MİT özel koleksiyon istihbarat raporları neler? Milli İstihbarat Teşkilatı paylaştı!

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Türkiye tarihinin en kritik dönemlerine ışık tutan çok önemli belgeleri kamuoyuyla paylaştı. İstiklal Harbi'nden İkinci Dünya Savaşı'na kadar uzanan MİT raporları ajanların deşifresinden casusluk faaliyetlerine, Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü imzalı tarihi kararnamelere kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor. MİT’in “Özel Koleksiyon” adıyla yayınladığı 17 belge, tarih meraklıları ve araştırmacıların dikkatini çekti.
İstiklal Harbi’nin kritik günlerinden İkinci Dünya Savaşı öncesine kadar uzanan belgeler, yalnızca Türkiye’nin değil, dünya tarihinin de önemli casusluk olaylarını aydınlatıyor.
Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü'nün imzalarını taşıyan kararnameler, Sovyet ve İngiliz ajanlarının deşifre edilmesi, Fransa ile yaşanan diplomatik olaylar ve Alman Propaganda Bakanı Joseph Goebbels’e dair istihbarat bilgileri de dahil birçok rapor MİT tarafından kamuoyu ile paylaşıldı.
MİT ÖZEL KOLEKSİYON RAPORLARI NELER?
Adana ve Mersin’deki Yabancı Ajanlar (1920’ler): Konsolosluklar ve maske kuruluşlar bünyesinde çalışan yabancıların faaliyetlerine dair MAH tarafından toplanan istihbarat.
Mustafa Sagir (1921): Hint asıllı İngiliz casusu Mustafa Sagir’in Kemalistlere sızma girişimi ve deşifre edilme sürecine dair Osmanlıca yazılmış belge.
Dilber Cavidan - "Rebeka" Kod Adlı Ajan (1921): Kadın casus Dilber Cavidan'a dair “çift hilal” simgesiyle işaretlenmiş istihbarat raporu.
Yavuz ve Felah Gruplarının İstihbarat Raporları (1921-1922): Erkan-ı Harbiye’ye gönderilen, Yavuz ve Felah gruplarının mühürlü belgeleri.
Şükrü Ali Bey’in Tayin Kararnamesi (1926): Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü imzalı, Şükrü Ali Bey’in MAH’a bağlı olarak tayin edilmesine dair kararname.
Maksim Gorki'nin "Ana" Romanı (1928): Maksim Gorki'nin “Ana” romanının İstanbul’da gösterime girmesiyle ilgili komünizm propagandası endişelerini içeren rapor.
Fransa Konsolosu’nun İzmir’deki Raporu (1932): Fransa Konsolosu'nun askeri raporunun sobadan kurtarılıp birleştirilen ve deşifre edilen istihbarat raporu.
Halide Edip Adıvar’ın Takip Talebi (1935): Halide Edip Adıvar’ın Türkiye ziyareti sırasında takip edilmemesi yönündeki MAH Reis Vekili Naci Perkel’in talebi reddeden notu.
Hatay’ın Türkiye’ye Katılmasına Yönelik İstihbarat (1938): Fransızların İskenderun’dan çekilme eğilimi ve Hatay’ın Türkiye’ye katılması sürecinde MAH’ın rolüne dair rapor.
Joseph Goebbels’in Takibi (1939): Alman Propaganda Bakanı Joseph Goebbels’in Türkiye ziyareti sırasında bir MAH mensubu tarafından takip edilmesine dair rapor.
Şüpheli Takibi (1948): Ankara Bölge Amirliğine gönderilen ve şüpheli bir kişinin takibine ilişkin Naci Perkel imzalı talimat.