Yerli Malı Haftası ne zaman, neden kutlanır?

Her yıl Türkiye’de büyük bir coşkuyla kutlanan Yerli Malı Haftası, özellikle yerli üretimi ve tüketimi teşvik etme amacıyla okullarda kutlanıyor. Yerli Malı Haftası'nın kutlanacağı tarihler ve tarihçesi ise vatandaşlar tarafından merak ediliyor.
Türkiye'nin yerli üretim potansiyelini ortaya koyan Yerli Malı Haftası, her yıl Aralık ayında düzenlenerek toplumda yerli ürünlerin kullanımına dair farkındalığı artırmayı amaçlıyor.
1929'daki Büyük Buhran sonrasında yerli üretimin desteklenmesi için atılan bu adım günümüzde özellikle okullarda düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.
YERLİ MALI HAFTASI NE ZAMAN?
Her yıl Türkiye’de büyük bir coşkuyla kutlanan Yerli Malı Haftası, özellikle yerli üretimi ve tüketimi teşvik etme amacıyla önemli bir rol oynamakta.
12-18 Aralık tarihleri arasında düzenlenen Yerli Malı Haftası ülkenin ekonomik bağımsızlığını güçlendirmek ve yerli malı kullanımının önemine dikkat çekmek için farklı etkinliklerle kutlanıyor.
Başta okullar olmak üzere toplumun çeşitli kesimlerinde yerli üretim bilincini geliştiren Yerli Malı Haftası geçmişten günümüze uzun süredir varlığını sürdürüyor.
YERLİ MALI HAFTASI TARİHİ VE KÖKENİ
Yerli Malı Haftası Türkiye'nin ekonomik bağımsızlık mücadelesinin bir parçası olarak ortaya çıkmıştır.
1929 Büyük Buhranı sonrası dünya ekonomilerinde yaşanan zorluklar, Türkiye’yi de derinden etkilemiş ve yerli üretimi teşvik etmek amacıyla çeşitli kampanyalar başlatılmıştır.
Bu doğrultuda da yerli malı kullanımı ve tutumlu olma bilincini artırmak için ilk adımlar atılmıştır. Yerli üretimi destekleme fikri, 1946 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nın kararıyla okullarda resmi olarak kutlanmaya başlanmıştır.
YERLİ MALI HAFTASI'NDA NELER YAPILIR?
Yerli Malı Haftası boyunca düzenlenen etkinliklerde, özellikle çocuklara ve gençlere yerli üretim ve tüketim bilinci aşılanır.
Okullarda, yerli malı kullanmanın önemi üzerine yapılan bilgilendirici etkinlikler öne çıkar. Yerli ürünlerin kullanıldığı sergiler ve yerli malı tüketiminin önemi hakkında sunumlar yapılır.
Etkinliklerde öğrenciler yerli meyve, sebze ve çeşitli yiyecekleri okula getirip paylaşarak, yerli üretimin önemini yaşayarak öğrenirler. Bunların yanında ise şiirler okunur, çeşitli oyunlar oynanır ve skeçler sergilenir.