Bir yolcunun tuvalet molası nasıl 3,4 milyon dolarlık bir soruna dönüştü?

Uçuş sırasında bir yolcunun tuvalette mahsur kalması, firmaya 3,4 milyon dolarlık bir maliyete dönüştü.
ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), tuvalet kapılarındaki arıza nedeniyle bir yolcunun kabinde mahsur kalmasının ardından, ABD’de kayıtlı 2.600’den fazla Boeing 737 uçağı için hava güvenliği direktifi önerisinde bulundu.
TUVALET MOLASI MALİYET 3.4 MİLYON DOLAR
FAA, yaşanan olayda yolcunun tuvalet kapısındaki bozuk kilit nedeniyle içeride sıkıştığını ve kabin görevlilerinin de kapıyı açamadığını açıkladı. Bu sebeple pilotlar, planlanmamış bir iniş yapmak zorunda kaldı.
Yetkililer, benzer durumlarda -örneğin şiddetli türbülans ya da acil bir tıbbi olayda- tuvalette mahsur kalan bir yolcunun ciddi şekilde yaralanabileceği konusunda uyardı.
FAA, dört farklı parça numarasına sahip potansiyel olarak arızalı kilitlerin değiştirilmesi gerektiğini bildirirken, bu işlemin toplam maliyetinin 3.4 milyon dolara kadar çıkabileceğini belirtti. Parça başına kilit maliyeti yaklaşık 481 dolar, işçilik ücretleri dahil. Bu maliyetin bir kısmı garanti kapsamında karşılanabilir.
HANGİ MODELLERİ KAPSIYOR?
Uygulama şu uçak modellerini kapsıyor:
Boeing 737-700
737-800
737-900
737-900ER
737 Max 8
737 Max 9
Boeing’in sitesine göre, bu modellerden ABD’de toplam 3.461 uçak teslim edilmiş durumda. FAA’in değerlendirmesine göre bu uçakların %75’ine kadar olan kısmı risk altında olabilir.
FAA, havacılık sektöründen geri bildirimler almak için 27 Mayıs tarihine kadar süre tanıdı.
TUVALET SORUNLARI DAHA ÖNCE DE UÇAKLARIN YÖNÜNÜ DEĞİŞTİRMİŞTİ
Mart 2025’te bir Air India uçağı, yolcuların çantaları ve bezleri klozete atması sonucu tuvaletlerin çalışmaması nedeniyle, 9 saatlik bir yolculuk sonrası yeniden kalkış havalimanına geri dönmek zorunda kalmıştı.
Şubat 2024’te, KLM’nin Amsterdam – Los Angeles seferinde 9 tuvaletten 8’i arıza yaptı. Uçak, Atlantik Okyanusu üzerindeyken geriye dönmek zorunda kaldı.