Sektörde kalifiye eleman sıkıntısı var! İşçilik maliyetleri üretimi zorluyor!

İnşaat sektöründe kalifiye eleman sıkıntısı yaşanıyor. İş gücü problemi yapı maliyetlerini de yükseltiyor. Uzmanlar konut sektöründe orta ve uzun vadeli risklere dikkat çekiyor.
NECMİ ÇİÇEKÇİ - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Şubat 2025 verilerine göre, inşaat maliyet endeksi aylık ve yıllık bazda artış göstermeye devam ediyor. Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 1,24 oranında yükselen endeks, geçen yılın aynı dönemine kıyasla ise yüzde 23,94’lük artış kaydetti. Endeksin alt kalemlerine bakıldığında, yıllık bazda en dikkat çekici artışın işçilik maliyetlerinde yaşandığı görülüyor. İşçilik endeksi, geçen yılın şubat ayına göre yüzde 32,38 artarken, malzeme endeksi aynı dönemde yüzde 19,49 oranında yükseldi.
FİYATLARA DA YANSIYOR
Uzmanlar, işçilik maliyetlerindeki bu hızlı artışın, inşaat sektöründe hem konut fiyatlarını hem de genel yapı maliyetlerini yukarı çektiğine dikkat çekiyor. Malzeme fiyatlarında görece daha sınırlı bir artış gözlenirken, özellikle kalifiye iş gücü sıkıntısı ve ücret baskıları sebebiyle işçilik maliyetlerinin yüksek seyrini sürdürdüğü ifade ediliyor. Konut üretiminde maliyetlerin bu denli yükselmesi, sektörün orta ve uzun vadeli projeksiyonlarında önemli rol oynarken, hem yatırımcılar hem de tüketiciler açısından yeni planlamaların gündeme gelmesine sebep olabilir.