Oruç ne zaman 2025 kaç gün kaldı? On bir ayın sultanı Ramazan ayı yaklaştı

Müslümanlar için büyük bir manevi öneme sahip olan Ramazan ayının 2025 yılında başlayacağı tarih yaklaşıyor. Oruç tutacak vatandaşlar, sahur ve iftar vakitlerini merakla araştırıyor.
Ramazan ayı için geri sayım sürüyor. İslam alemi, farz olan oruç ibadetinin yerine getirileceği Ramazan-ı Şerif ayını heyecanla bekliyor. Hazırlıkların başladığı Ramazan ayı ve oruçların başlayacağı gün, 2025 dini günler takvimi ile belli oldu.
2025 RAMAZAN AYI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
Dini günler takvimine göre 2025 yılında Ramazan ayı, 1 Mart Cumartesi günü başlayacak. İlk sahur, 28 Şubat’ı 1 Mart’a bağlayan gece yapılacak. Oruç ibadeti 29 gün sürecek ve son oruç 29 Mart Cumartesi günü tutulacak.
RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN?
Ramazan ayının sona ermesiyle birlikte Müslümanlar Ramazan Bayramı’nı kutlayacak. 2025 yılında Ramazan Bayramı’nın ilk günü 30 Mart Pazar gününe denk geliyor. Bayram, 30-31 Mart ve 1 Nisan tarihlerinde 3 gün boyunca kutlanacak.
2025 ORUÇ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI!
Bugün 20 Şubat 2025 olduğuna göre, Ramazan ayının başlamasına yalnızca 9 gün kaldı. Müslümanlar, bu mübarek ayı en iyi şekilde değerlendirmek için hazırlıklarını sürdürüyor.
RAMAZAN AYININ ÖNEMİ NEDİR?
Kur’an-ı kerim, Ramazanda indi. Kadir gecesi, bu aydadır. Ramazan-ı şerifte, iftarı erken yapmak, sahuru geç yapmak sünnettir. Resulullah bu iki sünneti yapmaya çok önem verirdi.
Bu ayı fırsat bilmeli, elden geldiği kadar ibadet etmelidir. Allahü teâlânın razı olduğu işleri yapmalıdır. Bu ayı, ahireti kazanmak için fırsat bilmelidir.
Bu ayda, emri altında bulunanların, işlerini hafifleten, onların ibadet etmelerine kolaylık gösteren âmirler de affolur, Cehennemden azat olur. Ramazan-ı şerif ayında, Resulullah, esirleri azat eder, her istenilen şeyi verirdi. Bu ayda ibadet ve iyi iş yapabilenlere, bütün sene bu işleri yapmak nasip olur. Bu aya saygısızlık edenin, günah işleyenin bütün senesi, günah işlemekle geçer.
Ramazanda oruç tutmak hakkındaki hadis-i şeriflerden birkaçı şöyle:
Ramazan ayında oruç tutmayı farz bilip, sevabını da Allahü teâlâdan bekleyerek oruç tutanın günahları affolur. [Buhari]
Ramazan bereket ayıdır. Allahü teâlâ bu ayda, günahları bağışlar, duaları kabul eder. Bu ayın hakkını gözetin! Ancak Cehenneme gidecek olan, bu ayda rahmetten mahrum kalır. [Taberani]
Ramazan-ı şerif ayı geldiği zaman, Allahü teâlâ meleklere, müminlere istigfar etmelerini emreder. [Deylemi]
Ramazan orucu farz, teravih sünnettir. Bu ayda oruç tutup, gecelerini de ibadetle geçirenin günahları affolur. [Nesai]
Ramazan ayının başı rahmet, ortası mağfiret, sonuysa Cehennemden kurtuluştur. [İ. Ebiddünya]