Kulak damlası oruç bozar mı? Göz, kulak ve burun damlası damlatmak orucu bozar mı?

Mübarek Ramazan ayı, çok şereflidir. Ramazan ayına sayılı zaman kala Müslümanlar, orucun ve Ramazan ayının faziletlerini araştırmaya başladı. Bu ayda yapılan bir farz, başka aylarda yapılan yetmiş farz gibidir. Oruç ibadetini tam anlamıyla yerine getirmek isteyen vatandaşlar, göz, kulak ve burun damlası damlatmanın oruca zarar verip vermediğini sorgulamaya başladı. Peki kulak damlası oruç bozar mı?
Bu ayda, her gece, Cehenneme girmesi gereken, binlerce Müslüman affolur, azat olur, Cennet kapıları açılır. Cehennem kapıları kapanır. Şeytanlar, zincirlere bağlanır. Rahmet kapıları açılır. (Mektubat ,1.c. 45.m.) Bu ayı fırsat bilip elinden geldiğince ibadet etmek isteyenler, orucu zedeleyecek durumları araştırmaya başladı.
KULAK DAMLASI DAMLATMAK ORUCU BOZAR MI?
Kulak damlası damlatmak orucu bozar mı sorusunun cevabı İslam alimleri tarafından net şekilde verilmiştir.
Dört mezhepte de ve bütün müctehid imamlara göre, yaraya konulan ilaç, cevfe (içeriye) giderse oruç bozulur. Dolayısıyla kulağın içine ilaç damlatmak, kulağı ilaçlı suyla yıkamak orucu bozar. Bu durumda orucun kazası gerekir.
GÖZ VE KULAK DAMLASI ORUCU BOZAR MI?
Yine ramazan ayında göz ve kulak damlası orucu bozar mı bozmaz mı konusunda bir karışıklık bulunmaktadır. Cevabı İslam alimleri tarafından net ve açık bir şekilde şöyle verilmiştir:
Göz, menfez kabul edilmediği, aynen sağlam deri hükmünde olduğu için, göze konan ilaç, sağlam deriye sürülen ilaç gibi çeşitli kanallarla sindirim yoluna gitse de hiçbir mezhepte orucu bozmaz.
Fıkıh kitaplarında konuya dair hüküm şöyle naklediliyor:
''Hanefi’de göze damlatılan veya diş çukuruna konan ilacın tadı boğazda hissedilse bile orucu bozmaz. Kulağa damlatılan ilaç, burna konan sıvı ilaç orucu bozar.''
''Şafii’de ise, göze damlatılan ilacın tadı boğazda hissedilse bile bozmaz. Fakat kulağa konan her şey orucu bozar. Burna konan sıvı ilaç da bozar.''
KULAK VE BURUN DAMLASI ORUCU BOZAR MI?
Hadis-i şerifte ''İçeri giren şeyler orucu bozar'' buyuruluyor. Şafii’de, kulak tabii menfezdir. Kulağa konan sıvı-katı her şey, mideye girmiş gibi orucu bozar. Hanefi’de, kulağa giren katı şey ve su orucu bozmaz. Fakat yağ ve ilaç bozar. Yağ ve ilaç emilse de, emilmese de, sindirim yoluna gitse de, gitmese de bozar.
Göz, menfez kabul edilmediği, aynen sağlam deri hükmünde olduğu için, göze konan ilaç, sağlam deriye sürülen ilaç gibi çeşitli kanallarla sindirim yoluna gitse de hiçbir mezhepte orucu bozmaz. Fakat boğaza, beyne ve mesaneye açılan yara yolu ile ilaç verilirse, Hanefi’de de, Şafii’de de oruç bozulur.