Akıllı telefonlar sadece gençler için değil! Yaşlıların korkulu rüyası hastalığın riskini azaltıyor

Teknolojiye yoğun bir şekilde maruz kalan ilk nesil artık yaşlılığa yaklaşıyor. Telefon, tablet ve diğer cihazlarla ilgilenen 50 yaş üstü kişilerin analizi ise korkulanın aksi sonuçlar verdi.
Demans, çoğunlukla ileri yaşlarda ortaya çıkan bunama da denilen düşünme, hatırlama ve muhakeme gibi beyin fonksiyonlarının yitirilmesidir.
Gençliğinden bu yana teknolojik aletler kullanan ve ileri yaşa erişen kişiler, elektronik cihazların demans hastalığına neden olabileceğini düşünüyordu. Fakat yapılan yeni araştırma tam tersi sonuç verdi.
YAŞLILARI ŞAŞIRTAN GERÇEK: AKILLI TELEFON KULLANIMI BUNAMAYI YAVAŞLATIYOR!
Yeni bir bilimsel araştırma, uzun yıllardır endişeyle dillendirilen "dijital demans" iddialarına karşı ezber bozan sonuçlar ortaya koydu. Akıllı telefon, tablet ve bilgisayar gibi teknolojik cihazları düzenli kullanan 50 yaş üstü bireylerin zihinsel gerileme yaşama ihtimali daha düşük!
400 BİNDEN FAZLA KİŞİ ÜZERİNDE YAPILDI
UT Health Austin ve Baylor Üniversitesi’nden bilim insanlarının yürüttüğü bu büyük kapsamlı çalışmada, dünya genelinden 400 binden fazla yetişkinin teknoloji alışkanlıkları ve zihinsel yetenekleri analiz edildi. Sonuçlar, dijital cihazları aktif kullananların bilişsel sağlığını daha uzun süre koruduğunu gösterdi.
DİJİTAL DEMANS ENDİŞELERİNE BİLİMSEL YANIT
Çalışmanın baş araştırmacısı Dr. Jared Benge, bulguların dijital cihazların beyne zarar verdiği yönündeki korkularla çeliştiğini belirtti:
Dijital araçlara maruz kalan ilk nesil için bu kullanım daha iyi bilişsel performansla ilişkilendiriliyor. Bu oldukça umut verici bir mesaj.
EKRAN SÜRESİ ZARAR DEĞİL, FAYDA SAĞLAYABİLİR
Araştırma, zihinsel gerilemeyi dijital teknolojilerin tetiklediğine dair herhangi bir kanıt bulamadı. Aksine, bilgisayar ve akıllı telefon kullananların zihinsel performansı, kullanmayanlara göre çok daha iyi çıktı. Bilim insanları, bunun nedeninin sadece teknoloji kullanımından değil, aynı zamanda sosyal bağlantılar kurma ve karmaşık görevlerde bulunma fırsatlarından kaynaklandığını düşünüyor.
BEYNİ GÜÇLENDİREN 3 FAKTÖR: KARMAŞIKLIK, BAĞLANTI, TELAFİ
Bilim insanlarına göre, teknoloji kullanımı üç ana fayda sağlıyor:
Karmaşık görevleri çözme yeteneği
Sosyal bağlantı kurma imkânı
Unutkanlığa karşı telafi edici araçlar