Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani’den ilk Avrupa ziyareti! Yaptırımlar kalkıyor mu?

Suriye’de 8 Aralık 2024 tarihinde, muhaliflerin Esad rejimine karşı elde ettiği tarihi zafer sonrası ülkede ekonomik ve altyapısal anlamda toparlanma süreci hakim oluyor. Bu kapsamda Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani Avrupa Birliği'ne ilk ziyaretini Fransa'nın Başkenti Paris'te gerçekleştirdi. Paris'te gündem Suriye'nin kalkınması.
Suriye’de 8 Aralık 2024 tarihinde, muhaliflerin Esad rejimine karşı elde ettiği tarihi zafer sonrası toparlanma süreci hakim oluyor. Özellikle ekonomik ve altyapısal anlamda yenileme çalışmalarının sürdüğü ülkede, ilk Avrupa ziyareti de gerçekleşti.
AVRUPA'DA İLK ZİYARET
Suriye’de Esad rejiminin devrilmesinin ardından kurulan yeni yönetimin Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, ardından ilk kez bir Avrupa Birliği (AB) ülkesini ziyaret etti.
Şeybani, Fransa’nın başkenti Paris’te Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ile bir araya geldi. Şeybani, ayrıca Paris’te düzenlenen ve Suudi Arabistan, Türkiye ve Lübnan'ın da aralarında bulunduğu bölge ülkelerinin yanı sıra Batılı ülkelerinin bakanlarının katıldığı Suriye konulu konferansa katılacak.
Konferansta, Suriye’nin egemenliğini ve güvenliğini güvence altına alan barışçıl bir geçişi sağlamaya yönelik çabaların ve Suriye’ye yönelik yaptırımların kaldırılması gibi konular ele alınacak.
PARİS’TE GÜNDEM ‘SURİYE’NİN KALKINMASI’
Fransa'nın başkenti Paris'te bir araya gelen uluslararası kalkınma kuruluşları, Suriye'nin yeniden inşasına yardım etmek için birlikte çalışma isteklerini ifade etti.
Fransa Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Paris'te Uluslararası Suriye Konferansı kapsamında Suriye'nin insani yardım konusunda karşılaştığı zorlukların ve yeniden inşa edilmesine yönelik çabaların ele alındığı bir toplantı düzenlendi.
Fransa'nın girişimiyle düzenlenen toplantıya, Fransa Frankofoni ve Uluslararası İşbirliklerinden Sorumlu Devlet Bakanı Thani Mohamed Soilihi ve Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani ile Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı (WFP) ve kalkınmadan sorumlu çeşitli uluslararası kuruluşlardan temsilciler katıldı.
ENERJİ, ULAŞIM, EĞİTİM...
Katılımcılar, insani yardımın engelsiz şekilde Suriye'nin tamamına ulaşmasını sağlamak konusunda birlikte çalışma isteklerini ifade etti.
Enerji, ulaşım, eğitim gibi farklı ihtiyaçların olduğu öncelikli sektörlerde Suriye'ye yönelik yaptırımların kaldırılmasını sağlayarak, ülkenin yeniden inşasına yardımcı olma arzularını dile getiren katılımcılar, toplumun tamamının Suriye'nin yeniden inşasından faydalanması gerektiğini kaydetti.
Katılımcılar, Suriyeli mültecilerin ülkelerine güvenli, isteğe dayalı bir şekilde dönmeleri ve Suriye'deki yönetimle sağlık, eğitim, istihdam, kültürel mirasın muhafaza edilmesi gibi çeşitli alanlarda çalışarak ülkenin kalkınmasına yardımcı olma isteklerini vurguladı.