Cumhurbaşkanlığı seçimi ne zaman, erken seçim olacak mı?

2023 yılında gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimleri'nin ardından gözler bir sonraki seçimlere çevrildi. Anayasal düzenlemelere göre Cumhurbaşkanlığı ve TBMM seçimleri beş yılda bir yapılmakta. Bu kapsamda, herhangi bir erken seçim kararı alınmazsa, bir sonraki Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimleri 2028 yılında düzenlenecek.
CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ NE ZAMAN?
2028 Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nin kesin tarihi henüz Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından duyurulmamış olsa da mevcut seçim mevzuatına göre en geç 14 Mayıs 2028 tarihinde gerçekleşmesi bekleniyor.
Anayasa'nın ilgili maddesine göre Cumhurbaşkanlığı ve TBMM seçimleri görev süresinin dolmasından önceki son Pazar günü yapılıyor. Bu nedenle de oy verme işlemi en geç 14 Mayıs 2028 Pazar günü gerçekleşecek.
ERKEN SEÇİM OLACAK MI?
Mevcut takvime göre seçimlerin 2028 yılında yapılması öngörülse de erken seçim ihtimali gündemde olabilir.
Anayasa’ya göre Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından seçimlerin erkene alınmasına yönelik bir karar alınırsa, seçim tarihi öne çekilebilir. Böyle bir durumda yeni seçim takvimi Resmî Gazete’de yayımlanarak duyurulur.
SEÇİM KANUNU MADDE 3 NEDİR?
Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu Madde 3 Şu Şekildedir:
Seçim dönemi, seçim döneminin başlangıcı ve seçimlerin tamamlanması
MADDE 3 – (Değişik: 25/4/2018-7140/3 md.)
(1) Cumhurbaşkanı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimleri beş yılda bir aynı günde yapılır.
(2) Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir. Ancak Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi hâlinde, Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir.
(3) Cumhurbaşkanı ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin görev sürelerinin dolmasından önceki son Pazar günü oy verme günüdür. Görev süresi, birlikte yapılan bir önceki seçim tarihi esas alınarak belirlenir. Oy verme gününden geriye doğru hesaplanacak altmış günlük sürenin ilk günü seçimin başlangıç tarihidir.
(4) Seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi hâlinde bu karar kırksekiz saat içinde Resmî Gazete'de yayımlanarak ilân olunur. Bu kararın verildiği günden sonra gelen altmışıncı günü takip eden ilk Pazar günü Cumhurbaşkanı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi birlikte yapılır.
(5) Cumhurbaşkanlığı makamının herhangi bir nedenle boşalması ve Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimine bir yıl veya daha az süre kalması hâlinde, Cumhurbaşkanı seçimi, makamın boşaldığı günden sonra gelen altmışıncı günü takip eden ilk Pazar günü Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimiyle birlikte yapılır.
(6) Cumhurbaşkanlığı makamının herhangi bir nedenle boşalması ve Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimine bir yıldan fazla süre kalması hâlinde, Cumhurbaşkanı seçimi, makamın boşaldığı günden sonra gelen kırkbeş gün içindeki son Pazar günü yapılır. Bu şekilde seçilen Cumhurbaşkanı Türkiye Büyük Millet Meclisi seçim tarihine kadar görevine devam eder. Kalan süreyi tamamlayan Cumhurbaşkanı açısından bu süre dönemden sayılmaz.
(7) Yukarıdaki fıkralarda öngörülen süreler içinde seçimin tamamlanması amacıyla, Yüksek Seçim Kurulu tarafından, seçim takvimi resen belirlenir ve ilân edilir.