10. Dünya Helal Zirvesi kapılarını açtı! Pazarda hedef 12 trilyon dolar

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
10. Dünya Helal Zirvesi kapılarını açtı! Pazarda hedef 12 trilyon dolar
Gündem Haberleri  / Türkiye Gazetesi

İstanbul’da düzenlenen dev etkinliğe 110 ülkeden on binlerce ziyaretçi katılıyor. Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın da katıldığı zirvede 8 trilyon doları aşan küresel helal pazarının gelecek yıllarda 12 trilyon doları bulacağı belirtildi.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığının himayesinde  “Helalde Başarılı 10. Yıl” mottosuyla bu yıl 10’uncusu düzenlenen Dünya Helal Zirvesi ve Helal Expo kapılarını açtı. İstanbul Fuar Merkezinde gerçekleşen organizasyon 30 Kasım tarihine kadar devam edecek. İslam İş birliği Teşkilatı (İİT) ilgili kuruluşu İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsünün (SMIIC) iş birliği, Ticaret Bakanlığı ve Helal Akreditasyon Kurumu koordinasyonunda hayata geçen dev etkinliğe 110 ülkeden on binlerce ziyaretçi, 20 ülkeden 55’in üzerinde konuşmacı katılıyor. Helal gıda, kozmetik, turizm, sağlık, ev-mutfak, finans ve daha birçok sektörden katılımcılar, yenilikçi çözümler ve iş birlikleri geliştirmek için bir araya geldiği Dünya Helal Zirvesi’nde, dünya genelinden uzmanlar, akademisyenler, girişimciler ve sektör temsilcileri, helal standartlarının geliştirilmesi ve uygulanması üzerine önemli istişarelerde bulundu.

10. Dünya Helal Zirvesi kapılarını açtı! Pazarda hedef 12 trilyon dolar - 1. Resim

İSLAM ÜLKELERİ İLE TİCARETİMİZ ARTIYOR

Dev organizasyonun açılışında konuşan Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat “Küresel arenadaki en büyük helal organizasyonu olarak kabul edilen bu zirve ve fuarın, şirketler ve tüketiciler için yeni ufuklar açacağına ve helal ticaretin gelişmesine katkı sağlayacağına inanıyorum. Hedefimiz, İslam dünyasının kardeşliğini ve ekonomik entegrasyonunu artırmaktır. Atılan bu tohumlar boşa gitmiyor. Bundan 20 yıl önce İslam ülkeleri arasındaki ticaretin dünya ticaretindeki payı yüzde 10 bile değilken, bugün bu oran yüzde 19’a yükselmiştir. Hedef bu oranı yüzde 25’e çıkarmaktır. Son 22 yılda, bütün dünya ülkeleriyle olduğu gibi, özellikle İslam ülkeleriyle ticareti geliştirme noktasında büyük çabalar sarf ettik. 2002’de İslam ülkeleri ile olan ticaret hacmimiz, toplam ticaretimizden yüzde 11 pay alırken, bugün bu rakam yüzde 26’ya çıktı. Şimdi hedefimiz bu oranı yüzde 35’e çıkarmak. Helal belgeli ürün ve hizmetlerin geliştirilmesi konusunda büyük ilerlemeler sağlandı. 2023 itibarıyla küresel helal pazarı finans sektörü hariç 2.6 trilyon dolara ulaştı. Bunun içinde gıda sektörü en büyük payı oluştururken, helal kozmetik sektörü 170 milyar dolarlık, turizm ise 102 milyar dolarlık bir hacme ulaştı” dedi. Bolat, Ticaret Bakanlığı bünyesinde Helal Akreditasyon Kurumunu kurduklarını belirterek “Bu çerçevede, 25’i yurt içi, 27’si yurt dışı olmak üzere toplam 68 kuruluşa helal akreditasyon verebilme yetkisi tanındı. Bu kuruluşlar çalışmalarına başlamış olup toplamda 2.000’den fazla kuruluş helal akreditasyon kapsamına alınmıştır. Vatandaşlarımızın gönül rahatlığıyla tüketebileceği ürünler ve hizmetler, helal standartlarına uygun hâle getirilmektedir” diye konuştu.

10. Dünya Helal Zirvesi kapılarını açtı! Pazarda hedef 12 trilyon dolar - 2. Resim

HELAL PAZARI HIZLA BÜYÜYOR

Dünya Helal Zirvesi Başkan Yardımcısı Emre Ete ise yaptığı konuşmada şunları kaydetti: Bir Müslümanın en büyük sorumluluğu, helal dairesi içinde yaşamaktır. Helal lokma yemek ve helal mal tüketmek elzemdir. Helal pazarı, güvenilir ve sağlıklı ürün ve hizmetleriyle sadece Müslümanların değil, her kesimin tercih ettiği bir pazar hâline gelmiştir. Türkiye’nin bu konuda bir merkez olması için çalışıyoruz. Bu yola çıktığımızda helal pazarının büyüklüğü 1 trilyon dolar civarındaydı; bugün ise 8 trilyon doları aşmıştır. Gelecek yıllarda bu rakamın 12 trilyon doları bulacağı öngörülmektedir. 

İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Saad bin Othman Alkasabı da SMICC’in 48 üyesiyle bu alandaki faaliyetlerine dikkat çekerek “SMICC, özellikle kalite ve standartlar ile helal konularında en etkili kuruluşlardan biridir. Sertifikasyon, teftiş ve helal laboratuvarların denetlenmesi ile helal gıda ve turizm alanlarında çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. İslami ürünlerin dünya pazarlarına en iyi şekilde sunulmasını hedefliyoruz ve bunu İslami hükümlere uygun şekilde gerçekleştirmek istiyoruz. Ekonomilerimizin kalkınması açısından helal konusu kritik bir öneme sahiptir” ifadelerini kullandı.

10. Dünya Helal Zirvesi kapılarını açtı! Pazarda hedef 12 trilyon dolar - 3. Resim

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...