Erdoğan, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konsey üyesi Becirovic ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Üyesi Becirovic ile görüşmesinde, Bosna Hersek'teki son durum ve bölgesel gelişmeler tüm boyutlarıyla ele alındı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Üyesi Denis Becirovic'i kabul etti.
Dolmabahçe Çalışma Ofisi'ndeki basına kapalı gerçekleşen görüşmede Bosna Hersek'teki son durum ve bölgesel gelişmeler tüm boyutlarıyla ele alındı.
AYRILIKÇI YAKLAŞIM KABUL EDİLEMEZ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bosna Hersek'te Sırp Kesimi Başkanı Dodik hakkındaki hüküm sonrası gelişmeleri yakından takip ettiğini, bölgedeki liderlerle de temasta olduğunu belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Becirovic ile görüşmesinde Bosna-Hersek'te birlik ve bütünlüğün esas olduğunu, ayrılıkçı yaklaşımların kabul edilemeyeceğini kaydetti.
ERDOĞAN VE BECİROVİC BARIŞ VE GÜVENLİK İÇİN ANLAŞTI
Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Boşnak Üyesi Denis Becirovic ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki görüşmede, Bosna Hersek’te barış ve güvenliğin korunması için atılacak bir dizi somut adım üzerinde anlaşmaya varıldığı duyuruldu.
BOSNA HERSEK'DE NELER OLUYOR?
Bosna Hersek Mahkemesi, ayrılıkçı söylemleriyle gündeme gelen Dodik hakkında "Yüksek Temsilcilik Ofisi (OHR) kararlarına saygı duymadığı" gerekçesiyle 1 yıl hapis ve 6 yıl siyasi yasak cezası vermişti.
Mahkeme kararının hemen ardından NSRS'de yapılan oylamada devlet kurumları olan Bosna Hersek Yüksek Yargı ve Savcılık Konseyi (VSTV), Bosna Hersek Savcılığı, Bosna Hersek Mahkemesi ve Bosna Hersek Araştırma ve Koruma Ajansının (SIPA) RS entitesindeki faaliyetleri yasaklanmıştı.
Ülke anayasasına aykırı olan kararları imzaladığını duyuran RS Başkanı Dodik, sözde yasaların yürürlüğe girmesinden sonra mahkemenin ve savcılığın çağrılarına cevap vermeyeceğini, RS polisi tarafından korunacağını açıklamıştı.
Ulusal medyada Dodik ve NSRS'den gelen kararlar "darbe" olarak nitelenirken, Bosna Hersek Anayasa Mahkemesi söz konusu kararları iptal etmişti.
Dodik tüm uyarılara rağmen ayrılıkçı adımlarına devam ederek NSRS'de sözde yeni bir anayasanın görüşüleceğini belirtmişti.
NSRS'de görüşülmeye devam eden yeni düzenlemede "RS'nin kendi kaderini tayin etme hakkı" ve "RS Ordusu kurulması" gibi "ayrılıkçı" maddelerin bulunduğu ifade ediliyor. NSRS'de muhalefet milletvekilleri yeni düzenlemeye entitenin geleceğini tehlikeye attığı sebebiyle karşı çıkıyor.