Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'ndan Instagram ve Roblox için önemli açıklama
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TGRT Haber ekranlarında önemli açıklamalarda bulundu.
TGRT Haber ekranlarında gazeteci Cem Küçük ve Fatih Atik'in sorularına cevap veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bolu Dağı tüneli, Kalkınma Yolu projesinden, Zengazur koridoruna, Instagram ve Roblox erişim engelinden İstanbul'un taksi soruna kadar önemli konularda açıklama yaptı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun açıklamalarından satır başları şu şekilde:
"ERZURUM'DA BOMBA İHBARINDA SON DURUM
Hindistan'dan Almanya'ya giden uçak bugün 15:38 sıralarında acil durum bildirerek iniş istedi. 16:30 civarında uçak Erzurum'a indi. İlk etapta 234 yolcu ve 16 mürettebat uçaktan sağ salim indirildi.
Sonra bomba arama ekipleri gerekli tedbirleri aldı. Uçağın yolcu kesiminde herhangi bir bomba emaresine rastlanmadı. Kargo kısmında arama işlemi sürüyor.
Yolcular Erzurum havalimanında misafirler. Havalimanında bütün uçuşlar durdu. Şimdilik 11:00'e kadar yasak uzatıldı."
BOLU DAĞI TÜNELİ YARIN AÇILIYOR
"Bolu Dağı Tünelini yarın akşam inşallah açacağız. Pazar sabahı açmayı düşünmüştük. Bir eksiklik aksaklık olmazsa yarın akşam açmayı düşünüyoruz. Şu ana kadar, 2007'den bu yana 195 milyon araç buradan geçti. Trafikteki araç sayısı 35 milyon. Siz varın düşünün. Günlük 50 bin araç geçiyor neredeyse. Kapalı kaldığı bu süreçte kıymetini daha çok anladığımızı düşünüyorum."
KALKINMA YOLU'NDA SON DURUM
"Irak ve Türkiye arasında yakından çalışmalar sürüyor. Bu bölgenin projesi olan projeye Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın yakından takibiyle Katar ve BAE'de Nisan ayındaki mutabakata katıldı.
Şuanda hem karayolu hem de demiryolu projesi bitme aşamasında. Artık finansmanın nasıl karşılanacağı, müteahhitlik ve işletme işlerinin nasıl yapılacağını konuşuyoruz. Bu sene yapım anlamında bir aşama kat edemeyebiliriz. Ancak önümüzdeki sene Basra Köfrezi'ndeki FAV limanından başlayıp Ova köye kadar gelecek kara ve demir yolu projesi hayata geçecek."
TÜRKİYE'NİN GÜCÜNE GÜÇ KATACAK
Süveyş Kanalı'ndan Çin'den Londra'ya giden 35 günlük bir durumu konuşuyor. Çin'den çıkan bir yük, Basra Körfezi'nden 25 günde Avrupa'ya ulaşacak. Kalkınma Yolu projesi yolu boyunca bölgeye üretim ve sanayileşme konusunda çok ciddi katkılar sağlayacak.
Bugün Manisa'dan yayınınıza katıldım. İzmir-İstanbul Otoyolundan geldim. Yolu açtıktan sonra bölgede 12 yeni sanayi bölgesi kuruldu.
Londra'dan Pekin'e kadar uzanacak olan bu proje bu nedenle önemli. Aynı zamanda stratejik ve siyasi olarak Türkiye'ye güç sağlayacak.
MISIR İLE YENİ ANLAŞMALARA İMZA ATILDI
Biz orada öncelikle demir yolu ve iletişim konusunda mutabakata vardık. İş birliğimiz devam edecek. Mısır'da toplamda 7 tane havaalanı var, bizde 58 tane.. Biz de bu iş birliği ile hareket ederek katkımız olur diye düşündük.
ZENGEZUR'DA SON DURUM
Halihazırda Bakü'den başlayıp, Gürcistan'dan Türkiye'ye bağlanan Bakü-Tiflis hattımız açık. Bize her halükarda alternatif yollar lazım. Belli bir kapasitesi var. Bakım onarım için 1.5 yıl kapalı kaldı. Dolayısıyla buradan yük taşıyamadık.
Zengezur Koridoru'nda Bakü'den Horadiz'e kadar olan hat bitmiş durumda. Horadiz'den Ermenistan'a kadar olan kısımın çalışmaları sürüyor.
Dilucu'ndan Iğdır Kars'a kadar olan 224 km'lik kesimin ihalesini yaptık. Bu senenin sonuna kadar çalışmalara başlanmış olacak.
İRAN NEDEN İTİRAZ EDİYOR?
İran tarafında 61 km geçme durumu var. İlk etapta İran ile belli bir aşamaya gelindi. Ancak ne Ermenistan ne de İran ile resmiyete bağlanan bir anlaşma ve mutabakatın olmadığını söyleyebilirim. Süreci Azerbaycan yönetiyor. Bizi de bilgilendiriyor. İran'ın neden itiraz ettiğini henüz anlamış değiliz. Çin'den Londra'ya kadar giden bir demiryolunun sizin ülkenizden geçip geçmemesidir konu. Sizin ülkenizden geçmesi çok önemlidir."
TÜRKİYE'DEN GEÇMESİ ÇOK KIYMETLİ
Çin'den Londra'ya kadar giden bir demiryolunun ülkenizden geçmesi çok kıymetli. Hem demir yolu hem de bir otoyolu olacak. Doğu Batı ekseninde 3 tane birbirine paralel koridor var. Bir tanesi, kuzey koridoru, Rusya'dan, orta koridor Türkiye'den, güney koridoru ise Süveyş ya da Ümit Burnu'ndan geçen koridor. Bu koridorlar çok önemli. Ticaret yaparak taşınan ürünlerden gelir elde ediyorsunuz. Bir taraftan da belli üretim ve lojistik merkezleri elinizde tutarak siyasi ve stratejik avantaj elde edebiliyorsunuz.
INSTAGRAM'A YASAK NEDEN GELDİ?
Dinamik bir süreç ama yeniden yaşansın istemiyoruz. Sürekli iletişim halindeyiz. 8 adet sosyal medya uygulamasının temsilcisi var. Biz her zaman kapatma uygulamıyoruz. Erişimi yavaşlatıyoruz bazen reklam yasağı uyguluyoruz. Bu konularda aksama olursa bazı konuştuğumuz yaptırımları da devreye alıyoruz. Instagram yasağında ise katalog suçlar konusunda bildirimimiz oldu. Onlara uyulmadığı için erişim engeli getirdik. Bunun dışında olan şeyler de vardı. Bir şirketin kuralı varsa o ülkenin de kullanıcısı var. Türkiye'de totalde 60 milyon sosyal medya kullanıcısı var. En fazla Instagram kullanılıyor. İsmail Haniye konusunda da hassasiyetlerimiz vardı. İstediğimiz her şeyi aldık dersek olmaz. Biz sosyal medya uygulamaları kadar yasakçı ve kısıtlayıcı değiliz. Instagram önemli ölçüde isteklerimizi yerine getirdi.
ROBLOX YASAĞI DEVAM EDECEK Mİ?
Roblox oyunu ile ilgili bizle bir temas oldu. BTK olarak yetkimizi kullandık. Burada süreç biraz farklı ilerledik. Beni arkadaşlarım aradı, alınan bir kararı bildirdiler. Ben bu kararla birlikte Roblox denilen oyunu öğrenmiş oldum. Kararları okudum, görselleri izledim. Ben çocuklarımız için endişelendim. 4 saat içinde yasağı uyguladık. Veliler bize 'Allah razı olsun biz engelleyemedik siz engellediniz' dediler.
WHATSAPP YAZIŞMALARINI DEVLET GÖRÜYOR MU?
Sizin WhatsApp yazışmalarını devlet göremez. Güvenlikle ilgili alınması gerek önlemler alınır. BTK ciddi görevler üstlenmiş durumda. Bir hukuki süreç ve yargı kararı olmadığı sürece kimsenin telefonunu takip edemeyiz. Mahkeme kararı olamadan adım atamayız. Hukuki süreç vardır.
SOSYAL MEDYA UYGULAMALARINI GELİŞTİRMELİYİZ
Rakamları hatırlamıyorum ama yüzlerce zararlı yazılımı günlük olarak engelliyoruz. Tamamen yerli ve milli yazılımlarla bunu yapıyoruz. O kadar yatırımlar oluyor ve bir bakıyorsunuz bin dolarlık bilgisayar ile bu çökertilebiliyor. Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) bunun için var. Haberleşme sistemi olarak elimizde uygulamalarımız var ama sosyal medya olarak yok. Dünyada günde 6.5 saat sosyal medyada zaman geçiriliyor bizde ise 7 saat. O yüzden kendi sosyal medya uygulamalarımızı geliştirmeliyiz.
İSTANBUL'UN TAKSİ SORUNU
Dünya genelinde 500 kişiye 1 taksi ortalaması gibi bir hesaplama var. Şuanda 18.000 taksi var. İBB'nin 10.000 civarında bir talebi vardı. İlk etapta biz bunu 2.500 taksiyle deneyeceğiz. İstanbul, İzmir ve Ankara'nın hepsinde ayrı bir sistem var. Biz ulusal bir taksi sistemi kurmak için çalışıyoruz.
2.500 taksi iki haftalık bir eğitimle, bir aplikasyon üzerinden çağrılacak bir sistem kuracağız. Taksi şoförleri, "ben gitmiyorum" diyemeyecek. Yazılımı da yerli ve milli olacak."
TAKSİCİLER KURALA UYMAZSA CEZA GELECEK
Taksilerin tekelde olmaması için çalışıyoruz. Bir müşteriyi almayan taksi şikayet aldığı takdirde ceza gelecek. Aynı alkollü sürücünün ehliyetine el konulması gibi belli ceza puanı olanlar taksicilere de yaptırım konusunda çalışıyoruz. Araç içi ve dışında kamera zorunlu olacak. Ağır yaptırımlar olması lazım. İşini düzgün yapan taksici esnafını korumamız lazım.
UBER SİSTEMİ GÜNCELLENECEK Mİ?
Yeni sistemde UBER sisteminin güncellenmesine ilişkin bir madde de bulunuyor. Üzerinde çalışıyoruz.
HAVALİMANLARI ZARAR MI EDİYOR?
Şuanda 58 havalimanımız var. Yozgat ve Gümüşhan-Bayburt havalimanlarımızın yapımı sürüyor. Bittiğinde 60 tane havalimanımız olacak. Yakın zamanda başka bir planlamamız yok. Bunlar bizim ihtiyacımızı görecek.
Genel anlamda Türkiye'ye çok ciddi bir gelir sağlıyor. Bütün havalimanları genel anlamda kar eden bir sektör.
ÖZEL SEKTÖR DİNAMİZMİ, KAMUDAN HER ZAMAN DAHA İYİ
Zafer Havalimanı'na istediğimiz kadar uçuş olmadı maalesef. Şunu kaçırmamız lazım. "Yap-İşlet-Devletle yapıldı bu yüzden zarar ediliyor" deniliyor. Milli bütçeyle yapsaydık, bütün kaynağımızı buraya aktarmış olacaktık. Özel sektör dinamizmi kamudan her zaman daha iyidir. Dünya böyle. Bizim özel sektörden faydalanmamız lazım. Tabi ki bütün yatırımlar Yap-İşlet-Devret sistemiyle yapılmamalı. Biz 3 sistemle projeleri hayata geçirebiliyoruz.
YENİ HAVALİMANLARINA İHTİYAÇ VAR MI?
Sadece İstanbul Havalimanı'nda trafik 8 ayda 50 milyonun üzerinde. Artık vatandaşlarımız, uçakla çok seyahat etmeye başladı. Gümüşhan-Bayburt Havalimanına ihtiyaç var mı? Bir hesap yaptık. Bu projenin bitmesiyle bu bölgeye yoğun bir ulaşım olacak. Belli bir kapasiteyle iş yapacaklarını düşünüyoruz. Sadece rahat zamanları hesaba katmayalım.
Bakın biz bir deprem yaşadık ve Hatay'da havalimanı hasat gördü. Hemen gidip çevreden ihtiyacı karşılamış olduk. Bu durumları da düşünerek havalimanı yapıyoruz.
TÜRKİYE 5G'YE NE ZAMAN GEÇECEK?
Türkiye'de 4.5 G'ye geçtik ama dünya 5.5G'ye gidiyor. 3 operatörümüze ciddi yatırım yaptırdık. Çok istediğimiz yaygınlığa getiremedik ama ciddi bir kaynak aktarımı oldu. İhale sürecini açıklayacağı. 2026'nın başında 5G teknolojisine geçeceğimizi düşünüyoruz. En geç 2026'da geçmiş olacağız. Geniş bir coğrafyamız var. Yeni teknolojiler konusunda da çalışmalarımız devam ediyor. Yaygınlaştırmaya devam ediyoruz.
HIZLI TREN PROJELERİNDE SON DURUM?
İstanbul'dan başlayıp, Ankara'dan Sivas'a giden, yine İstanbul'dan başlayıp, Eskişehir üzerinden Konya-Karaman'a giden bir hat var.
Gaziantep'ten Osmaniye, Adana ve Mersin'e uzanan hattımız ve Ulukışla'dan Karaman'a olan proje devam ediyor. Polatlı'dan İzmir'e 508 km'lik bir hattın çalışması sürüyor. Halkalı, Çerkezköy, Kapıkule Hızlı Tren hattımızın çalışmaları sürüyor.
Karadeniz'de ilk etapta Kırıkkale'den Çorum'a olan hat yapılacak. Ardından Çorum ile Samsun arası yapılacak. Samsun'dan başlayıp Sarp'a kadar giden bir demiryolu hattının da çalışmasını başlattık.
ANKARA-İSTANBUL SÜPER HIZLI TREN PROJESİ
Ankara-İstanbul Hızlı Tren projesi şuanda devam ediyor. Yap-İşlet-Devret projesi olabilir. 10 yıllık bir projeden bahsediyoruz. Dolayısıyla tasarruf tedbirlerine takılacağını düşünmüyorum. Mevcut hızlı tren ve Bolu Dağı Tüneli yetmiyor, yetmeyecek de. Bu yüzden süper hızlı tren yapalım diyoruz. 350 km hızla 80 dakikada Ankara'dan İstanbul'a gelecek.
ANKARA-İSTANBUL ARASI OTOYOL PROJESİ
Bolu Dağı'nda bugün 50 binlere varan bir trafik var. 80 binde artık hizmet seviyesi düşecek. Otoyoldaki seyahat hızınız 80 km'lere düşecek. Bu durumda yeni bir otoyola ihtiyacımız olacak.
Kuzey Marmara Otoyolu'nun Akyazı'dan devamı şeklinde 276 km'lik yeni bir otoyolu projesine başladık.
İSTANBUL'A YENİ METRO GELECEK Mİ?
İstanbul için yetki büyükşehirde. İBB yeni bir talepte bulunmazsa bizim bu anlamda bir projemiz olmayacak. Ama şuanda Halkalı'ya kadar devam eden projemiz var. Çamlıca Camii'nden Bosna Bulvarı için metro projemizi her halükarda bitireceğiz.