Tarımda verimi zirveye taşıyan teknoloji! Agrotech binlerce çiftçiye umut eli oldu

Tarım ve teknolojiyi bir araya getirerek, üretim alanlarındaki verimi artırmayı başaran Agrotech, atıl durumdaki tarıma elverişsiz arazileri de birleştirerek ekonomiye kazandırıyor. Agrotech’in Yönetim Kurulu Başkanı Hümeyra Gökçen Keskin “Bugün 20 bini sözleşmeli olmak üzere 23 bin dönüm alanda üretim yaparak, ihracat gerçekleştiriyoruz” dedi.
KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ- Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde 20 bini sözleşmeli olmak üzere 23 bin dönümde tarım yapan Agrotech; sürdürülebilir tarım ve gıda arz güvenliği üzerine kurguladığı iş modeliyle, tarımsal verimlilikte örnek projelere imza atıyor. Tarıma teknolojiyi entegre ederek 3 binden fazla çiftçiye dokunan şirket, güvenli tarım uygulamaları ile ürettiği on binlerce ton ürünü ihraç etmeyi de başardı. Agrotech Yönetim Kurulu Başkanı Hümeyra Gökçen Keskin, şirket olarak gerçekleştirdikleri projeleri tanıtmak ve gelecek hedeflerini konuşmak adına gazeteciler ile bir araya geldi. Atıl durumdaki tarıma elverişsiz arazileri ekonomiye kazandırdıklarını belirten Keskin “Bu sayede hem çiftçilerimizin refahını artırıyor hem de ülke ekonomisine katkıda bulunuyoruz” dedi. Keskin şunları söyledi: Miras sebebiyle araziler çok bölündü. Türkiye’de çiftçi başına düşen arazi miktarı 30-35 dönüm. Bu sebeple araziler birleştirip 3.000 dönüm çapına ulaştırılınca teknoloji kullanımı ve diğer girdiler konusunda avantajlı konuma geçebiliyorsunuz. Domates üretimi için 2.500 dönümde 95 çiftçiyi bir araya getirdik ve verimlilik sağladık. Bu sebeple 1.000 dönüm ve üzeri operasyonları gerçekleştirerek ölçek ekonomisi kurallarını hayata geçireceğiz.
“ÜRETTİĞİMİZİ İHRAÇ EDİYORUZ”
“Kendimize ait topraklarımızın yanında asıl önem verdiğimiz, emektar çiftçilerin tarım yapabildiği topraklar” diyen Hümeyra Gökçen Keskin şu bilgileri verdi: Bugün Antalya, Samsun, Uşak ve Burhaniye’de 23 bin dönümde tarım yapıyoruz. Sözleşmeli tarım ile çeşitli sebze, meyve, bakliyat ve hububat gibi birçok farklı tarım ürünü üretiyoruz ve birçok ürününün de ihracatını gerçekleştirmek için çalışıyoruz. 3 bin dönümlük kendi arazimizin 1.700 dönümünde ceviz ve meyve çeşitleri, 1.000 dönümünde fındık yetiştiriciliği, 300 dönümünde ise seracılık faaliyetlerimiz devam ediyor. İzmir Torbalı’da bulunan salça fabrikamızda günlük 1.000 ton domates işleme kapasitesine sahibiz. Burada günde 160 ton salça üretiyoruz.
YURT DIŞINDA TARIM YAPABİLİRİZ
Gıda arzına dikkat çeken Hümeyra Gökçen Keskin “Sürdürülebilir gıda arzını oluşturabilmek için adımlar attık. Biz sözleşmeli tarım yapılabilmesi için bazı girdilerin olması gerektiğinden hareketle bir gübre fabrikası kiraladık. Ürettiğimiz uygun fiyatlı gübreyle çiftçilerin maliyetlerini düşürerek rekabet avantajı sağlıyor, çiftçilere destek olmanın yanı sıra girdi maliyetlerini de azaltıyoruz. Yanı başımızdaki ülkeler, gübre vb. maliyetlerde bizden ucuzlar. O ülkelerde sözleşmeli tarım yaparak kendi ülkemizin ihtiyacını karşılayabiliriz. Türkiye’deki üretim planlamamızın tamamlanmasının ardından Azerbaycan ve Özbekistan’dan da sözleşmeli tarım için gelen talepleri değerlendireceğiz. Buradaki amacımız da ülkemizde üretilmeyen ithal ettiğimiz ürünlerin üretilmesi olacaktır. Böylelikle cari açığı azaltma yönünde Agrotech’in bu ülkeye faydası dokunmuş olacaktır. Çalışmalarımızı bu amaçla şekillendiriyoruz” diye konuştu.
TÜRKİYE’NİN İLK CAM SERALARINI KURDUK
Hümeyra Gökçen Keskin, dünyada giderek artan nüfus ve iklim kriziyle mücadele konusunda son dönemde önemi artan yöntemlerden birinin de topraksız tarım olduğunu söyledi. Keskin “2012 yılında temeli atılan ve 2018’den bu yana aktif olan seramızda yetiştirdiğimiz salkım domatesin tamamını ihraç ediyoruz. Bu uygulamayı Türkiye’nin diğer bölgelerine de yaygınlaştıracağız” dedi.