Çanakkale'de anız ateşi ormana sıçradı! Tarihi alanlara giriş yasaklandı, bir köy tamamen boşaltıldı

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:

Gündem Haberleri  / Anadolu Ajansı

Çanakkale'de çıkan orman yangınları, Çanakkale Boğazı'nda aksaklığa neden oldu. Büyükanafartalar köyü tamamen boşaltıldı, vatandaşlara tarihi Gelibolu yarımadasındaki 57. Alay ve Conkbayırı'na gitmemeleri uyarısı yapıldı. Bakan Yumaklı yangının anız ateşi nedeniyle çıktığını duyurdu. Çanakkale Valiliği ise çevredeki vatandaşların teyakkuzda olması gerektiğini belirtti.

Sıcaklıkların yükselmesiyle Türkiye'nin dört bir yanında orman yangınları çıkmaya devam ediyor. Son olarak Çanakkale'nin Eceabat ilçesinde tarım arazisinde anız ateşi nedeniyle ormanlık alana sıçrayan yangın paniğe neden oldu. Yangın nedeniyle boğaz trafiği tek yönlü askıya alındı, Büyükanafartalar köyü tamamen boşaltıldı. Vatandaşların teyakkuzda olması gerektiği konusunda uyarı yapıldı.

GELİBOLU YARIMADASI ALEV ALEV

Gelibolu Yarımadası'nda, ilçeye bağlı Kumköy yakınındaki Akbaş mevkisindeki ekili arazide henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Alevler kısa sürede çevredeki ormanlık alana sıçradı.

Çanakkale'de anız ateşi ormana sıçradı! Tarihi alanlara giriş yasaklandı, bir köy tamamen boşaltıldı - 1. Resim

BOĞAZ TRAFİĞİ AKSADI

Çanakkale’nin Eceabat ilçesine bağlı Kumköy köyü yakınlarında çıkan orman yangını nedeniyle saat 17.00 sıralarında tek yönlü kapandığı duyurulmuştu. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada ise Çanakkale Boğazı gemi trafiğinin, söz konusu yangın nedeniyle kuzey-güney tek yönde ve geçici olarak askıya alındığı duyuruldu.

Çanakkale'de anız ateşi ormana sıçradı! Tarihi alanlara giriş yasaklandı, bir köy tamamen boşaltıldı - 2. Resim

Çanakkale Boğazı'nda gemi ulaşımının saat 20.45 itibariyle tekrar açılmasıyla aksayan gemi trafiği yeniden normale döndü.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, “Orman yangını sebebiyle tek yön açık olan Çanakkale Boğazı gemi trafiği, çift yönlü olarak açıldı” denildi.

BAKANLIKTAN ÇANAKKALE'DEKİ YANGIN HAKKINDA AÇIKLAMA

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Çanakkale Boğazı gemi trafiği, Akbaş mevkisindeki orman yangını nedeniyle kuzey-güney tek yönde ve geçici olarak askıya alındı. Gemi trafiği, güney-kuzey tek yönlü olarak devam edecektir." ifadelerine yer verildi.

Çanakkale'de anız ateşi ormana sıçradı! Tarihi alanlara giriş yasaklandı, bir köy tamamen boşaltıldı - 3. Resim

ANAFARTALAR KÖYÜ BOŞALTILDI

Yangının büyümesi ihtimaline karşı Anafartalar köyü tamamen boşaltılırken, vatandaşlara Çanakkale Savaşı'nın yaşandığı tarihi Gelibolu yarımadasındaki 57. Alay ve Conkbayırı'na gitmemeleri uyarısı yapıldı.

Orman yangınları nedeniyle Çanakkale Boğazı'nda gemi trafiği tek yönlü askıya alındı - 4. Resim

YANGINA ANIZ NEDEN OLDU, MÜDAHALE SÜRÜYOR

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Çanakkale'nin Eceabat ilçesinde meydana gelen yangına müdahalenin sürdüğünü belirterek, "Yine anız yakılmasıyla başlayan ve ormana sirayet eden yangına, 9 uçak, 6 helikopter, 67 kara aracımız ve 362 müdahale ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Çanakkale'de anız ateşi ormana sıçradı! Tarihi alanlara giriş yasaklandı, bir köy tamamen boşaltıldı - 5. Resim

VALİLİK UYARDI: TEYAKKUZDA OLUN

Valilikten yapılan açıklamada, "Eceabat Kumköy köyü civarında devam eden orman yangınına Orman, AFAD, Belediye, İl Özel İdare ekiplerince uçak, helikopter, arazöz, itfaiye ve iş makinaları ile havadan ve karadan müdahale edilmektedir. Büyük Anafartalar köyü tedbir amaçlı boşaltılacak olup, vatandaşlarımız Özel İdare, AFAD ve İl Sağlık müdürlüğü ekipleri tarafından Eceabat Gençlik Konuk Evine götürülerek misafir edilecektir. Rüzgarın kuvvetli olması sebebiyle yangının büyüme riski olduğundan yangın mahalline yakın civardaki köy ve mahallelerde yaşayan vatandaşlarımızın teyakkuzda olmaları önemlidir" denildi.

YANGINDAN 300 HEKTARLIK ALAN ETKİLENDİ

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İstanbul Yangın Harekat Merkezinden Çanakkale Eceabat’taki yangını takip etti ve yangının son durumuna ilişkin açıklama yaptı. Yumaklı yangında 300 hektarlık alanın etkilendiğini duyurdu.

Yumaklı şunları söyledi:

"1 Helikopter 33 kara aracı ve 161 personel ile yangına karşı mücadeleye devam ediyoruz. Elbette yangınla mücadelemizde ülkemizin kapasitesi oldukça yüksek. Ancak biz yangının çıkmamasını önceliyoruz. Başarının sırrı burada. İklim değişikliğinin etkilerini yaşadığımız bu günlerde ülkemiz çok daha fazla etkileniyor. Bizim bu nedenle çok daha fazla ihtimam göstermemiz gerekiyor. Orman dışında çıkan yangınların çoğunun aslında dikkatsizlik nedeniyle çıktığını gözlemliyoruz.

Bilerek veya bilmeyerek orman yangınına yol açmanın çok ağır müeyyidelerinin olduğunu hatırlatmak istiyoruz Şuanda bizi endişeye verecek bir durum yok. Ancak hava şartlarının değişmesi durumu değiştirebilir. Çanakkale ve Eceabat'a geçmiş olsun diyorum. Tarihi yarım adanın en ufak kısmının zarar görmesi gönüllerimizde yara açıyor."

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Orhan Sinangil18 Haziran 2024 19:49

Acilen çıkarılacak bir kanunla " anız yakılan tarlaların sahiplerinden bedelsiz geri alınacağı müeyyideleştirilmeli..! Bir taraftan saman ithal ederken, bir taraftan anız yakmak ne yaman çelişki..Yakılan anınlar toprktaki mikroorganizmaları öldürmekle kalmayıp, ormanlara da sirayet etmekte, ekolojiyi yok etmektedir...Bu fiil Türkiyemizin affedşlmez ayıbıdır aynı zamanda..!

Sonraki Haber Yükleniyor...