samdan
camii
hayirli-ramazanlar

Kadir Gecesi Kandil mi sayılır, bugün kadir gecesi mi? Kadir Gecesinin anlamı ve önemi

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Kadir Gecesi Kandil mi sayılır, bugün kadir gecesi mi? Kadir Gecesinin anlamı ve önemi
Haberler Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Kuran-ı Kerim'in nazil olmaya başladığı bu mübarek gece, Ramazan ayının son 10 gününde aranan, değerli ve faziletli bir gece olarak kabul edilir. Her yıl Kadir Gecesi'nin tam tarihi değişiklik gösterse de, Ramazan ayının son 10 gecesi, Kadir Gecesi’ni aramak için en doğru zaman dilimidir. Bu yıl, Kadir Gecesi 26 Mart 2025 tarihinde, Çarşamba günü idrak edilecek.

KADİR GECESİ KANDİL Mİ?

Kadir Gecesi mübarek gecelerden biridir. Mübarek gecelerden Mevlid, Berat, Mirac ve Regaib gecelerine (Kandil) geceleri denir.

Bu mübarek gecelerden başka, Receb ayının her gecesi, Ramazan (Fıtr) bayramının diğer geceleri, Zilhicce ayının ilk on geceleri, Muharremin ilk on geceleri ve her Cuma ve Pazartesi gecesi de mübarek gecelerdir.

Kadir Gecesi'nin kesin tarihi bilinmemektedir. Ramazan ayının 27. gecesi ise en yaygın olarak Kadir Gecesi olarak kabul edilir. Bununla birlikte diğer günlerde de bulunabileceği düşünülmektedir.


Kadir Gecesi Kandil mi sayılır, bugün kadir gecesi mi? Kadir Gecesinin anlamı ve önemi - 1. Resim

BUGÜN KADİR GECESİ Mİ?

İslam dünyasında her yıl Ramazan ayının son on gününde aranan Kadir Gecesi bu yıl 26 Mart 2025 tarihinde idrak edilecek. Kadir Gecesi Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı gece olarak kabul edilir ve Müslümanlar için bin aydan daha hayırlı olan mübarek bir gecedir.


Kadir Gecesi Kandil mi sayılır, bugün kadir gecesi mi? Kadir Gecesinin anlamı ve önemi - 2. Resim

KADİR GECESİ’NİN ANLAMI VE ÖNEMİ

Ramazan-ı şerif ayı içinde bulunan en kıymetli gecedir. Bazı âlimlere göre Mevlid gecesinden sonra en kıymetli gecedir. Kadir Gecesi, bu ümmete mahsustur. Başka peygamberlere böyle faziletli bir gece verilmemiştir. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(Allahü teâlâ, Kadir Gecesi’ni ümmetime hediye etti, başka ümmete vermedi.) [Deylemî]

Resulullah’a “sallallahü aleyhi ve sellem”, kendisinden önceki insanların ömürlerinin ne kadar olduğu bildirilince, kendi ümmetinin ömürlerini kısa buldu. Uzun ömürlü olan diğerlerinin işledikleri salih amelleri işleyemezler diye düşününce, Allahü teâlâ ona bin aydan hayırlı olan Kadir Gecesi’ni ihsan etti. Allahü teâlâ, (Kadir Gecesi senin ve ümmetinindir) buyurup Habibini ferahlandırdı. (İ. Malik)


Kadir Gecesi Kandil mi sayılır, bugün kadir gecesi mi? Kadir Gecesinin anlamı ve önemi - 3. Resim

Resulullah efendimiz, (Benî İsrail peygamberlerinden 80 yıl hep ibadet eden oldu) buyurunca, Eshab-ı kiram hayret etti. Cebrail aleyhisselam gelip, (Yâ Resulallah, ümmetin o peygamberlerin, [diğer işlerin dışında] 80 yıl hep ibadet etmesine şaşıyorlar. Allah sana ondan iyisini verdi) diyerek, (Kadir Gecesi, bin aydan hayırlıdır) mealindeki âyeti okudu. (Rıyad-ün-nasıhin)

Baliğ olarak 50 yıl yaşayan kimse, 50 tane Kadir gecesi geçirir. Bir gece, 80 yıl değerinde olunca, 50x80=4000 yıl eder. 4 bin yıl ibadet etmiş gibi sevaba kavuşur. Kadir gecesi hakkındaki hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

(Dört gecenin gündüzü de gecesi gibi faziletlidir. Allahü teâlâ, o günlerde dua edenin isteğini geri çevirmez, onları mağfiret eder ve onlar bu günlerde bol ihsana nail olurlar. Bunlar, Kadir gecesi, Arefe gecesi, Berat gecesi, Cuma gecesi ve günleri.) [Deylemi]


Kadir Gecesi Kandil mi sayılır, bugün kadir gecesi mi? Kadir Gecesinin anlamı ve önemi - 4. Resim

(Sevabını Allah’tan umarak, Kadir Gecesi’ni ihya edenin geçmiş günahları affolur.) [Buhârî]

(Kadir Gecesi’nde, bir kere Kadir suresini okumak, başka zamanda Kur’an-ı kerimi hatim etmekten daha sevabdır. Kadir Gecesi’nde bir Sübhanallah, bir Elhamdülillah, bir La ilahe illallah söylemek 700 bin tesbih, tahmid ve tehlilden kıymetlidir. Bu gece koyun sağımı müddeti kadar [az bir zaman] namaz kılmak, ibadet etmek, bir ay bütün geceleri sabaha kadar ibadet etmekten daha kıymetlidir.) [Tefsir-i Mugni]

(Kadir gecesi üç defa “La ilahe illallah” söyleyen müslümanın, birincisinde bütün günahları bağışlanır. İkincisinde Cehennemden kurtulur, üçüncüsünde Cennete girer.) [Tefsir-i Mugni]

Resulullah, Kadir Gecesi’nde, (Allahümme inneke afüvvün kerîmün tühıbbül afve fa’fü annî) duasını okurdu. (Ya Rabbi, sen affedicisin, kerîmsin, affı seversin, beni de affeyle) demektir.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...