Hırsızlık anı kamerada! Sultan Vahideddin'in torunu denilen Mesude Evliyazade'nin aile bağlarında bambaşka detaylar
Anne tarafından son Osmanlı padişahı Sultan Vahideddin'in torununun torunu olan Mesude Evliyazade'nin Sarıyer'deki evinden toplam 11 milyon 650 bin liralık eşya çalındı. Hırsızlık yapan hizmetçisinin güvenlik kameralarına yakalandığı anlar ortaya çıkarken, Mesude Evliyazade aile bağları gündeme geldi. Peki Mesude Evliyazade kimdir? Ailesine sürgünde neden istisna tanındı?
Osmanlı Padişahı Sultan Vahideddin'in torunlarından Mesude Evliyazade, Sarıyer'deki evinden aralarında Ulviye Sultan'dan kalma pırlanta işlemeli altın bileziğin de bulunduğu toplam 11 milyon 650 bin liralık mücevher çalındı.
Milyonluk hırsızlığı gerçekleştiren hizmetçi T.Ç. ile evden çalınan çanta, elbise gibi eşyaları sosyal medya hesaplarından satan kızı S.N.Ş.(23) gözaltına alındı.
Hizmetçi T.Ç.'nin belirli aralıklarla eşyaları ve mücevherleri poşetlere koyarak evden ayrıldığı anlar güvenlik kamerasına yansıdı.
Sarıyer, Poligon Mahallesi, Sarıyer caddesi üzerinde bulunan lüks sitede yaşayan Osmanlı Padişahı Sultan Vahideddin'in torunlarından Mesude Evliyazade, 15 Mart’ta evinde hırsızlık olduğunu söyleyerek polis ekiplerine ihbarda bulundu.
Evliyazade, polise verdiği ifadesinde evinden toplamda 11 milyon 650 bin liralık mücevherin çalındığını belirtti.
Çalınanlar arasında Ulviye Sultan'dan kalan pırlanta işlemeli altın bileziğin tek başına fiyatının 6 milyon lira olduğunu kaydetti. 2 adet yüzük, 1 adet küpe, çanta ve giyim eşyalarının çalındığını söyleyen Mesude Evliyazade olayın 4 Şubat’ta yatılı olarak işe aldığı hizmetçi tarafından gerçekleştirildiği ifade etti.
MİLYONLUK HIRSIZLIĞI GERÇEKLEŞTİREN ŞÜPHELİ YAKALANDI
İhbarın ardından polis ekipleri milyonluk hırsızlık için çalışma başlattı. Yapılan çalışmalarda, güvenlik kameralarını inceleyen polis ekipleri, hizmetçi T.Ç.'nin (43) izne çıkarken, evden topladığı eşyaları poşete koyarak evden ayrıldığını belirledi.
Hizmetçinin hırsızlığı gerçekleştirdiğini tespit eden ekipler, şahsı Esenyurt'ta gözaltına aldı. T.Ç.'nin ifadesinin ardından 79 parça, çanta, elbise gibi eşyalar ele geçirilirken, 20 parça giyim ve çanta eşyaları İzmir’de bulundu.
Hizmetçinin kızı S.N.Ş. (23) isimli şüphelinin de çalınan eşyaları sosyal medya üzerinden satmaya çalıştığı tespit edildi. S.N.Ş. de polis ekipleri tarafından yakalanarak gözaltına alındı.
Emniyette işlemleri tamamlanan şüpheliler adli makamlara sevk edildi. T.Ç. tutuklanarak cezaevine gönderilirken kızı S.N.Ş. adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
MESUDE EVLİYAZEDE KİMDİR?
33 yaşındaki Mesude Evliyazade, Adana’nın köklü ailelerinden Zaimoğlu Ailesi’nin varisi ve iş adamı Tolga Zaimoğlu ile 2007 yılında dünya evine girdi.
"Sultan Vahdettin'in torunu" olarak haberlere yansıyan Mesude Evliyazade'nin hanedanla olan ilişkisi ve geçmişinde sürgüne gönderilen hanedan ailesinden farklı durumlar bulunuyor.
Esasında Sultan Vahideddin ile bağlantısı anne tarafından geliyor.
Sultan Vahidedin'in kızı Fatma Ulviye Sultan'ın kızı Suade Hümeyra Hanım Sultan Mesude Evlizade'nin anneannesi oluyor.
İSTİSNAİ AİLE
Son Osmanlı Sadrazamlarından Kırımlı Ahmet Tevfik Paşa'nın oğlu İsmail Hakkı Okday ile evlenen Fatma Ulviye Sultan ve kızı Hümeyra Özbaş hanedan üyeleri içinde istisnai bir aileler sayılıyor.
Aile 1924'te hanedan kafilesi içinde sürgüne gönderildi. Sultan Vahideddin'in vefatıyla birlikte İsmail Hakkı Okday babasının bağlantılarını kullanarak yurda dönebildi.
1933 senesinde, Ankara’yı destekleyen ve hâlihazırda Moskova başkonsolosu olan babasının talebi üzerine Reisicumhur Mustafa Kemal Paşa'nın talimatıyla "özel izinle" vatandaşlık aldılar.
5 Temmuz 1939 tarih ve 3662 sayılı “Mahpeyker, Türkân, Ali, Rânâ ve Hümeyra’nın Türkiye’ye avdet etmelerine dair kanun” ile sürgüne tâbi hânedan âzâ ve mensuplarından bazısının dönüşüne izin verildi. Bunlar Nâciye Sultan’ın Enver Paşa ve onun ardından evlendiği kardeşi Kâmil Bey’den olan çocukları Sultanzâde Ali Bey ile Mahpeyker, Türkân ve Rânâ Hanımsultanlar; ayrıca Ulviye Sultan’ın İsmail Hakkı Bey’den olma kızı Hümeyra Hanımsultan idi. Bunlar, hânedana mensubiyetlerinden dolayı değil; babalarının Ankara nezdindeki pozisyonundan istifade ettiler. Eski İttihatçı İsmet İnönü, arkadaşlarına vefâ göstermiş oluyordu. (Sürgündeki Hanedan, sf. 157, Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci, Timaş Yayınları)
Hümeyra Hanımsultan Princeton Üniversitesi’nde Türkçe hocalığı yaptı. Columbia Üniversitesi’ni bitirdi. Fahir Bey’den 1942’de ayrıldı. 1944’te Princeton’da ders veren Sökeli Halil Özbaş (1918-1963) ile evlendi. 1945’te memlekete dönüp Kuşadası’nda Kısmet Oteli’ni kurup işlettiler. Söke’de 17 Mayıs 2000 tarihinde 83 yaşında vefat etti ve buraya defnolundu. İsmail Halim (1945) ve Hanzâde (1953=Osman Refik Evliyazade) adında iki çocuğu vardır. (Aynı eser, sf. 439)
EVLİYAZADE AİLESİ
Mesude Evliyazade'nin baba tarafından ailesi kitaplara konu olan Evliyazade Hacı Mehmet Efendi'ye dayanıyor.
Mesude Evliyazade ailesi hakkında 2014 yılından Hürriyet gazetesinden İzzet Çapa'ya verdiği röportajda şunları söylüyor:
“Evliyazade” soyadı bana hiç yabancı gelmiyor. İzmirli o meşhur aileden misin yoksa?
-(Gülüyor) Çok özel aynı zamanda da çok ağır karması olan bir aileyi seçmiş benim ruhum. Hayatımda bambaşka bir yeri olan anneannem, Sultan Vahdettin’in torunu Suade Hümeyra Hanım Sultan. Babamın babaannesi aynı zamanda “isimdaşım” Mesude Evliyazade, Adnan Menderes’in dayısının kızı. Berrin Menderes de babamın halası. Kısaca bizim ailenin karmasında olmayan enerji yok, sürgünden tutun da idama kadar...Seni bu işi yapman için yetiştirmediler herhalde...
- Çok güzel ve refah içinde geçen bir çocukluğum oldu. İzmir Amerikan Koleji’nden sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdim. Yurtdışı eğitimimin ardından uzun yıllar Türkiye’deki uluslararası hukuk bürolarından birinde çalıştım.