Aile hekimleri neden işi bırakıyor? Doktorların grevi 3 gün sürecek!

Aile hekimliğindeki doktorların yeni yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile başlattıkları 3 günlük grev kamuoyu tarafından da dikkat çekti. Sağlık hizmeti almak isteyen birçok kişi ise sağlık ocakları kapalı mı, doktorlar grevde mi, aile hekimleri neden işi bırakıyor gibi soruların cevaplarını arıyorlar.
Aile hekimleri 3 gün boyunca iş bırakma kararı alarak yeni yönetmeliğe tepki gösterdiklerini ifade etti.
Sağlık çalışanları, performansa dayalı yeni teşvik sisteminin iş yüklerini artırdığını ve hastaların düzenli takibini zorlaştırdığını belirtiyorlar.
Reçetelerde getirilen kota uygulamaları, hekimlerin işlerini zorlaştırdığı ifade edildi. Antibiyotik, ağrı kesici ve mide ilaçları gibi yaygın kullanılan ilaçlara getirilen sınırlamalar, doktorların hastaları tedavi etme süreçlerini olumsuz etkilediği söylendi. Reçetelerde belirlenen sınırları aşan doktorlar ise teşvik ödemelerinden yararlanamayacak.
AİLE HEKİMLERİ NEDEN İŞİ BIRAKIYOR?
Türkiye genelinde aile sağlığı merkezlerinde görev yapan doktorlar Sağlık Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan yeni yönetmeliği protesto etmek amacıyla iş bırakma kararı aldı.
5-7 Kasım 2024 tarihleri arasında gerçekleşecek grev sağlık çalışanlarının uzun süredir dile getirdiği sorunlar nedeni ile yapılıyor. Aile Hekimleri Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nde yapılan son değişiklikler, sağlık çalışanlarının iş yükünü artırırken, maddi haklarında da ciddi kayıplara neden olacağı gerekçesiyle tepkiyle karşılandı.
DOKTORLAR GREVDE Mİ?
Türkiye genelinde aile sağlığı merkezlerinde çalışan doktorlar ve diğer sağlık personelleri 5 Kasım 2024 tarihinde başlattıkları 3 günlük grev ile seslerini duyurmaya çalışıyorlar.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından da desteklenen grev, yeni yönetmeliğin iptali talebiyle gerçekleştiriliyor.
7 Kasım’a kadar sürecek olan aile hekimlerinin iş bırakma eylemi aile sağlığı merkezlerindeki hizmetlerde aksamalara yol açarken, sağlık çalışanları yönetmeliğin geri çekilmesi için mücadele edeceklerini belirtiyor.
TTB yaptığı açıklamalarda yeni yönetmeliğin hekimler ve diğer sağlık çalışanları üzerinde ağır bir yük oluşturduğunu, bu durumun hem çalışanları hem de hastaları zor durumda bırakacağını savunuyor.
Yeni düzenlemenin sağlık hizmetlerinin sunumunda da ciddi aksaklıklar meydana getirebileceği öngörülüyor. Özellikle kronik hastalıkların takibi ve tedavi süreci, mevcut iş yükü ve yeni teşvik sisteminin altında zorlaşacağı ifade edildi.
Doktorlar tamamen haklı. En son doktora gittiğimde artık ilaç yazamıyoruz dedi. Hayatımda böyle bir mantıksızlık görmedim. Sağlığı da bitirdiler.
Boş işler. İşine gelmeyen doktor Luk yapmasın