Türkiye’nin güneşine yatırımcı akını! Körfez devi güneş yatırımına gelecek

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Türkiye’nin güneşine yatırımcı akını! Körfez devi güneş yatırımına gelecek
Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Yenilenebilir enerji ve karbon salınımı düşük kaynaklarla elektrik üretimine odaklanan Türkiye, yabancı yatırımcıların ilgisini büyük ölçüde çekiyor. Körfez’in en büyük yenilenebilir enerji yatırımcılarından birinin de Türkiye’deki bir güneş enerjisi projesine yatırıma hazırlandığı öğrenildi.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ - Petrol zengini Körfez ülkeleri enerjide rotalarını güneş enerjisine çevirmeye başlarken, Körfez’in en büyük yenilenebilir enerji yatırımcılarından biri de Türkiye’de güneş enerjisi projesine yatırıma hazırlanıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ABD’nin Texas eyaletinin Houston kentinde düzenlenen CERAWeek konferansında yenilenebilir enerji gibi karbon dışı kaynaklarla elektrik üretimine odaklandıklarına dikkati çekerek, bu alanda açıkladıkları programa yerli yatırımcıların yanı sıra yabancı yatırımcılardan da büyük ilgi gördüklerini kaydetmişti. Bakan Bayraktar konferansta ayrıca yakın zamanda uluslararası bir şirketin Türkiye’de güneş enerjisi projesine yatırımını duyuracaklarını da açıklamıştı. 

TÜRKİYE, AVRUPA’YA KIYASLA GÜNEŞTE DAHA AVANTAJLI

Enerji Yatırımcıları Derneği (GÜYAD) Başkanı Cem Özkök, Türkiye’nin coğrafi konumu ve yüksek güneşlenme süresi ile güneş enerjisi yatırımları açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. Özkök “Yıllık ortalama 2 bin 737 saatlik güneşlenme süresi ve metrekare başına 1.527 kilovatsaatlik güneş ışınımı değeri ile Avrupa’daki birçok ülkeye kıyasla oldukça avantajlı bir konumdayız. Özellikle Güneydoğu Anadolu, Akdeniz ve Ege bölgelerimiz, güneş enerjisi yatırımları için en verimli alanlar arasında yer alıyor. Önümüzdeki dönemde güneş enerjisine yönelik yatırımların artmasıyla birlikte hem ekonomik kalkınma hem de sürdürülebilir enerji dönüşümü açısından Türkiye’nin büyük fırsatlara sahip olduğu açık” dedi.

Türkiye’de güneş enerjisi yatırımlarına ilginin her geçen gün arttığına dikkat çeken Özkök “Özellikle son YEKA yarışmalarına baktığımızda bu ilginin boyutlarının öngörülerimizin çok üzerinde gerçekleştiğini ifade edebiliriz. Bunun en temel sebebi, yatırım maliyetlerinin gittikçe düşüyor olması. Diğer yandan, yatırım ölçekleri göz önüne alındığında da güneş enerjisi projeleri özellikle çatı üstü uygulamalar ve lisanssız üretim imkânları sayesinde küçük ve orta ölçekli yatırımcılar için önemli bir fırsat sunuyor” diye konuştu. 

ÇATI GES’TE GERİ DÖNÜŞ SÜRESİ KISA

Devletin sağladığı Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) gibi teşviklerin yatırımın geri dönüş süresini kısaltarak riski azalttığını kaydeden Özkök “Örneğin 2025 yılı verilerine göre, çatı tipi güneş enerjisi yatırımlarının geri dönüş süreleri, elektrik fiyatları, enerji üretim kapasitesi ve bölgesel faktörlere bağlı olarak genellikle 5 ile 8 yıl arasında değişmekte. Bu süreler, yatırımın yapıldığı bölgenin güneşlenme süresi, elektrik tüketim miktarı ve mevcut teşviklerin etkisiyle farklılık göstermekte” şeklinde konuştu.

Özkök, yatırımların daha hızlı hayata geçirilmesi için hukuki altyapının daha şeffaf ve yatırımcı dostu bir hale getirilmesinin şart olduğunu, izin süreçlerinin ise hızlandırılması gerektiğini kaydetti. 

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...