Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Esad ne zaman görüşecek? Hakan Fidan açıkladı
Türkiye ile Suriye arasındaki normalleşme çabaları, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Esad görüşmesi ile başka bir boyuta taşınacak. Konuyla ilgili konuşan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Erdoğan-Esad görüşmesine de değindi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Anadolu Ajansı Editör Masası'na konuk oldu. Gündeme ve dünyadaki gelişmelere dair detayları aktaran Fidan, Suriye ve Türkiye arasındaki normalleşmeye başlayan ilişkilerin son durumunu da aktardı.
GÖRÜŞMELER ARKA PLANDA SÜRDÜRÜLÜYOR
Erdoğan ve Esad arasında bir görüşmenin gerçekleşeceğini söyleyen Fidan, "Esad ile görüşmeye hazırız. Zaten görüşmeler bir süredir dolaylı yoldan yapılıyor" ifadelerini kullandı.
Fidan şöyle devam etti: "Cumhurbaşkanımızın bu yönde bir açıklaması olmuştu, o da Esad'la görüşmeye hazır olduğumuz. Esad yönetimiyle çeşitli ortamlarda hep görüşüldü. Biz şimdi şunu görmek istiyoruz; rejimle muhalefet arasında dondurulmuş bir savaş var, herkes kendi bölgesinde duruyor. Bu sessizlik ortamında biz belli konuların kalıcı çözümlerin getirilmesi gerektiğini düşündük. Türkiye'nin görmek istediği rejimin ve muhaliflerin kendi üzerlerinde anlaşabileceği bir çerçeve.
"REJİMLE BARIŞ OLMAZSA NORMALLEŞME MÜMKÜN DEĞİL"
Yurt dışındaki milyonlarca Suriyeli mülteci neden var? Kendi halkıyla problemli olan bir yönetim milyonlarca mülteci ortaya çıkardı. Biz sistemi kurmamış olsaydık 5 milyon mülteci daha gelecekti. Bu kitle rejimle barışını, güven tesisini sağlamadıkça bizim normalleşmemiz mümkün değil. Sorunun daha fazla ileriye gitmemesi, çatışmamaların olmaması, daha fazla insanın ölmemesi, daha fazla insanın mülteci olarak çıkmaması. Şu an bu ortam buna yarıyor."
"ESAD'I HER AN DAVET EDEBİLİRİZ" DEMİŞTİ
Geçtiğimiz haftalarda konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan da "Şimdi öyle bir noktaya geldik ki, Beşar Esad şu anda Türkiye ile ilişkileri düzeltme noktasında bir adım attığı anda biz de ona karşı o yaklaşımı gösteririz. Çünkü biz dün Suriye ile düşman değildik ki, biz Esad ile ailece görüşüyorduk. Biz davetimizi yapacağız. İnşallah bu davetle birlikte de Türkiye-Suriye ilişkilerini geçmişte olduğu gibi aynı noktaya getirelim istiyoruz. Davetimiz her an olabilir. Türkiye’de görüşme olması konusunda ise Sayın Putin'in yaklaşımları var. Irak Başbakanı’nın bu konuda yaklaşımları var. Biz her yerde arabuluculuktan bahsediyoruz da sınırımızdakiyle, komşumuzla niye olmasın?" demişti.