Türkiye Gazetesi duyurmuştu, Erdoğan doğruladı! İşte yargıda atılacak 2 yeni adım
Son günlerde adli konularda yaşanan gelişmelerin ardından AK Parti hükümeti harekete geçti. Türkiye Gazetesi'nin manşetten duyurduğu 'adli kolluk' kurulacağı gelişmesini Cumhurbaşkanı Erdoğan doğruladı. Atılacak bu adımla birlikte yetki karmaşası sona erecek, deliller hızla toplanacak ve soruşturmaların etkinliği artırılacak.
Diyarbakır'da 8 yaşındaki Narin'in vahşice öldürülmesi, 19 suç kaydı bulunan bir caninin polis Şeyda Yılmaz'ı şehit etmesi ve ispatlanan dolandırıcılıklarına rağmen Dilan-Engin Polat çiftinin tahliye edilmesi gibi konular son günlerde Türkiye'de tartışma konusu oldu. Tüm bunlar adli soruşturmalarda ve delil toplamada bir yanlışlık olduğunu ortaya koyarken, AK Parti hükümeti bu drama dur demek için çalışmalara başladı.
ERDOĞAN HABERİMİZİ DOĞRULADI
Türkiye Gazetesi bugün manşetten duyurduğu haberde, ilk etapta Adalet Bakanlığına bağlı 'adli kolluk' kurulacağını yazdı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gazetemizin haberini doğruladı ve yargı erkini güçlendirmek amacıyla Adalet Bakanlığı'nda yeni bir birim kurulacağını açıkladı.

"İKİ ADIM ATMAYI PLANLIYORUZ"
Erdoğan, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
"Toplumda güvenlik konusunda çok iyi bir yerdeyiz. Son dönemde ardı ardına gelen bir dizi hadise milletimizde haklı bir tepkiye yol açtı. Onlarca suç kaydı olan kriminal tiplerin ortalıkta dolaşması bizi de rahatsız ediyor. Pazartesi günü yaptığımız MGK'da bazı önemli adımlar atmaya karar verdik. Ne gerekiyorsa yapacağız. Emniyet teşkilatımızda zafiyet varsa neşteri vuracağız.
İki adım atmayı planlıyoruz. Yargı erkini güçlendirmek amacıyla Adalet Bakanlığı'nda kurulan bir birim bunlarla ilgili gerekli incelemeleri yaptıktan sonra savcıların ve hakimlerin dikkatine sunacaktır."
DELİL YETERSİZ VEYA EKSİK OLUYOR
Türkiye Gazetesi'nin haberine göre; özellikle soruşturmalar mahkeme aşamasına geldiğinde kolluktan gelen deliller yeterli olmadığı veya eksik olduğu için, suçlu durumundaki kişiler ya tahliye ediliyor ya da hiç tutuklanmıyorlar. Yapılacak değişikliklerle bunun önüne geçilmesi hedefleniyor.
BU SEFER TAMAM
Adli kolluk ile idari kolluğun birbirinden ayrılması geçmişte de tartışma konusu olmuş, adli kolluk yönetmeliği çıkarılmış, ancak uygulaması istenilen düzeyde gerçekleşmemişti. İçişleri Bakanlığı buna itiraz etse de AK Parti’nin son seçim beyannamesinde de Adalet Bakanlığına bağlı adli kolluk teşkilatının kurulacağı, böylece polisin adli ve idari görevleri arasındaki ayrımın kesin olarak belirleneceği ifade edilmişti.
YAPILMASI ÖNGÖRÜLEN DEĞİŞİKLİKLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapılması planlanan değişikliğin neleri kapsadığını açıkladı. Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle;
- Belirli suçlarda infaz hükümlerinin, alınan cezanın yüzde 10'u cezaevinde geçirildikten sonra işlemeye başlaması sağlanacaktır.
- Mesela 5 suç kaydı olan birinin, diğer davalarının bitip sabıka kaydına işlenmesi beklenmeden tutuklu yargılanmasının önü açılacak.
- Tutukluluk süresi, kişinin işlediği suçlar ve alacağı cezalarla orantılı belirlenecek. Bu husus toplum vicdanını yaralayan belirli suçlar için geçerli olacak
- Bir diğer husus 6 yıldan az ceza alanların hiç cezaevine girmeden hayatını sürdürebilmesidir. Bu durumun önüne geçmek için 3 yıl ceza almış bir kişi yaklaşık 3,5 ay cezaevinde kalmadan, serbest kalmasıyla neticelenecek hükümlerden yararlanamayacaktır.
- Kanunların suçlu lehine işlemesi çarpıklığını düzeltecek ilk adım kurumsal düzenleme, 2'si seri suç işleyenlerin tutuklanmasının kolaylaştırılmasına yönelik.