Devlet Memurları Kanunu nedir? Devlet Memurları Kanunu Teklifi TBMM'de kabul edildi!

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, devlet memurlarına yönelik önemli düzenlemeler içeren “Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” kabul edilerek yasalaştı. Bu düzenleme, kamu personel rejimine dair köklü değişiklikleri içeriyor. Kamu çalışanlarını yakından ilgilendiren yeni kanun teklifine dair tüm detaylar ise netlik kazandı.
TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen teklif, devlet memurlarına yeni haklar tanırken, kamu personel rejiminde önemli düzenlemelere imza atıyor. Kanun çerçevesinde, disiplin cezası almayan memurlar için kariyer avantajları ve farklı çalışma modellerine yönelik düzenlemeler öne çıkıyor.
DEVLET MEMURLARI KANUNU NEDİR, NELER İÇERİYOR?
- Teklife göre, ilgili kanunlar çerçevesinde sözleşmeli statüden memur kadrolarına geçenler de 8 yıl herhangi bir disiplin cezası almayan memurlara verilen ilave bir kademe hakkından faydalanabilecek.
- Uzman yardımcılığına atananlardan yeterlik sınavına girmeye hak kazananlar için sınav, en geç 6 ay içinde yapılacak.
- Uluslararası kuruluşlarda görevlendirilenler ile kamu sermayeli kurum veya kuruluşların yurt dışı birimlerinde çalışanların memur olan eşlerine 10 yılı aşmamak üzere, görev süresince aylıksız izin verilebilecek.
- Devlet Denetleme Kurulu, vakıflar, kooperatifler, birlikler ve bunların ortaklık ve iştiraklerinde her türlü idari soruşturma, inceleme, araştırma ve denetlemesi mümkün olacak.
8 YIL BOYUNCA DİSİPLİN CEZASI ALMAYANLARA EK KADEME HAKKI
Yeni düzenleme ile birlikte, 8 yıl boyunca herhangi bir disiplin cezası almayan memurlar, ek kademe hakkından yararlanabilecek. Sözleşmeli statüden memur kadrolarına geçen kamu görevlileri de bu düzenlemeden faydalanabilecek.
YÖNETİCİ KADROLARINDAN ÇEKİLENLERE TEKRAR ATANMA HAKKI
375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin ilgili maddeleri kapsamında, daha önce yönetici görevinde bulunup ayrılan memurlar için yeniden atanma kolaylığı getirildi. Güvenlik soruşturması şartı ile sınırlı olmak üzere, bu kişilere 2 defadan fazla olmamak kaydıyla ayrıldıkları kadrolarına dönme hakkı tanınıyor.
EŞ DURUMUNDAN YURT DIŞINDA GÖREV YAPANLARA İZİN HAKKI
Türkiye’nin üyesi olduğu uluslararası kuruluşlarda görev yapan veya kamu kurumlarının yurt dışı birimlerinde çalışan kamu görevlilerinin memur eşlerine 3 yılı aşmamak üzere aylıksız izin hakkı getirildi.
UZMAN YARDIMCILIĞI VE YETERLİK SİSTEMİNE YENİ DÜZEN
Uzman yardımcılığı kadrolarında bulunan kamu personeli için en az 3 yıl çalışma şartı getirildi. Uzmanlık tezi hazırlayan ve yeterlilik sınavında başarılı olan çalışanlar, görevlerinde yükselme fırsatı elde edebilecek.
Ayrıca geçmiş dönemde sınava girme hakkı kazanan ancak henüz sınav yapılmayan memurlar için de düzenleme yapıldı. İlgili sınavların belirlenen süreler içinde tamamlanması öngörülüyor.
DİĞER DÜZENLEMELER: HAKİM VE SAVCILAR, TÜİK GELİRLERİ, ENGELLİ ARAÇLAR
- Hakim ve Savcılar: Terfi işlemleri, herhangi bir ek işleme gerek kalmaksızın süresinde tamamlanacak.
- Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK): Kurum gelirleri yeniden düzenlenerek bağış, yardım, taşınmaz satışı ve kiralamadan elde edilecek gelirlerin kuruma aktarılması sağlandı.
- Engelli Araçlar: Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda yapılan değişiklikle, engelli araçlarının yenilenmesi için 10 yıl şartı getirildi. Ayrıca, araçların yüzde 20 oranında yerli üretim olması zorunlu kılındı.
- Darphane ve Damga Matbaası: Genel Müdürlüğün döner sermaye bütçesi 150 milyon TL olarak belirlenerek kurumsal altyapının güçlendirilmesi hedeflendi.
GENEL SAĞLIK SİGORTASI BORÇLARINA DÜZENLEME
1 Ocak 2015 öncesine ait Genel Sağlık Sigortası borçları yeni düzenlemeyle tamamen iptal edildi. Yeni düzenleme ile kamu çalışanlarının mali yüklerini hafifletmeyi ve borç yapılandırma süreçlerini kolaylaştırmak amaçlandı.
CUMHURBAŞKANLIĞI İDARİ İŞLER BAŞKANLIĞI DÜZENLEMELERİ
Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı’nda görev yapan raportörler için belirli şartlar altında Cumhurbaşkanlığı Raportör kadrosuna atanma hakkı getirildi.
En az 3 yıl görev yapan personeller uygun görüş alınması halinde bu kadrolara atanabilecek.