Cep telefonu bataryaları saatli bomba mı? Patlayan çağrı cihazlarının ardından bataryalar tartışma konusu oldu

Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Cep telefonu bataryaları saatli bomba mı? Patlayan çağrı cihazlarının ardından bataryalar tartışma konusu oldu
Gündem Haberleri  / HABER MERKEZİ

Lübnan'da İsrail'in çağrı cihazlarıyla gerçekleştirdiği saldırının ardından "Cebimizde bomba mı taşıyoruz?" sorusu gündem oldu. Batarya Yönetim Sistemi hakkında (BMS) 4 yıl önce 'komplo teorisi' olarak görülen bir tweet ise kafaları iyice karıştırdı.

CEBİMİZDE BOMBA MI TAŞIYORUZ?

Lübnan’a müdahale için zemin hazırlayan İsrail, bu kez siber saldırıyla kan döktü. Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazların dijital müdahaleyle patlatılması sonucu en az 12 kişi can verdi. 2800’den fazla yaralıdan 200’ünün ise durumu ağır.

İddiaya göre, İsrail çağrı cihazlarının içerisine TNT’den 1.7 kat daha güçlü 20 gramlık PETN yerleştirildi. Patlayıcı maddenin sinyal gönderip aşırı ısınma yoluyla aktifleştirildiği öne sürüldü.

Tüm dünyayı hayretler içerisinde bırakan saldırıdan sonra cep telefonlarının durumu da merak konusu oldu. ‘Cebimizde bomba mı taşıyoruz?’ sorusu da sosyal medyada cevabını arayan sorular arasında…


'KOMPLO TEORİSİ' DENDİ, GÜNDEM OLDU

İsrail’in Hizbullah mensuplarına gerçekleştirdiği siber saldırı konuşulurken, yıllar önce atılan bir tweet ise gündem oldu.

Armoya Yüksek Teknoloji CEO Tuncay Uludağ, 4 yıl önce attığı tweet’te bir tehlikeye dikkat çekmişti.

“Cep telefonlarında BMS yani batarya yönetim sistemleri uzaktan güncellenmeyen,sabit bir yapıda olması gerekir.” ifadelerini kullanan Uludağ, “Fakat son telefonlarda BMS uzaktan güncelleniyor. Bu çok büyük bir tehlike. Çünkü istenilen ülkede BMS güncellenerek, bataryalar aşırı yük ile patlatılabilir.” diye yazdı.

Telefonlarda Li-on pillerin kullanıldığını ve suyla sönmeyen kimyasal özelliklerinin taşıdığını belirten Uludağ, buna karşılık BMS’lerin ise bu pilleri yöneten donanım ve yazılımlar olduğunu vurguladı.

Uludağ, sözlerini “Yazılımda bilinçli yada bilinçsiz yapılan bir hata, bir ülkedeki tüm telefonları saniyeler içinde, alevlendirmek için yeterlidir.” diye tamamladı.

"Uludağ, 2 yıl önce katıldığı bir YouTube kanalındaki programda ise "Her şeyiniz kontrol altında arabanıza kadar. Adamlar tuşa bastığında hiçbir araba çalışmıyor. Elektrik yok, taşıyabileceğiniz hiçbir şey yok. Adamlar her şeyi hack'lenebilir hale getiriyor. Şu an telefonunuz bunların kontrolü altında, silah olarak kullanılabilir. Telefon güncellemelerine baktığınızda BMS'ler yazılımla güncellenebiliyor. Bir savaş olduğunda... İnsanlara komplo teorisi gibi geliyor ama gayet mantıklı. Ben telefon üreticisi sahibiyim diyelim, şu ülkedeki, şu konumdaki tüm telefonları 'aşırı yük' konumuna geçir, 'bataryalardan inanılmaz bir enerji çek' diyebilirim. Bütün bataryaları patlattınız, oldu size bir bomba! Tüm ülkedeki telefonları rahatlıkla patlatabilirsiniz." ifadelerini kullanmıştı.


Cep telefonları bataryalar saatli bomba mı? Patlayan çağrı cihazlarının ardından bataryalar tartışma konusu oldu - 1. Resim

CEP TELEFONLARI VE ELEKTRİKLİ ARAÇ BATARYALARI PATLATILABİLİR Mİ?

Uludağ, 4 yıl önceki bu mesajlarına, dünkü İsrail’in saldırısından sonra eklemeler yaptı.

2020' de anlattığım ve ülkelerin önlem alması gerektiğini söylediğim tam bu konuydu; Lübnan'da son model çağrı cihazlarının BMS sistemlerine uzaktan müdahale edilerek, Lityum iyon pillerinin bomba gibi patlatılmasından tüm ülkeler ders çıkarmalı ve önlemler almalıdır.” diyen Uludağ, “Cep telefonları ve elektrikli araçların bataryaları, uzaktan BMS sistemlerine müdahale edilerek patlatılabilir. Bu yüzden 2020’de telefonlara BMS güncelleme getirilmesine tepki göstermiştim; Önlem almak için geç sayılmaz. Uzaktan kontrol edilebilen her batarya = saatli bomba.” dedi.


 

Kaynak: HABER MERKEZİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...