’sini Telegram ve WhatsApp üzerinden yapıyoruz. Müşteri buraya gelmeden direkt sipariş veriyor. Bunu hâlâ e-İhracat’a sokamadık ancak bakanlıklarla görüşmelerimiz sürüyor. Günde 2,5 milyon adet mal üretiyoruz. Bunun 2 milyon tanesini bavul ticareti yoluyla 70 ülkeye yolluyoruz. Son yıllardaki savaşlar ticaretimizi etkiledi. Rusya-Ukrayna, Orta Doğu, Filistin ve İsrail savaşı dahi bizi etkiledi. İsrail ile ticaretimizi tamamen kestik ama Filistin’e hâlâ mal gönderiyoruz. Orta Doğu’da ciddi bir marka bilinirliğimiz var. Laleli ve Osmanbey Rusya’da güçlü ise biz de Afrika, Orta Doğu ve Türki Cumhuriyetler’de çok iyi biliniyoruz” diye konuştu.
MERTER’DE BATAN ŞİRKET YOK
GENÇ MESİAD Başkanı Fatih Gündüzalp ise “Dünyada biz fasoncuyduk. İmalat merkeziydik. Bu, gün geçtikçe değişmeye başladı. Mısır ve Çin gibi ülkeler ile rekabet edemez hâle geldik. Tabii burada kalite farkı da var. Biz fiyat konusunda rekabet edemiyoruz ancak kalite ve hızlı teslimat konusunda çok daha iyiyiz. Bu durum bize güç katmaya başladı. Çünkü yalnızca fason üretim yapmak ülkeleri ileriye taşıyamıyor. Marka çıkarmak zor hâle geliyor. Ancak bu değişti. Tekstil ve hazır giyimde değişmeye başladı. “Fast Fashion” kültürü yerleşmeye başladı. Bu modaya ayak uydurmaya başladık ve bizim için avantaj hâle geldi. Tekstil sektöründe konkordato ilanları görüyoruz. Ancak bu iflasların büyük çoğunluğu ihracatçı. Merter’de bu çok gözlenmiyor. Çünkü artık kendi markalarımızla varız. Bu nedenle ne ticaret ne de istihdam kaybı yaşamıyoruz” dedi.
TASARIM ÖĞRENCİLERİ KIYASIYA YARIŞACAK
MESİAD’ın geleneksel hâle getirdiği “MerterModa24” etkinliğini bu yıl Fişekhanede gerçekleştirecek. Ticaret Bakanlığı ve İhracatçı Birlikleri “Farkındalık” temasıyla gerçekleşecek etkinlikte; moda, eğitim ve sosyal sorumluluk projeleri sergilenecek. MESİAD Başkanı Gürbüz Oruç “Yaklaşık 20’ye yakın üniversite ile iş birliği yaptık. 70 öğrenci başvurdu, ön elemeden sonra bu sayısı 30’a indirdik. Yarışma sonrası 3 öğrencimize ödül vereceğiz. Birincisi olan öğrencimizi yurt dışında istediği bir üniversitede eğitime göndereceğiz ve tüm masraflarını biz karşılayacağız. Bu etkinlik Ticaret Bakanlığı ile birlikte yürütülüyor. Burada amacımız Merter’in ucuz mal satılmadığı nitelikli ve kaliteli ürünlerin yer aldığı bir merkez hâline dönüştürmek… Etkinlik 16 Eylül’de başlayacak. 17 Eylül’de genç tasarımcılar yarışması olacak, 18 Eylül’de ise Merter karma defilesi yapılacak. Organizasyonumuz 22 Eylül’e kadar devam edecek. Genç tasarımcılar yarışmasında birinciye 150 bin TL, ikinciye 100 bin TL, üçüncüye de 50 bin TL vereceğiz. Birinciye ayrıca eğitim desteği verilecek” dedi.