Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Yıldız Sarayı'nın açılışını gerçekleştirdi: Yıldız Sarayı direnişin sembolü

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Güncel Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 yıllık restorasyonu biten Yıldız Sarayı'nın açılışında açıklamalarda bulundu. İstanbul'un 3. merkezinin Yıldız Sarayı olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Osmanlı'nın en sancılı yıllarına şahitlik etti ve aynı zamanda milli mücadelede de yeri bulunuyor". dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 100 yıl sonra restorasyonu biten Yıldız Sarayı'nın açılışında açıklamalarda bulundu.

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından derlenenler;

Yıldız Sarayımızın hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Yıldız Sarayı bu şehrin simgelerinden. Projede yer alan tüm kardeşlerime teşekkür ediyorum.

Yıldız Sarayı'nın yeniden ihyası ile İstanbulumuzun cazibesinin daha da artacağını düşünüyorum. İstanbul'un en güzel tarihi yerlerinden birini açıyoruz. Burası asla sıradan bir eser değildir. Osmanlı'nın en sancılı yıllarına şahitlik etmiştir. İkinci Sultan Abdülhamid ile özdeş hale gelmiştir. Yıldız Sarayı'na asıl hüviyetini kazandıran Abdülhamit Han olmuştur. Yıldız Sarayı, direnişin de sembolü oldu. İstanbul'daki 3. merkez burasıdır.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Yıldız Sarayı'nın açılışını gerçekleştirdi: Yıldız Sarayı direnişin sembolü - 1. Resim

ATATÜRK VE SULTAN VAHDETTİN'İN ANISINI ANLATTI

Yıldız Sarayı'nın milli mücadelede de yeri bulunuyor. Gazi Mustafa Kemal Bandırma Vapuru ile yola çıkmadan bir gün önce burada Sultan Vahdettin ile görüşmüştür.

Gazi Mustafa Kemal yaşadıklarını şu sözlerle anlatmıştır; "Yıldız Sarayı'nın ufak bir salonunda Vahdettin'le diz dize değecek kadar yakın oturduk. Vahdettin şu sözlerle konuşmaya başladı; 'Paşa Paşa şimdiye kadar devlete çok hizmet ettin. Bunlar bu kitaba geçti ve tarihe geçti. Bunları unutun, asıl şimdi yapacağız hizmet hepsinden mühim olabilir. Paşa, Paşa... Devleti kurtarabilirsin.

Bu sözlerin üzerinde Gazi Mustafa Kemal, Sultan Vahdettin'e şu cevabı verir; 'Merak buyurmayın Efendimiz. Noktayı, nazarı, şahanenizi anladım. İrade-i seniyeniz olursa hemen hareket edeceğim. Muvaffak ol hitabına mazhar olduktan sonra ayaklarımızın patırtısını duyurmadan Saray'dan uzaklaştım.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Yıldız Sarayı'nın açılışını gerçekleştirdi: Yıldız Sarayı direnişin sembolü - 2. Resim

"SAVARONA'DA DEVLET BAŞKANLARINI AĞIRLAYACAĞIZ"

Kimi ülkeler 100 150 yıllık tarihi varlıklarına büyük özen gösterirken nice kültür varlığımıza sahip çıkamadık. Reddi miras anlayışı bizlere çok ağır bedeller ödetti. Bu sembollerden biri Yıldız Sarayı oldu. Ecdat yadigârı pek çok varlık gibi burası da yıllarca hoyratça kullanıldı.

Gazi Mustafa Kemal'in ömrünün son aylarını geçirdiği Savarona'nın nelerle gündeme geldiğini hepimiz biliyoruz. Bu skandallar sonrasında aldık ve restore etmeye başladık. Yakında devlet başkanlarını ağırlamak için hazırlıyoruz. Lafa gelince Atatürk konusunda mangalda kül bırakmayanların çürümeye bıraktığı Savarona'ya sahip çıkan yine biz olduk.

Tarihi vefa, geçmişe saygı anlayışıyla eserlerimizi yeniden ayaklandırdık. 120'nin üzerinde restorasyon çalışması yaptık. Beykoz Cam ve Billur Müzesi'nden Topkapı'da uzun yıllar saklanmış hazine koleksiyonuna varıncaya kadar bir çok eseri ihya ettik.

YILDIZ SARAYI ZİYARETİ NE ZAMANA KADAR ÜCRETSİZ?

Başkan Erdoğan Yıldız Sarayı'nın önümüzdeki ayın sonuna kadar ücretsiz gezilebileceğinin müjdesini verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Yıldız Sarayı'nın açılışını gerçekleştirdi: Yıldız Sarayı direnişin sembolü - 3. Resim

Düzenleyen:  - Güncel
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...