Denizin akciğerlerini öldürüyor! Müsilaj eylem planı başarısız oldu: Tekrar Marmara’da...
Geçtiğimiz yıllarda Marmara ve Ege kıyılarını tehdit eden müsilaj tekrar kendini göstermeye başladı. Kasım ayıyla birlikte Erdek Körfezi’nde başlayan müsilaj 1.5 ayda İzmit Körfezi’ne ulaştı. Marmara Denizi’ni örümcek ağı gibi saran bu tehdit karşısında uzmanlar acil önlem alınması gerektiğini söylüyor.
Geçen yıllarda kendini gösteren ve daha da artan müsilaj Marmara Denizi'nde kendini göstermeye başladı.
Havaların ısınmasıyla birlikte yeniden açığa çıkan bu tehdit karşısında uzmanlar çözüm yolları sunsa da etkili bir adım atıldığı söylenemez.
Ekim ayı sonu Erdek'te başlayan, Kasım ayı boyunca yayılan müsilaj, 45 günde İzmit Körfezi’ne ulaştı.
Hürriyet'e konuşan Prof. Dr. Mustafa Sarı, ‘denizin akciğerleri’ olarak bilinen denizçayırları ve pinaların tehdit altında olduğu söyledi.
Marmara Denizi’ni örümcek ağı gibi saran bu tehdit denizin akciğerlerini öldürüyor. Deniz ekosistemine verdiği bu zarar, Marmara Denizi'nde balık türlerinin de sonunu getirecek.
PİNALAR 1 SAATTE 6 LİTRE DENİZ SUYUNU FİLTRELİYOR
Prof. Dr. Sarı, “Üzerleri müsilajla battaniye gibi örtülmeye başlanan canlılar nefes almakta ve beslenmekte zorluk yaşıyor. Müsilajla kaplanan denizçayırları fotosentez yapamadıkları için tehlike altında. Acilen tedbir alınmazsa 1 saatte 6 litre deniz suyunu filtre eden pinalar, 1 metrekaresi günlük 10 litreden fazla oksijen üreten denizçayırları, mercanlar ve daha sayamadığımız yüzlerce canlı tehdit altında” diyor.
EYLEM PLANI BAŞARISIZ OLDU
"Birbirimize suç atmak yerine MDEP altında imzası olan tüm kurumlar işbirliği yapmalı, suların ısınmasıyla birlikte müsilajın artacak olan ekolojik ve ekonomik etkileri acilen azaltılmalı." diyen Sarı, Marmara Denizi Eylem Planı'nın (MDEP) başarısız olduğunu şu sözlerle dile getirdi:
Heybeliada'ya ulaşan müsilaj iskeleyi sardı
“2021’de 22 eylemden oluşan Marmara Denizi Eylem Planı (MDEP) oluşturulmuş, müsilajsız Marmara’ya ulaşmak için stratejik plan hazırlanmış olsa da Marmara’nın kirlilik yükü azaltılamadı. 2021’de yüzde 51 oranında ileri biyolojik arıtmaya tabi tutulan evsel atıklar, 2024’te ancak yüzde 0.7 ilerleme ile yüzde 51.7 oranında arıtılabilmektedir. Uygulamada başarılı olmadığımız, müsilajın yeniden ortaya çıkması ile anlaşıldı. Bilim, rehberliğini yapmış ve artık iş, uygulayıcılardadır."
TEORİ VAR UYGULAMA YETERSİZ
Geçtiğimiz günlerde Ankara Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışma müsilaj tehdidi karşısında sevindirici bir haber olarak basına yansımıştı.
Çalışmada müsilajın içinde barınan zararlı mikroorganizmaların, sadece bakteri yiyen virüslerle önlenebileceği ifade edilmişti.
Prof. Dr. Mustafa Sarı'nın ifadelerini destekleyen pek çok çözüm yolu üniversiteler tarafından oluşturuluyor. Ancak etkili bir şekilde müsilajı çözme iradesi gösterilemiyor.
Havaların daha da ısınmasıyla İstanbul'a doğru yaklaşan müsilaj konusunda yetkililerin neler yapacağı merak ediliyor.