Tereyağına standart geldi! Tüketiciyi yanıltıcı ifade ve görseller kullanılamayacak

Taklit ve tağşiş yapan firmaları geçtiğimiz Ekim ayından bu yana ifşa eden Tarım ve Orman Bakanlığı, şimdi de tüketicilerin korunması ile taklit ve tağşişin önlenmesi maksadıyla tereyağı ve sadeyağın üretiminden ambalajına kadar tüm özelliklerinde düzenlemeye gitti.
CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Bakanlık tarafından hazırlanan Türk Gıda Kodeksi Tereyağı ve Sadeyağ Tebliği, Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre; tebliğ kapsamındaki ürünler, kendine has tat, koku, görünüm ve yapıda olmak zorunda olacak. Ayrıca ürünler, peroksidaz testine negatif reaksiyon vermek zorunda tutulacak. Tereyağında ağırlıkça en fazla yüzde 2 oranında tuz kullanılabilecek. Tuzdan gelen kuru madde miktarı, süt yağsız kuru madde miktarından ayrı değerlendirilecek. Ürünlerin üretiminde teknoloji gereği; tipik tat ve aromanın sağlanması amacıyla starter kültür kullanılabilecek. Tuz ilave edilmeyen tereyağı, ağırlıkça en az yüzde 82 süt yağı, en fazla yüzde 2 yağsız süt kuru maddesi ve en fazla yüzde 16 su içerecek. Tuz ilave edilen veya çeşnili tereyağı ise ağırlıkça en az yüzde 80 süt yağı, en fazla yüzde 2 yağsız süt kuru maddesi ve en fazla yüzde 16 su bulunacak. Çeşnili tereyağında taklit ve tağşişe sebebiyet verecek çeşni maddesi kullanılamayacak. Öte yandan, sadeyağda ve çeşni maddesi bulunmayan tereyağında aroma vericiler kullanılamayacak. Tebliğ kapsamındaki ürünlerde; manda sütü aroması, yoğurt aroması gibi süt ve süt ürünleri aroma vericileri de eklenemeyecek.
ETİKETLERE DÜZENLEME
Tarım Bakanlığı, söz konusu ürünlerin etiketlemesinde düzenleme yaptı. Bu çerçevede, tebliğ kapsamındaki ürünlerin etiketinde gıda adının, temel görüş alanında da yer alması zorunlu olacak. Tuz ilave edilmemiş tereyağında “tuz ilave edilmemiştir” ifadesinin etikette belirtilmesi zorunlu tutulacak. Tuz ilave edilmiş tereyağının içerdiği tuz oranı, etiketin içindekiler bölümünde ağırlıkça yüzde “%...” olarak belirtilecek. Ayrıca “tuzlu” ya da “tuz ilave edilmiştir” ifadesinin etiketin temel görüş alanında belirtilmesi gerekecek. Ayrıca, çeşnili tereyağında kullanılan çeşni maddesi ve miktarının gıda adı ile birlikte temel görüş alanında yer alması gerekiyor. Ürünlerin üretiminde tek bir hayvan türüne ait sütün veya kremanın kullanılması durumunda hayvan türünün adının etikette belirtilmesi de zorunlu olacak. Ürünlerin üretiminde farklı hayvan türlerine ait sütlerin veya kremaların karıştırılarak kullanılması durumunda, sütün elde edildiği türlerin adlarının gıdanın adının yanında “inek, koyun, keçi ve manda sütlerinden/kremalarından üretilmiştir” gibi ifadelerle belirtilmesi gerekecek. Ancak bu ürünlerin etiketinde inek, koyun, keçi ve manda gibi türlere ait görsellere yer verilemeyecek. Ayrıca, tebliğ kapsamı dışında kalan ürünlerin etiketinde, reklam, tanıtım ve sunumunda ‘Bu tebliğde yer alan ürün’ algısı oluşturacak tüketiciyi yanıltıcı ifade ve görseller kullanılamayacak.