İnşaat maliyetlerinde işçilik zirveye oturdu! Deneyimli bir ustanın aylığı 150 bin TL'ye kadar çıkıyor

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
İnşaat maliyetlerinde işçilik zirveye oturdu! Deneyimli bir ustanın aylığı 150 bin TL'ye kadar çıkıyor
Emlak Haberleri  / Türkiye Gazetesi

İnşaat sektöründe girdi maliyetleri yükselirken, en fazla artan kalem işçilik oldu. Sektör çalışanlarının maaşları bir yılda yüzde 200 zamlandı. Bu artışta, deprem bölgesindeki inşaat faaliyetleri sebebiyle usta bulunamaması ve gençlerin sektöre ilgisinin azalmasının etkili olduğu ifade ediliyor.

NECMİ ÇİÇEKÇİ'NİN HABERİ - Konut fiyatları uzun zamandır stabil seyrederken, girdi maliyetlerindeki yükselişler dikkat çekiyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre; inşaat girdi maliyet endeksi eylül ayında yıllık bazda yüzde 38,93 oranında arttı.

Detaylara bakıldığında ise; malzeme endeksi 31,56, işçilik endeksi de yüzde 56,68 artış kaydetti. İnşaat sektöründe son 1 yılın zam şampiyonu ‘deprem bölgesindeki inşaatların da etkisiyle’ işçiliklerde oldu. İşçilik maliyetlerinde sene sonu asgari ücret artışlarıyla yeniden güncelleme bekleniyor.

Türkiye Müteahhitler Birliğinin raporu da işçilik ücretlerindeki artışı ortaya koydu. Raporda, inşaatlarda istihdam edilmek üzere demirci, kalıpçı, iş makinesi operatörü, hatta düz işçi gibi “mavi yaka” olarak nitelendirilen orta kademe eleman bulmakta zorluk yaşayan sektörde, ücretlerin aylık 100-150 bin liraya kadar çıktığına dikkat çekildi.

İnşaat maliyetlerinde işçilik zirveye oturdu! Deneyimli bir ustanın aylığı 150 bin TL'ye kadar çıkıyor - 1. Resim

GENÇLER SEKTÖRE GİRMEK İSTEMİYOR

Uzmanlar, maliyet artışlarını dengelemek için sektöre yönelik teşviklerin artırılmasını ve iş gücü verimliliğini yükseltecek adımların atılmasını öneriyor.

Yapılan açıklamalarda “Deprem sonrası inşaat faaliyetleri, ülke ekonomisi için kritik öneme sahip. Ancak maliyet artışları kontrol edilmezse, hem kamu projeleri hem de özel sektör yatırımları yavaşlayabilir. Sektörde üretkenliği artırmak ve maliyetleri düşürmek adına teknolojiye yatırım yapılması gerekiyor. Ayrıca eğitimlerin de yaygınlaştırılması gerek. Gençler inşaat sektörüne girmek istemiyor. Emek yoğun bir alan olduğu için masa başı işleri tercih ediyorlar. Bununla birlikte, iş gücünü koruyacak sosyal politikalarla maliyetler arasında bir denge sağlanabilir” ifadeleri kullanıldı.

İnşaat maliyetlerinde işçilik zirveye oturdu! Deneyimli bir ustanın aylığı 150 bin TL'ye kadar çıkıyor - 2. Resim

DEPREM KONUTLARI İÇİN KUSURLU BETON ÜRETMİŞLER

Hatay Valiliği Çevre, Şehircilik ve Iklim Değişikliği İl Müdürlüğü, deprem bölgesinde beton üretimi yapan birçok şirkete özellik, performans, imalat ve uygunluk standardında belirtilen hükümlerini karşılamadığı gerekçesiyle ceza kesti. Bakanlık deprem bölgesindeki denetimlerin artacağı ve usule uygun üretim yapmayan şirketlerin kapatılacağını açıkladı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası Hatay Şube Başkanı İnal Büyükaşık konuyla ilgili şunları söyledi: Binlerce yurttaşımızın hayatını yitirdiği Hatay'da, yapı üretiminde kullanılmak üzere beton üretimi faaliyetlerinde bulunan firmalarda tespit edilen kusurlar, bölgede inşa edilen yapıların ne kadar güvenli olduğu konusunda endişeleri artırdı.

Depreme dayanıklı yapıların inşası için kullanılan betonun kalite standartlarına uygunluğunun titizlikle denetlenmesi ve bu konuda herhangi bir ihmale izin verilmemesi gerekmektedir.

İnşaat maliyetlerinde işçilik zirveye oturdu! Deneyimli bir ustanın aylığı 150 bin TL'ye kadar çıkıyor - 3. Resim

İRAN'DAN İTHAL EDİLEN DEMİRLER RİSK TAŞIYOR

İnşaat şirketlerine ithalat uyarısı geldi. Özellikle İran'dan ithal edilen demirlerin risk taşıdığı belirtiliyor. Asrın İş İnsanları Derneği (ASRIAD) Konya Şubesi ARGE Başkanı Durmuş Ali Çini, İran'dan gelen inşaat demirlerinde karbon oranının yüksek olduğunu belirterek, yapı güvenliği konusunda ciddi riskler doğuran bu ürünlerin sıkı denetime sokulması gerektiğini söyledi. Durmuş Ali Çini, sektördeki firmaları dikkatli olmaya çağırdı.

Yapılan incelemeler sonucunda, İran'dan gelen bazı inşaat demirlerinde karbon oranının yüzde 2,5'in üzerinde çıktığını kaydeden Çini şunları söyledi: Bu oran demirin mukavemetini olumsuz etkileyebilir ve yapı güvenliği açısından ciddi riskler oluşturabilir. Özellikle deprem bölgesinde bulunan illerimizde, bu tür malzemelerin kullanılması telafisi mümkün olmayan sonuçlara sebep olabilir. Bu ürünlerin daha sıkı denetlenmesi gerekiyor.

SEKTÖRDEKİ SIKINTILAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, gayrimenkul sektöründe yaşanan sıkıntıları ve çözüm öne- rilerini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'a sundu. Tellioğlu'nun sunumunda şu başlıklar öne çıktı:

  • Merkez Bankası politika faiz oranlarının düşürülerek konut ve ticari kredilere erişimin kolaylaştırılması
  • Deprem risk kuşağı altında olan ülkemizde "KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ" yavaşlatan problemlerin çözümü. Yapı müteahhitleri sınıflandırılmasından kaynaklı problemlerin giderilerek, özel sektör dinamik gücünün kentsel dönüşüme kazandırılması.
  • Yapı Denetim Sistemi'nin rehberlik yo- nünün nitelik olarak güçlendirilmesi ve yapı sektörüne kalite sağlamayan hususla- rin revize edilmesi.
  • Temel inşaat malzemelerinin enflasyon üstü fiyat artışlarına izin verilmemesi
  • Konut imalatında en büyük maliyetini oluş turan arsa ihtiyacının Çevre, Şehircilik ve İklimi Değişikliği Bakanlığı ve belediyeler marifeti ile altyapısı hazır arsa üretilerek, yapı sektörüne ucuz maliyetli sunulması Deprem risk kuşağı altında olan ülkemizde yapı kalitelisinin yükseltilmesindeki gereksiz prosedürler azaltılarak, arz kısmı teşvik edilerek konut üretiminin artırılarak konut kiralarının düşürülmesi.
  • Nitelikli iş gücüne erişimde yaşanan sıkıntıların giderilmesi. Şehir planlamamanın günümüz ihtiyaçlarına göre daha nitelikli yapılarak kaynak israfının önlenmesi.
  • Kamu müteahhitlerimizin ihtiyaçlarına yönelik Kamu İhale Kanunu'nda değişiklik yapılması. Ülkemizin en önemlisi kollarından olan müteahhitlik sektörünün, diğer iş kollarında olduğu gibi, ivedilikle meslek odasının kurularak sektörel sorunların daha hak çözülmesi ve kamunun bu alandaki yükünün hafifletilmesi
  • Türkiye inşaat sektörünün kamu müşavirlik öncülüğünde yurt dışın dan daha fazla iş almasının desteklenmesi.

İnşaat maliyetlerinde işçilik zirveye oturdu! Deneyimli bir ustanın aylığı 150 bin TL'ye kadar çıkıyor - 4. Resim

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...