KYK Burs/Kredi sonuçları açıklandı! KYK kredi faizi kalktı mı?

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
KYK Burs/Kredi sonuçları açıklandı! KYK kredi faizi kalktı mı?
Haberler Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Üniversite öğrencileri için büyük merakla beklenen KYK burs ve kredi başvuru sonuçları açıklandı. Yüz binlerce öğrenci 2024-2025 eğitim yılı için Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun (KYK) sağladığı burs ve öğrenim kredisi sonuçlarını öğrenmek için sonuç sorgulama ekranlarına yöneldi. KYK kredisi çıkan öğrenciler ise kredi faizi kalktı mı, KYK kredisi faizli mi, KYK kredi borcu ne zaman ödenmeye başlar sorularını soruyor.

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak tarafından yapılan açıklama ile KYK sonuçlarının erişime açıldığı duyuruldu. KYK sonuçlarının açıklanmasının ardından ilk kez burs veya kredi almaya hak kazanan öğrenciler KYK kredi faizlerini merak ediyor.


KYK Burs/Kredi sonuçları açıklandı! KYK kredi faizi kalktı mı? - 1. Resim

KYK FAİZİ KALKTI MI?

KYK kredi taahhütnamesini onaylayan öğrenciler kendilerine ödenecek öğrenim kredisi miktarlarının, yıllık artış oranlarıyla birlikte hesaplanacağını kabul ediyor.

KYK kredisinde faiz uygulaması bulunmuyor. Fakat enflasyon farkı ile borcun güncellenmesi söz konusu.

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi’ndeki (Yİ-ÜFE) artış dikkate alınarak kredi borcu hesaplanır. Faiz yerine ise enflasyon farkı uygulanır. 


KYK Burs/Kredi sonuçları açıklandı! KYK kredi faizi kalktı mı? - 2. Resim

KYK KREDİSİ VE BURS ARASINDAKİ FARK NEDİR?

KYK bursu geri ödemesiz olarak öğrencilere verilirken, öğrenim kredisi öğrencinin mezuniyet sonrasında geri ödemekle yükümlü olduğu bir kredi türüdür.

Öğrenciler burs veya kredi arasında seçim yapabiliyor. Burs almaya hak kazanamayan öğrenciler ise öğrenim kredisi ile eğitim masraflarını karşılayabiliyorlar.


KYK Burs/Kredi sonuçları açıklandı! KYK kredi faizi kalktı mı? - 3. Resim

KYK KREDİ BORCU ERTELEME ŞARTLARI NELERDİR?

Mezun olduktan sonra KYK kredi borcunu ödeyemeyen öğrenciler için borç erteleme imkanı bulunuyor.

Erteleme talebi mezuniyet sonrası Sosyal Güvenlik Kurumu'nda (SGK) bir iş kaydı bulunmayan öğrenciler için geçerlidir.

Borcunu ertelemek isteyen öğrenciler çalışmadıklarını SGK'dan alınan bir belgeyle belgeleyebilirler. Bu durumda ilk yıl için herhangi bir ek ödeme yapılmaz. İkinci ve sonraki yıllarda TÜFE oranlarına göre borç miktarı her yıl yüzde on artırılarak yeniden hesaplanır.

KYK kredi borcu erteleme işlemi en fazla üç kez yapılabilir. Erteleme başvuruları ise e-Devlet üzerinden gerçekleştirilebilmektedir.


KYK Burs/Kredi sonuçları açıklandı! KYK kredi faizi kalktı mı? - 4. Resim

KYK KREDİ GERİ ÖDEMESİ NASIL YAPILIR?

Öğrenim kredisi geri ödemesi öğrencinin mezuniyetinden itibaren iki yıl sonra başlar. Normal öğrenim süresi tamamlandığında veya kredi almaktan vazgeçildiğinde, borç ödeme süresi, bu iki yıllık bekleme süresinden sonra başlar.

KYK kredi borcu öğrencinin kredi aldığı süre kadar taksitlere bölünerek ödenir. Bir öğrenci dört yıl boyunca kredi aldıysa kredi borcunu dört yıl boyunca aylık taksitler halinde ödemekle yükümlüdür. Taksitler her ayın son iş günü mesai saatine kadar ödenmelidir.


KYK Burs/Kredi sonuçları açıklandı! KYK kredi faizi kalktı mı? - 5. Resim

KYK KREDİ BORCU NASIL ÖDENİR?

KYK kredi borcunu KYGM'nin internet sitesi üzerinden "e-Ödeme Bölümü" aracılığıyla ödeme yapmak mümkündür. Bunun yanı sıra Ziraat Bankası ATM'lerinden ya da internet bankacılığı ile ödeme yapılabilir.

Öğrenciler ayrıca TC kimlik numaraları ile birlikte KYK'nin resmi internet sitesi üzerinden de ödeme işlemlerini gerçekleştirebilirler. 


KYK Burs/Kredi sonuçları açıklandı! KYK kredi faizi kalktı mı? - 6. Resim

KYK BORCU ÖDENMEZSE NE OLUR?

KYK öğrenim kredisi borcu zamanında ödenmediği takdirde, öğrenci hakkında yasal süreç başlatılabilir.

Yasal süreçte borcun tahsilatı için borçluya tebligat yapılır ve hukuki işlemler devreye girer. Bu nedenle öğrencilerin ödeme tarihlerini kaçırmadan borçlarını düzenli olarak ödemeleri büyük önem taşıyor.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...