Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan Çinli yetkililere mesaj: Uygurların huzuru hassasiyetimizdir

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:

Gündem Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Uygurların Çin’in Türk ve İslam dünyası arasında bir köprü olduğuna dikkati çeken Fidan “Uygurların refah ve huzuru bizi de memnun edecektir” dedi.

YEŞİM ERASLAN / ANKARA - Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın üç günlük Çin ziyaretinde ekonomi, küresel konular ve Uygur Türkleri olmak üzere üç başlık öne çıktı. Pekin ziyaretinde, hem Tayvan hem de Sincan Uygur Özerk Bölgesi için hassas diplomasi yürütüldü.
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, 2012 yılından bu yana Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ne en üst düzey ziyareti gerçekleştiren Fidan, Çin’in egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duyduğunu ve içişlerine karışmak gibi bir niyetin olmadığı mesajlarını verdi.

“TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ”

Fidan’ın Urumçi ve Kâşgar’daki temaslarında, Sincan’daki durumu doğrudan gözlemlemek ve buradaki resmî makamlara Ankara’nın görüşlerini net biçimde aktarmak bakımından çok faydalı olduğuna dikkati çeken diplomatik kaynaklar, etnik, dinî ve kültürel bağlara sahip olunan Uygur Türklerinin Türkiye için çok önemli olduğu mesajı verildiğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan Çinli yetkililere mesaj: Uygurların huzuru hassasiyetimizdir - 1. Resim

“ARAMIZDA BİR KÖPRÜ”

Uygur Türklerinin, Çin-Türk ve Çin-İslam dünyası arasında bir köprü olduğunun altının çizildiği görüşmelerde Fidan’ın ayrıca, buradaki halkların refah ve huzur içinde olmasının Ankara’yı fazlasıyla memnun edeceği vurgulandı. Ankara’nın Çinli makamlara “Uygur Türklerinin kültürel haklarının ve değerlerini yaşamaları konusunda Türk dünyasının ve İslam dünyasının hassasiyetlerini biliyorsunuz. Bu konudaki algının değişmesi ancak Çin’in atacağı adımlarla mümkün olacaktır” değerlendirmesinde bulunduğu öğrenildi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan Çinli yetkililere mesaj: Uygurların huzuru hassasiyetimizdir - 2. Resim

“”HERKESİN LEHİNE OLUR”

Çin Devlet Kanalı CCTV’ye ziyaretini değerlendiren Fidan, Uygur Türkleri konusunda Çinli yetkililere verdiği mesajlarla ilgili olarak “Özellikle Uygur meselesini bir zenginlik meselesi olarak görüp burada herhangi bir sorun alanı görmeden, buradaki özellikle Uygurların kültürel hakları ve yaşamları konusunda dünyada ve İslam dünyasında oluşan algının değiştirilmesi, Çin’in de lehine, bizim de lehimize, herkesin lehine” dedi.

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...