ULUSAL TAŞIT TANIMA SİSTEMİ (UTTS) başvuru nasıl yapılır, şartları nelerdir? Başvuru süresi uzatıldı mı?

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'ne (UTTS) geçişle ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca hazırlanan ve Resmî Gazete’de yayımlanan Tebliğ'e göre, sisteme kayıt süresi uzatıldı. UTTS'ye son başvuru tarihi merak konusu oldu. İşte detaylar...
Ticari araç sahiplerinin yakından takip ettiği Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) süreciyle ilgili yeni gelişmeler yaşandı. Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklikle, sisteme geçiş için belirlenen süre yoğun başvurular nedeniyle uzatıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamayla tarih ertelendi.
UTTS KULLANIMI NE ZAMAN BAŞLIYOR?
UTTS kapsamındaki taşıt sahipleri ile akaryakıt istasyonu işletmecilerine en geç 31 Aralık 2024 tarihine kadar sisteme kaydolarak taşıtlarına ve istasyonlara gerekli donanımları taktırma zorunluluğu getirilmişti.
Resmi Gazete’de yayımlanan yeni UTTS Tebliği ile sisteme son kayıt tarihi 31 Ocak 2025 olarak yenilendi. Donanım fiyatları yıl sonunda ÜFE artış oranı üzerinden güncelleneceği için, 31 Aralık 2024’e kadar utts.gov.tr üzerinden sisteme kaydolanlar 2024 için geçerli fiyatlardan faydalanabilecek.
ULUSAL TAŞIT TANIMA SİSTEMİNE (UTTS) BAŞVURU NASIL YAPILIR?
İlk adımda, firma yetkilisi UTTS Başvuru Portalı’na (www.utts.gov.tr) giriş yapar ve gerekli kayıt formunu doldurur. Bu aşamada, işletme bilgileri, montaj yapılacak araçlar ve akaryakıt istasyonlarına dair detaylar sisteme girilir.
Gerekli belgeler eksiksiz ve doğru bir şekilde sisteme yüklenmelidir. Belgeler arasında imza sirküleri ve firma yetkilendirme belgeleri gibi resmi evraklar yer alır. Darphane tarafından onaylanan belgeler ile başvuru süreci tamamlanır.
UTTS başvuru işlemi sırasında belirlenen ücretler ödenir. Ödeme işlemi tamamlandıktan sonra, başvuru süreci onaylanır ve yetkili montaj servisiyle irtibata geçilir.
NASIL ÇALIŞIR?
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nin kusursuz çalışabilmesi için araçların yakıt depo giriş bölümüne taşıt tanıma birimi adı verilen cihaz, akaryakıt pompasına ise taşıt tanıma okuyucusu monte edilir. Pompalara bağlı bu ödeme kaydedici cihazlar, aracın plaka bilgilerinin elle girişini engelleyerek otomatik olarak aktarılmasını sağlar. Yani Taşıt Tanıma Sistemi ile birlikte 'elle plaka girişi' tamamen ortadan kalkmıştır ve tüm akaryakıt tüketimi dijital ortamda takip edilebilir hale gelmiştir.
UTTS’YE GEÇİŞ İÇİN SON TARİH
UTTS mükelleflerinin en geç 31.12.2024 tarihine kadar UTTS’ye geçişlerini eksiksiz biçimde tamamlamaları zorunludur.