Havalimanlarında 'elle arama' dönemi başladı! Kabul etmeyen uçağa alınmayacak

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Havalimanlarında 'elle arama' dönemi başladı! Kabul etmeyen uçağa alınmayacak
Sivil Havacılık, Özel Güvenlik, Haber

Gündem Haberleri  / Anadolu Ajansı

Sivil havacılıkla ilgili teklif yasalaştı. Buna göre; havaalanı girişlerinde hâkim ve savcılar dahil hiçbir istisna uygulanmaksızın tüm yolcular aranacak. Kabul etmeyenler, uçağa alınmayacak. Sabiha Gökçen Havalimanı’nda güvenlik noktasında üstü aranan Hâkim Aykut Resuloğlu, “Hâkimler aranmamalı” diyerek dava açmıştı. Söz konusu davayı görüşen Danıştay 10. Dairesi’nin bu yönde karar vermesi büyük tepki toplamıştı.

TBMM Genel Kurulu'nda yolcuları yakından ilgilendiren sivil havacılıkla ilgili bir yasa teklifi geçti. Yeni yasa ile birlikte havalimanlarına girişlerde arama prosedürlerinde düzenlemeye gidildi. 

Özel güvenlik görevlileri hem eşyaları hem yolcuları teknik cihaz ve elle kontrol edip arama yapabilecek. Bazı eşyalar ise emanete alınabilecek.

YOLCU İTİRAZ EDERSE NE OLACAK?

Türk Sivil Havacılık Kanunu'nun Milli Sivil Havacılık Güvenlik Kurulu ve havacılık güvenliğine ilişkin hükmünde yapılması öngörülen düzenlemeyle, tüm yolcular, havacılık güvenliğinin ihlal edilmemesiyle sınırlı olmak üzere, havaalanlarına ve hava araçlarına geçerken yanlarındaki eşyaları ile birlikte teknik cihazlarla ve gerektiğinde el ile kontrol edilecek ve aranacak.

Ancak teknik cihazlarla yapılan kontrollerin sonuçlandırılamaması durumunda, bahse konu yolcu kendisinin ve eşyasının elle aranmasını kabul etmediği takdirde havaalanı ve hava aracına kabul edilmeyecek. Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası anlaşma hükümleri saklı olacak.

Havalimanlarında 'elle arama' dönemi başlıyor! Kabul etmeyen uçağa alınmayacak - 1. Resim

ÖZEL GÜVENLİK KONTROL EDECEK

Havacılık güvenlik tedbirleri, can ve mal güvenliğini sağlamak, hava araçlarına, havacılık tesislerine ve kişilere yönelik yasa dışı eylemleri önlemek amacıyla genel kolluğun gözetiminde özel güvenlik görevlileri tarafından da yerine getirilecek.

Özel güvenlik görevlileri, havaalanı mülki idare amirinin yazılı emrine istinaden genel kolluk gözetiminde havacılık tesislerine girişte, kişilerin üstünü, eşya, bagaj, kargo ve mallarını teknik cihazlarla ve gerektiğinde el ile kontrol edebilecek ve arayabilecek.

Havalimanlarında 'elle arama' dönemi başlıyor! Kabul etmeyen uçağa alınmayacak - 2. Resim

Güvenlik sistemi veya cihazlarla yapılan kontrol sırasında bagaj, kargo ve diğer mallar, havacılık güvenliğinin ihlal edileceği şüphesinin ortaya çıkması durumunda, havaalanı mülki idare amirinin yazılı emrine istinaden yolcusu veya sahibi olmaksızın genel ve özel kolluk gözetiminde özel güvenlik görevlileri tarafından teknik cihazlarla ve gerektiğinde el ile aranabilecek; açılabilecek ve taşınması yasaklı nesneler emanete alınabilecek. Bu konuda, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun adli aramaya ilişkin hükümleri saklı olacak.

KONTROLÜ YAPACAKLAR DA DİDİK DİDİK ARANACAK

Havaalanı mülki idare amiri tarafından havacılık alanında çalışacak ve gizlilik dereceli bilgilere erişim sağlayacak kişiler, Uluslararası Sivil Havacılık Anlaşması kapsamında uluslararası uygulamalara ve önlemlere uygun olarak belirlenen havaalanlarının güvenlik tahditli alanlarına refakat edilmeden erişim sağlayacak kişiler, bu alanlarda güvenlik kontrolü uygulamak ya da uygulanmasını sağlamaktan sorumlu kişiler ile yolcu dışındaki diğer kişiler hakkında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılacak.

Havalimanlarında 'elle arama' dönemi başlıyor! Kabul etmeyen uçağa alınmayacak - 3. Resim

REFAKATÇİ DETAYI DİKKAT ÇEKTİ

Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü veya havaalanı mülki idare amirliği tarafından yolcu dışındaki kişiler için düzenlenen giriş izni veya yetki belgesi veya sertifikalarının güncellenmesi halinde yenilecek. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılmadan güvenlik tahditli alana girecek yolcu dışındaki kişilere refakat edilmesi zorunlu olacak.

Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası anlaşma hükümleri saklı olup uçak mürettebatına; yolcuların mevcut olabileceği alanlarda, geldikleri veya gidecekleri hava aracının hemen yakınındaki alanlarda, mürettebata tahsis edilen alanlarda, mürettebat üyelerinin geldiği veya gideceği hava aracı ile giriş noktası veya terminal arasındaki bölgeler dışında kalan güvenlik tahditli alanlarda refakat zorunlu olacak.

HAKİM ARANMAYA İTİRAZ ETMİŞTİ

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda güvenlik noktasında üstü aranan Hâkim Aykut Resuloğlu, “Hâkimler aranmamalı” diyerek dava açmıştı. Söz konusu davayı görüşen Danıştay 10. Dairesi’nin bu yönde karar vermesi sosyal medyada büyük tepki görmüştü. Teklifin yasalaşmasıyla havaalanı girişlerinde hâkim ve savcılar dahil hiçbir istisna uygulanmaksızın tüm yolcular aranacak. 

 

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...